- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Libeček lékařský
V kuchyni se dají použít veškeré jeho části, listy jako koření do omáček, polévek a salátů, do nakládané zeleniny lze pak použít plody a ke kandování se využívají oddenky.
Přes celé vegetační období se dají sklízet čerstvé listy a v září se odřezávají oddenky s kořeny, ty se omyjí, popřípadě podélně rozpůlí a ve stínu usuší. Při použití umělého tepla by teplota měla být do 40 °C.
Kořen libečku můžete konzumovat i čerstvý, pouze ho oloupejte a vařte jako zeleninu třeba v polévce.
Léčivé účinky
Dlouhodobé užívání se nedoporučuje, těhotné a kojící ženy a lidé se závažnými poruchami ledvin by se jeho konzumaci měli raději vyhnout.
Libeček se hodí i k pěstování ve stínu, přečtěte si jaké další bylinky lze zasadit na stinné stanoviště.
Další články autora |
Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...