Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak jsem si tedy pročetla Váš článek, je fajn. Mám poznámkupouze k diskusi níže:

Podle Slovníku spisovné češtiny totiž  může být slovo "spousta":

1. podstatné jméno (spousta, 2. pád spousty)s významem „velké množství, značný počet“; např. spousta sněhu, stáloto spoustu peněz;

2. příslovce s významem „hodně, mnoho“; pak má variantu spousta/spoustu,např. bylo tam spousta/spoustu lidí.

V řeči tedy můžeme sami zvolit, zda slovo užijeme ve tvaru podstatného jména čipříslovce. 

Rozdíly se pak pochopitelně musí projevit ve shodě: u příslovceje sloveso ve středním rodě (bylo), u podstatného jména je tvar podlepádu: odešla spousta mužů, odešly  spousty mužů. Tudíž moderátorka tvar užila se shodě s pravidly českého jazyka. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, Heleno, a souhlasím s Vámi, nicméně paní Fořtová píše, že slyšela  moderátorku, jak říká - spousta mužů odešli. Já jsem to neslyšel a vyšel jsem tedy z jejího textu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Doposud jsem neměl tu čest, vážený pane, cokoli od Vás číst, neboť jsem tvrdě pracující konstruktér a na blogy si odskočím pouze v případě, že jsem rychlejší, než můj konstrukční HW+SW. Zaujal mě totiž kontrast Vašeho jména s názvem článku. A napsal jste to moc pěkně.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za pochvalu, ale ten kontrast je jen zdánlivý. Učím se češtinu už skoro šest desetiletí.

0 0
možnosti
Foto

Hezky napsané.

Když jste takový odborník přes náš jazyk, mohl byste mi vysvětlit, jak se používá slovo spousta? Slyšela jsem moderátorku, jak říká - spousta mužů odešli. Snad spousta je podle vzoru žena, takže by to mělo být spusta mužů odešla? A bude-li věta o mužích pokračovat, je to stále spousta, nebo muži?

0 0
možnosti
Foto

Za odborníka přes náš jazyk se sice nepovažuji, ale špatnou úroveň vyjadřování spousty moderátorů pozná i laik. Máte samozřejmě pravdu. :-)

0 0
možnosti
KN

K54a92r67e85l 14N70o62v33á31k

14. 5. 2014 15:20

Popsal jste to krásně. Jen bych dodal k vašemu 3.odstavci, že pokrok nezastavíme.

Že jsou pravidelná slovesa časována v 5-ti třídách a podle 14-ti vzorů, to je každému jasné jako facka, že:-), rovněž tak, že skloňování jmenných slovních druhů dává možnosti použití více tvarů, to je pochopitelné. Ale, že je možné i podstatná jména časovat, tak to teda cizincům lačnícím po zvládnutí tajů češtiny asi těžko vysvětlíme. Např. "kapucín" = příslušník mnišského řádu. 2.os.j.č.=kapešcín, 3.os.j.č.=kapecín atd. Bystří čtenáři, mezi něž řadím samozřejmě i autora blogu, si další příklady jistě najdou sami.:-)

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za připomínku. To víte, nechtěl jsem to přehánět s rozsahem, abych nevyčerpal čtenáře, a tak se stalo, že jsem nevyčerpal ani téma. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.