Libeček ve vaší kuchyni

Libeček je vytrvalá bylina dorůstající do výšky až 2 m, má dlouhé kořeny, rozvětvené oddenky a celerové aroma. 

Libeček lékařský

V kuchyni se dají použít veškeré jeho části, listy jako koření do omáček, polévek a salátů, do nakládané zeleniny lze pak použít plody a ke kandování se využívají oddenky.

Přes celé vegetační období se dají sklízet čerstvé listy a v září se odřezávají oddenky s kořeny, ty se omyjí, popřípadě podélně rozpůlí a ve stínu usuší. Při použití umělého tepla by teplota měla být do 40 °C.

 

 

Kořen libečku můžete konzumovat i čerstvý, pouze ho oloupejte a vařte jako zeleninu třeba v polévce.

 

Léčivé účinky

  • pomáhá při nechutenství, pocitu plnosti po jídle, plynatosti a nedostatečnosti žlučníku a žaludku
  • stimuluje produkci trávicích šťáv - podporuje trávení
  • čaj z kořene je velmi účinný na revma, dnu a artrózu
  • čaj je také močopudný a detoxikační
  • využívá se při potížích s prostatou, ledvinami a močením
  • silný odvar z libečku přidaný do koupele působí jako deodorant, někdy je koupel doporučována i lidem s kloubními problémy
  • pomáhá při nepravidelné menstruaci
  • semena jsou používána k celkovému posílení organismu

 

Dlouhodobé užívání se nedoporučuje, těhotné a kojící ženy a lidé se závažnými poruchami ledvin by se jeho konzumaci měli raději vyhnout. 

Libeček se hodí i k pěstování ve stínu, přečtěte si jaké další bylinky lze zasadit na stinné stanoviště.

Autor: Soňa Zimčíková | středa 7.8.2013 6:56 | karma článku: 11,06 | přečteno: 548x