Anýz je jedním z nejstarších koření světa, které pro jeho skvělou chuť a léčivé účinky používali již staří Egypťané. Této jednoletce se daří nejlépe na slunci a teplejších místech, kde může dosahovat až 60 cm. Rostlinka je velmi aromatická, má bílé květy, které můžete spatřit od června do srpna, a plody, které mají zeleno-šedou, šedo-žlutou nebo šedo-hnědou barvu.
Anýz vonný
Plody sklízejte v srpnu po odkvětu, ještě před jejich dozráním. Květenství seřízněte a usušte na suchém místě, můžete je sušit buď zavěšené dolů a semínka zachytávat do rozprostřené podložky pod zavěšeným květenstvím, nebo po usušení semínka mnutím oddělit od stonku.
Získané semínka uchovávejte v uzavíratelné nádobě či sáčku, v suché místnosti.
Léčivé účinky
- pomáhá při suchém kašli a bolavých průduškách
- tlumí křeče, bolesti a migrény
- zvyšuje chuť k jídlu
- zklidňuje zažívací ústrojí
- působí močopudně
- využívá se při průjmech nebo otravě jídlem
- je účinný na mykózy a plísňové onemocnění
- na zápach z úst a škytavku je dobrý drcený anýz
- bylinka má šetrné působení, může se tedy podávat i dětem, např. při respiračních onemocněních
- přidává se do čajíků pro kojence a kojící matky (působí proti kojenecké kolice a zvyšuje torbu mléka)
- pokud si chcete dopřát relaxaci, povařte krátce anýz v mléce
Jak pěstovat a využít anýz v kuchyni