Chmel není dobrý jen k výrobě piva

Chmel obsahuje lupulin, který dodává pivu tu správnou chuť, ovšem neslouží pouze k těmto účelům, například již za dob Římanů se mladé chmelové výhonky pojídaly v salátech a ty starší se uvařené používaly jako chřest. 

Chmel otáčivý

Mladé výhonky přidejte nasekané do polévky nebo zeleninového salátu, dokonce je můžete zkusit podobně jako chřest naložit.

 

Sbírají se pouze samičí šištice, a to v období od půlky srpna do začátku září, kdy je obsah lupulinu v rostlině nejvyšší.

 

Léčivé účinky

Mladé výhonky nemají jen skvělou chuť, mají navíc velký obsah vitaminů skupiny B a minerálních látek.

  • čaj podporuje chuť k jídlu, je močopudný a dezinfekční
  • účinný proti křečím, při poruchách žlučníku, jater, žaludku, ledvin a dvanácterníku
  • obklady jsou dobré na hojení ran, při chorobném vypadávání vlasu, slabosti a k prokrvení pleti
  • působí proti migréně a nespavosti
  • používá se při neurastenii a klimakterických obtížích
  • má zklidňující účinky na celý organismus
  • přidává se na uklidnění do koupelí

 

Pozor na předávkování!

 

Co k čemu nesadit!

 

 

Autor: Soňa Zimčíková | úterý 16.7.2013 17:04 | karma článku: 10,85 | přečteno: 391x