Amazon do Brna tedy nakonec nepřijde.

Slova ředitele jeho evropské pobočky zněla dost jasně. Přesto ještě brněnský primátor doufá ve změnu stanoviska. Je však otázkou, do jaké míry by městu taková investice prospěla.  Američané se tedy následně dozvídají, že primátor udělá pro přilákání investora cokoliv.

Jenom se mu jaksi nedaří to základní. Dosud nepřesvědčil většinu zastupitelstva, včetně zástupců své strany.

V Tuřanském skladu se mělo stabilně zaměstnat zhruba 1 500 lidí, v předvánoční špičce prý až dvojnásobek. Jen se nikdo nevyjádřil k tomu, že by to převážně nebyli Brňané, ale přespolní a to dokonce až z Ukrajiny. Pak úvahy o efektech, které by se následně tvořily tím, že by služby poskytovaly například stravovací firmy, dodavatele pracovních oblečení, řidiče jsou spíše hypotetické. Vládě, která by si opticky mohla honit triko, že napomáhá snižování nezaměstnanosti v Brně, se vlastně ulevilo, protože za tuto akci by musela poskytnout Amazonu doložku nejvyšších výhod (tedy žádné daně do rozpočtu ČR, ale jen dodatečné náklady).

Brno a potažmo české internetové firmy si nyní mohou oddechnout od nekalé konkurence, která na rozdíl od nich by daně neplatila. O tom jsou nezvratné důkazy z Velké Británie a Německa.  Brno a řada dalších měst tak vlastně o dosavadní pracovní místa nepřišla, ale jen v očích Američanů  svůj kredit ztratili krátkozrací politici svým podbízením.

Vzkaz – přijďte k nám a my vám povolíme podnikat – pokud to bude seriozní projekt. Jen ovce hledají cizí berany, aby je měl kdo oškubat. To ani v Číně by se takto nepodbízeli.

Ještě že v zastupitelstvu Brna jsou skuteční zástupci občanů. Bez nich by již mohlo město sčítat zbytečné ztráty z neseriozního projektu.

Zde poněkud jiný pohled na věc: http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Janecek-CSSD-Amazon-v-Brne-Ted-uz-jen-tesinska-jablicka-324567

 

 

Autor: Jiří Soudek | neděle 29.6.2014 21:00 | karma článku: 14,44 | přečteno: 639x