Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážení, asi jste nepostřehli, že testovanou osobou byl vždy učitel. A o tom ten experiment je.

0 0
možnosti
Foto

To je evidentní a já si docela myslím, že kdyby byl experiment nastaven opačně a testován byl žák, výsledek by se moc nelišil..

0 0
možnosti
FL

Až Putin zavelí: "pošlete na ně car-bombu" , všichni poslechnou

0 0
možnosti
Foto

Ještě bych dodal, že "zajímavější" je Stanfordský experiment, který na světlo vynáší podstatně hlubší a tmavší stránky lidského chování.

0 0
možnosti
Foto

Procento pokračujících na 450 voltů se nepochybně bude lišit podle lokality a úrovně společnosti. Mne osobně výsledek trochu překvapil, ale myslím, že kdyby to vyzkoušeli u nás, tak by napětí na doraz zvyšovaly tak 4/5.

A samozřejmě velká část bude následně odpovídat obdobně, jak jste popsala, m.j. i proto že si tím své konání omlouvají.

0 0
možnosti
JK

Ty experimenty nebyly nastaveny nijak špatně - navozovaly v lidech pozici submisivity a pak je po drobných krůčcích tlačily tam, kde je chtěli mít. Takhle přesně funguje i běžný mezilidský styk. Člověka nezmanipulujete tak, že na něj něco hotového vybafnete, bez přípravy. Když si na té počáteční přípravě dáte záležet, lidi udělají ledasco, i bez jakékoliv protihodnoty pro sebe apod. Ostatně takhle funguje šikana a tímhle způsobem se živí spousta profesí - a mnohé docela dobře. Tady v těch experimentech šlo o "zabíjení lidí" elektrickým proudem (akorát se tady mluví o napětí, takže 450 voltů je fakt údaj pro ..... jak to nazvat..... neelektrikáře? třeba.... když si totiž svléknete umělohmotný svetr a dostanete kopanec od statické elektřiny, tak jsou to tisíce a desetitisíce voltů, a nikoho to zatím nezabilo), no ale v životě jde zejména o prachy (protože připravit někoho o peníze je zisk, kdežto když jej připravíte o život, tak je to akorát pěkné průďo). I když nevím, když podvodníci připraví nějakého seniora o majetek a ten může jít leda tak pod most.... asi by důchodce raději dostal 450 voltů (jasně pokud by se proud limitně blížil nule, že).

1 0
možnosti
Foto

To byste viděl, jakou díru Vám takové napětí udělá do ruky, ještě po desítkách let je mi jizva vidět. Podstata není napětí, ale proud, tzn. odpor kůže ( I =U/R). Za bezpečnou velikost proudu se považuje 30 mA, kdy se ještě nedostaví silné křeče a jste schopen se vyprostit.

0 0
možnosti
LJ

Já bych řekl, že řada lidí, zřejmě většina věří ve vědce a ve vedoucí: Když nám dají nějaké pokyny, pak nám nepřísluší uvažovat o jejich správnosti, my jsme povinni je splnit. A pokud je na těch instrukcích něco špatného, oni jsou z obliga, plnili jen příkazy.

0 0
možnosti