- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Plody bezu černého
Plně rozvité květenství celé ulomte nebo ustřihněte. Suší se ve stínu, rozprostřené v tenké vrstvě, hnědé květy je potřeba odstranit.
Plody se suší na slunci, tak aby se daly odstranit stopky, pak se dosušují umělým teplem.
Správně usušené plody mají černo-fialovou lesklou barvu a mají nakyslou sladkou chuť.
Plody mohou v čerstvém stavu vyvolat průjem, ovšem po tepelném zpracování nebo usušení se tato vlastnost vytratí.
Léčivé účinky
V léčitelství jsou nejčastěji využívány bezové květy.
Pozor: Kůra a listy jsou považovány za mírně jedovaté, takže by mohlo snadno dojít k otravě projevující se silným průjmem, zvracením a celkovým oslabením. Tyto obtíže může způsobit i nadměrná konzumace syrových plodů.
Pro ty, co rádi čtou o bylinkách: Všelijaké bylinky
Další články autora |