Co dál Jeníček v zemi divů viděl

Lurdy jsou sice vstupní branou do Pyrenejí, ale mnohem známější jsou jako poutní místo římskokatolických věřících,  jak již v článku "Jeniček v zemi divů" ( http://janprazak.blog.idnes.cz/c/425349/Jenicek-v-zemi-divu-Lurdy.html! - Lurdy)  vám Jeníček psal.     

V Lurdech však mariánský příběh začal už dobrých tisíc let předtím, než se zde Svatá Panna v roce 1858 zjevila Bernadettě Sourbirousové. To bylo v době, kdy arabská vojska ohrožovala Evropu a přes Španělsko pronikla až hluboko do Francie. Tehdy roku 732 francký král a slavný vojevůdce Karel Martel je rozdrtil v rozhodující bitvě u města Poitiers, a tak zachránil západní křesťanský svět před vyvrácením a zkázou. Houfy Arabů prchaly ve velkém nepořádku zpět přes Pyreneje do Španělska, Martelovi vojíni je však pronásledovali. Malý zbytek Saracénů se uchýlil na lurdský hrad, starou nedobytnou pevnost, stojící zde už za dob starého Říma a střežící důležitou cestu do Španělska.

Saracény se odtud nepodařilo vypudit. Lurdský hrad se v roce 778 pokoušel dobýt sám král a pozdější císař Francké říše Karel Veliký, ale marně. Chtěl už odtáhnout s nepořízenou, ale situaci zachránil biskup z města Puy, který se výpravy také zúčastnil. Pustil se se saracénským velitelem Miratem do vyjednávání a z Božího dopuštění při něm byl tak úspěšný, že se mu Mirata podařilo obrátit na křesťanskou víru. A nejen to: z Mirata učinil věrného obdivovatele Svaté Panny.

Tak byl Mirat pokřtěn a stal se křesťanským rytířem pod jménem Lorus, jeho jméno bylo přeneseno i na hrad, kterému se začalo říkat Lordum – francouzsky Lourdes.

 

Musím vám na Jeníčka prozradit, že je neuvěřitelně rychlý v činnosti, aby se s ostatními podělil o pěkné zážitky.

Tentokrát se o stejné zážitky chci dělit s vámi i já, a tak přispívám fotografiemi z jiných míst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIDES TUA TE SALVAM FECIT - víra tvá tě uzdravila

Kéž by...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Soňa Pražáková | úterý 9.9.2014 7:00 | karma článku: 13,23 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Soňa Pražáková

Lidově zvaný Prokopák

28.4.2024 v 17:51 | Karma: 17,09

Soňa Pražáková

Krok sem, krok tam ... cvak!

17.3.2024 v 20:01 | Karma: 16,88

Soňa Pražáková

Signál 2023

17.10.2023 v 20:53 | Karma: 15,74