Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Astaroth

6. 6. 2011 14:31
znehodnoceni karlina kancelaremi

Podivejte se, o jaky krasny stary melancholicky karlin jsme prisli diky manazerum a kapitalistum ;-(

http://www.lidovky.cz/karlin-mel-stesti-na-investora-dz5-/ln-bydleni.asp?c=A110605_231817_ln-bydleni_tkz

0 0
možnosti
X

xychteen

6. 6. 2011 11:04
No hurá, konečně se taky v něčem neshodneme

Jedna věc je samotná novostovba, druhá věc je, jak tato zapadne do okolí - jeden můj přítel kdysi cosi přirovnal k "opatlané várnici s gulášem na zádech pikolíka prodírajícího se mezi nadýchanými róbami a sklenkami šampaňského na rokokovém plese". Jedna věc jsou teoretické představy o využití novostavby, druhá věc je, co si o ní po několika letech myslí ti, kdož v ní pak musej opravdu něco dělat - již teď existuje spousta zvenčí zajisté pěkných, světlých a vzdušných výtvorů ze skla a oceli, ze kterých si osádka odnáší stresy a setrvale vlhké nosy a chrchle, protože Mistr nějak zapomněl na klimošku, prostou lidskou potřebu občas nesedět pod sklem jak moucha ve výloze... atd. atd. atd. A všelikých těch moderních center, na kterých smutně plandá plakát "for rent/sale" už máme v Kotlince taky docela dost.

:

Takže shrnuto a podepsáno - myslím, že je ve finále možno mezi zatvrzelé odmítače a nekritické obdivovače moderny položit rovnítko a odmítnout obě skupiny. Všeho s mírou, ne?

0 0
možnosti
TS

tina.sola.nova

6. 6. 2011 11:42
Re: No hurá, konečně se taky v něčem neshodneme

Já si myslím, že je to otázka vkusu. Na Mánesu nebo na Václaváku je vidět, že spolu budovy dobově ladit nemusí, ale vzhledově to klapne. Naopak u nás ve Varech teď postavili za divadlem řadu domů do proluky za divadlem v centru. Strašně se snažili, aby tam ty domy zapadly - asi se jim to i podařilo, cizinec to nepozná, ale Varák ví, že to nejsou domy, kterými by se dnes či za 20 let mohl chlubit. Prostě nedráždivé záplaty, které nikoho nepohorší, ale ani neuvrhnou v úžas. A jsme zpátky u toho vkusu: Když je vkusný investor, architekt i radní, kteří rozhodují, vznikne Mánes. Když jsou to všichni tři paka, jejichž nejoblíbenější obrazy jsou bankovky, dopadá to Sale/Rent :-/

Odpůrci se bojí nevkusných prasat a příznivci zas doufají ve vkus, takže jejich názory nejsou zas až tak rozdílné, ne? :-)

0 0
možnosti
MG

james.blond.007

6. 6. 2011 10:30
Děkuji

hovoříš mi z duše!

0 0
možnosti
TS

tina.sola.nova

6. 6. 2011 10:30
Re: Děkuji

:-*

0 0
možnosti
VS

Astaroth

4. 6. 2011 14:16
automobil - nepritel urbanistiky

Spolu s Corbuissierem je nejvetsim nicitelem stareho genia loci prave automobil. Myslim, ze je to zcela nabiledni.

0 0
možnosti
HH

Svatej Utřinos

3. 6. 2011 23:06
Každá doba má právo po sobě zanechat stopu

Každá doba má právo po sobě zanechat stopu. I ta naše, ať už je jakákoli. Nerozhodujme za příští generace, co se jim bude a nebude líbit. Nejlepší by asi bylo nechat to na nich: líbí - fajn. Nelíbí - zbouráme a postavíme lepší a hezčí. Kdyby se všichni řídili tím, co se kam hodí a nehodí, neměli bychom spoustu takových staveb, jako je Národní muzeum, Tančící dům, vilu Tugendhat aj. ;-)

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 6. 2011 0:05
Re: Každá doba má právo po sobě zanechat stopu

Proti Obecnímu domu bylo velké hnutí... Měl být na místě, kde je Ungeld... Nakonec ho kousek pošoupli. Mimochodem, pan Knížák mluvil o K. knihovně jako o arogantní stavbě... Doporučuju podívat se na Knížákův návrh dostavby Staroměstské radnice... s můstkem vedoucím na Pražský hrad.:-)

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

3. 6. 2011 21:48
není o to, zda líbí nebo nelíbí

Problém je v tom, že když se návrh nelíbí někomu mocnému, tak prostě stavbu zarazí  a to dost nestoudnými prostředky. Klasická ukázka je Kaplického knihovna - vyhrála soutěž a všichni ji chválili, ale jen do té doby než to zkritizoval Klaus a začal se poutat k bagru. Pak hned otočila pražská ODS a Bém se snažil vysvětlit nemožné. Tyhle výjimky z výjimek nás posouvají někam na východ od Kyjeva. V normální společnosti platí pravidla a dané slovo. 

