Anýzový čaj je vhodný i pro kojence a kojící matky

Anýz je jedním z nejstarších koření světa, které pro jeho skvělou chuť a léčivé účinky používali již staří Egypťané. Této jednoletce se daří nejlépe na slunci a teplejších místech, kde může dosahovat až 60 cm. Rostlinka je velmi aromatická, má bílé květy, které můžete spatřit od června do srpna, a plody, které mají zeleno-šedou, šedo-žlutou nebo šedo-hnědou barvu.

Anýz vonný

Plody sklízejte v srpnu po odkvětu, ještě před jejich dozráním. Květenství seřízněte a usušte na suchém místě, můžete je sušit buď zavěšené dolů a semínka zachytávat do rozprostřené podložky pod zavěšeným květenstvím, nebo po usušení semínka mnutím oddělit od stonku.

 

Získané semínka uchovávejte v uzavíratelné nádobě či sáčku, v suché místnosti.

 

Léčivé účinky

  • pomáhá při suchém kašli a bolavých průduškách
  • tlumí křeče, bolesti a migrény
  • zvyšuje chuť k jídlu
  • zklidňuje zažívací ústrojí
  • působí močopudně
  • využívá se při průjmech nebo otravě jídlem
  • je účinný na mykózy a plísňové onemocnění
  • na zápach z úst a škytavku je dobrý drcený anýz
  • bylinka má šetrné působení, může se tedy podávat i dětem, např. při respiračních onemocněních
  • přidává se do čajíků pro kojence a kojící matky (působí proti kojenecké kolice a zvyšuje torbu mléka)
  • pokud si chcete dopřát relaxaci, povařte krátce anýz v mléce

 

Jak pěstovat a využít anýz v kuchyni

Autor: Soňa Zimčíková | pondělí 15.7.2013 16:04 | karma článku: 9,06 | přečteno: 1143x