Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Ponechme stranou nešťastnou záměnu slov změna a krize autorky Kešnerové. Dr. Clauser řekl " nevěřím, že je zde klimatická krize" a "klíčové procesy jsou zde nepochopeny a nadhodnoceny přibližně 200x" https://co2coalition.org/news/nobel-laureate-dr-john-clauser-i-dont-believe-there-is-a-climate-crisis/

Ponechme stranou ostatní a podívejme se na jádro sporu o CO2, kvůli němuž jsou utlumována, případně emisními povolenkami znevýhodňována fosilní paliva. Od počátku průmyslového věku ( polovina 19. st ) stoupnul obsah CO2 v atmosféře z 285 na 410 ppm v roce 2020 a teplota asi o 0.8 až 1 C. Je tedy zřejmé, že nejde o přímou úměru. S rostoucím CO2 bude jeho vliv na teplotu klesat tak, že zdvojnásobení na 800 ppm zvýší teplotu o 0,6 - 0,9 C.

"The direct effect of such a doubling would be only a 0.6°C rise in Earth’s temperature (but see later about feedbacks). The IPCC in their 2001 report42 gave some acknowledgement to this decreasing effect, but their ‘forcing’ from doubling from 400 to 800 was around 4.5-5 W/m2, depending on the various formulas used, which is up to 50% more than the 3 W/m2 figure based on the spectral absorption curves. But even with this, the direct effect on Earth’s temperature would be only about 0.9°C." ( Don Batten, Anthropogenic Global Warming, CMI, aktualizováno 27. 6. 2023 ).

Na závěr opět dr. Clauser : " Klimatická věda metastázovala do šokující novinářské pseudovědy" "která ohrožuje světovou ekonomiku a blahobyt milliard lidí "

Pánové, sorry, já si nezačal.

0 0
možnosti
Foto

K těm autorem uvedeným scénářům mohu napsat jen toto:

Vliv lidstva na současné globální oteplování je určitě přes 90 procent. Zásadní ale je pochopit, že je to způsobeno průmyslovou civilizací. Takže zastavit oteplování by znamenalo zastavit průmyslovou civilizaci.

Takže oteplování se za současné úrovně civilizace zastavit nedá. Dá se ale na vysoké teploty adaptovat.

0 0
možnosti
MS

V zásadě souhlas, jen poznámka ke třem scénářům změny klimatu: časová odezva klimatu na člověkem vyvolané změny je tak dlouhá, že přizpůsobení se je nutné v každém případě.

0 0
možnosti
Foto

To by mě zajímalo, jak je ta odezva dlouhá. On to někdo změřil?

Podle mě je odezva klimatu na obsah skleníkových plynů zhruba půl roku. Jediné, co brzdí rychlejší oteplování, je tepelná kapacita oceánů. Ty se zahřívají opravdu hodně dlouho. Tam se nejspíš jedná řádově o desítky let.

0 0
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.