Jinak Blob i jiná moderní architektura je super, pokud to tedy není exhibice autora za každou cenu.

0 0
možnosti
R

Roman36a

3. 6. 2011 22:47
Re: není o to, zda líbí nebo nelíbí

Vyhrála soutěž;-D Nesplnil podmínky soutěže a v porotě seděla Jiřičná..... Takže jsem rád, že žijeme v normální společnosti kde platí pravidla. Osobně jsem rád, že to obludárium, které vypadá jako z nepodařeného sci-fi z šedesátých let, Prahu nehyzdí.

0 0
možnosti
FV

Fátima Vopršlíková

3. 6. 2011 21:23
Vy teda nesnasite Prazaky, co?

Ten blob jste jim prala...fuj, vzdyt to vypadalo desne, opravdu to bylo jako pest na oko. Ona je stavba moderni a "moderni".... zatimco pyramida v Louvru do oci nebije, ten chrchel fakt do oci bil. Kaplicky a jeho udesne navrhy jsou snad jiz minulosti, at uz se jedna o budovy ci desivy a neprakticky porcelan.

Zdravi Wendy z jine prezdivky aneb pan Banga mi dal Ban ;-)

0 0
možnosti
TS

tina.sola.nova

3. 6. 2011 21:32
Re: Vy teda nesnasite Prazaky, co?

Ha há, hello Wendy, welcome back! :-)R^ why on earth were you banned? Bad girl! ;-D kdyby se mi blob nelíbil, nepřála bych ho, ale asi jsem nevkusné prase, líbil se mi! ;-D boží novej nick! R^

P.S.: K nepoužitelnému porcelánu od holky z porcelánu exkluzivně pro Vás:

http://www.flickr.com/photos/ryjones/3612465561/

0 0
možnosti
VS

Astaroth

3. 6. 2011 20:42
Haas haus

Zminovana stavba je pekna, protoze respektuje puvodni disposice. Uvnitr je take tajuplna, plna mnoha mustku, ochozu a pruchodu. Je takto vice stredoveka, nez mnohe pseudogoticke palace, plne vnitrni symetrie, napr. jinak krasna videnska radnice.

Na ukor Manesa nic nebylo zboreno, jako treba kvuli zastavce "narodni trida".

A nakonec - mesta plna muzu bez klobouku a zen v sortkach jsou skutecne hrozna. Zeny maji nosit dlouhe, krajkovane saty studenych barev a muzi, pokud nejsou delnici nebo nemaji dlouhe vlasy, by skutecne klobouk, nebo aspon placatou revolucionarskou capku nosit meli. Zakazal bych taky tricka s "clovickovskymi" motivy a rejoicky. Divky prichycene v rejoickach by byly zavreny na tyden do krypty o vode.

0 0
možnosti
TS

tina.sola.nova

3. 6. 2011 20:49
Re: Haas haus

Vy mě fakt bavíte ;-D;-D;-D co jsou, proboha, rejoicky?

0 0
možnosti
VS

Astaroth

3. 6. 2011 20:37
Architektura a urbanismus

Jsem veliky staromilec a obdivovatel zejmena predprvosvetovalecneho industrialu, secese, art-deca a historizujicich pseudoslohu romantismu. Idealne bych vratil prave onu romantisujici dobu, kdy by kancelarske budovy vypadaly jako goticke palace, koneckoncu i nektere mrakodrapy na Manhattanu jsou neogoticke. Nicmene dejme tomu - obcas se nejaka kostka snese, za zlo vsak povazuji Corbuissierovu vizi otevreneho mesta plneho svetla a prostoru. Pominme mou zast k svetlu a prostoru, jsouce gothik, zil bych nejradsi v sevrenych, temnych a studenych ulickach pseudostredovekeho viktorianskeho mesta, plneho pruchodu do prastarych krypt v podzemi, ukryvajicich spici hruzy starych tisicileti, problem je, ze takto se vyborily cele ctvrte starych mest jen proto, aby tam vznikla travnata plan, obklopujici masivni budovu, ktera by sama o sobe mohla klidne stat na miste nejake uz padajici kuce. Proto klidne ano moderni architekture, ale jasne ne modernimu urbanismu.

0 0
možnosti
TS

tina.sola.nova

3. 6. 2011 20:43
Re: Architektura a urbanismus

No jo, já na tu Jámu a kyvadlo tolik nejsem a neocokoliv mi příliš k srdci nepřirostlo, ale Váš pohled je mi sympatický :-)R^ manhattanské neogotické stavby jsou skvělé! Já žila zlomek života kousek na sever, v Albany, a tam se teda šotek vyřádil ;-D

0 0
možnosti
MM

venenum

3. 6. 2011 20:19
cokoliv,

hlavně bez velkoplošných reklam !!!

Praha se pod nimi pomalu ztrácí.... :-/

0 0
možnosti
TS

tina.sola.nova

3. 6. 2011 20:23
Re: cokoliv,

R^!!!!!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 287
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2492x
Žena.

Seznam rubrik