Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

takze 20% otravuje zbylych 80% ?

0 0
možnosti

Přečetl jsem, něco jsem se dozvěděl.

1 0
možnosti

tak samozrejme, kdyz pres noc nechate dvere baraku dokoran a rano bude vykradeny, jsou pro vas vetsim nebezpecim zlodeji nebo vase blbost?

nebo si pozvete navstevu, ktera vas za tyden bude chtit vyhodit, protoze se nechovate podle jejich pravidel (o kterych jste predem vedel), muze za to navsteva nebo vy?

1 0
možnosti

Oceňuju, že jste si udělal domácí úkol, hlavní část článku o islámu je opravdu dobrá, ale nechápu jak se dá srovnávat ta cedulka s varováním o kostech s izolací Číny, nebo potlačení svobody myšlenek v muslimských zemích. Chtělo by to ten konec trochu rozvést. Každopádně karma.

1 0
možnosti
Foto

Souvisí s tím dost. Pokud "chráníme" zákazníka před nutností alespoň trochu přemýšlet nebo využívat zkušenosti, mozek a myšlení zakrňuje. Pes má v poměru ke svému tělu menší mozek než vlk, protože mu ubyla řada starostí - jak si zajistit potravu a bezpečnost například. Myšlení sice v tomto případě není potlačováno, ale není nutné. (Stejné je to i v dalších případech ochrany spotřebitele před jeho vlastní neschopností porozumět např. textu smlouvy). To v kombinaci s přirozenou leností (což můžeme považovat třeba i za důsledek působení zákona ekonomie času) vede k omezení myšlení a úpadku. Mozek je třeba trénovat, jinak zakrní. A nejlepší trénink je při zajištění vlastního bezpečí. Je známo, že k největšímu technickému pokroku dochází ve válkách.

0 1
možnosti

Mně přijde, že konzervativci mají tendenci být ostražití vůči cizincům, bát se jich a akcentují spíše na tradici a identitu než na svobodu každého jednotlivce. Liberálové mají větší tendenci věřit cizincům, nebát se jich a akcentovat spíše na svobodu než na identitu. Liberálové bojovali doslova po staletí s konzervativci a vybojovali proti nim dnes už tak přirozené věci, jako že rodiče nevybírají partnera svému dítěti, každý si nosí co chce, žena není podřízena muži a má i volební právo stejně jako černoch není otrokem a může také volit, dokonce homosexuálové nejsou nějakou tu desítku let kriminalizováni a mnoho titěrných svobod, které nám dneska přijdou přirozené. A teď si sem liberálové cpou muslimy, se kterými ten boj (s nejistým výsledkem) budou muset svést znovu. Naopak konzervativci, kteří všechno v minulosti prohráli, by teď naopak mohli mít v muslimech oporu pro všechno, co kdysi ztratili a přesto bojují ze všech sil proti nim. Není ten svět plný paradoxů?

1 0
možnosti
Foto

Základním prvkem konzervatismu je skepse. To znamená vědomí, že nově zaváděná věc nemusí znamenat zlepšení současného stavu. (Ostatně, proto si také spolek Sisyfos, který uděluje bludné balvany za pavědu, říká klub skeptiků.) A islám je v Evropě nový (byť v některých jejich částech (Španělsko, Balkán) už v minulosti byl). Proto si myslím, že praví konzervativci rozhodně islám za svého spojence nepovažují, přestože povrchnímu pozorovateli může připadat, že k řadě věcí mají podobný přístup. :-)

0 0
možnosti

Velmi pekne napsano. Karma.

1 0
možnosti
Foto

Je otázkou, nakolik přispěl k rozvoji vědy v dřívějším arabském světě právě Islám. Ten bych spíš vzhledem k jeho rigiditě a zároveň pochybné morálce (nevěřícím se může lhát) a nelogičnosti (kdy dvě vzájemně se vylučující tvrzení jsou považována obě za pravdivá) považoval za překážku vědeckého myšlení. Každopádně dnes Islám způsobuje zaostávání zemí, kde je protlačován (jak správně píšete) a tuto stagnaci, ne-li úpadek, se snaží ještě ke všemu aplikovat i muslimští emigranti v Evropě a v Severní Americe. Cokoliv pozitivního z historie arabského světa je potlačováno rigidním výkladem Islámu, který je špatný už z podstaty (označit za dokonalého člověka někoho, kdo svoji víru šířil násilím, je samo o sobě špatným základem, který se nedá ničím překonat).

1 0
možnosti

Ranný islám přispíval k rozvoji vědy tím nejlepším způsobem, jak jen jakékoliv náboženství může, prostě se do vědy nepletl. To se bohužel změnilo.

1 0
možnosti

Ať se klidně odevzdají čemu uznají za vhodné. Ale ať k tomu nenutí další.

2 0
možnosti

Konečně zase nějaký pěkný článek R^

3 0
možnosti

Pan Stava má  pravdu: Největší nebezpečí pro Evropu si neseme sami v sobě a je jí ztráta vlastní identity Západu. Odklonem od křesťanství už Evropa není tím, čím původně byla. Uvolnila úhlavnímu nepříteli obrovský intelektuální prostor a tím se stala nepřítelem sama sobě. Co z toho vyplývá? Na tuto otázku odpověděl anglický filozofický historik Toynbee: "Civilizace nezanikají vraždou, ale sebevraždou." Opuštěním základních pilířů identity jsme spustili proces zániku západní civilizace.

12 0
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.