Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dr No

9. 7. 2011 21:10
Jenže ono ve skutečnosti o žádnou špionáž nešlo.

Ty informace a vybavení byly volně dostupné, jenže estébáci si museli za každou cenu hrát na konspiraci, aby zdůvodnili svůj pobyt v západní zemi. A že člověk, který chtěl z jakéhokoliv důvodu vyjet ze socialistického ráje na západ musel jít nějakým způsobem bolševikům na ruku, to je všeobecně známá věc. Takže ten vědec měl jen dvě možnosti, buďto sedět doma a odborně zakrnět, nebo si vykoupit pobyt na západě "spoluprací".

0 0
možnosti
VH

Totedyne

9. 7. 2011 19:06
celkem souhlas

Na invenci českých lidí skutečně komunizmus nepadl. Invenci dokládá například Trávničkův pořad receptář.

Sledování odborných tiskovin, přijatých ochranných řešení i nákup konkurenčních výrobků za účelem rozebrání neprováděla skutečně jen ČSSR. Otázka je, zda nadnárodní společnosti se také tak činili v krádežích dokumentace. I oni ale na základě studia konkurence hledají možnosti, jak obejít chráněná řešení, v případě nutnosti nakupují licence. 

S čím však plánovitý režim měl potíže je, že nebyl schopen inovace a vynálezy uvést do výroby. Týkalo se to vlastních českých vynálezů (kontaktní čočky, tryskové tkalcovské stroje ), tak to, co bylo "výzkumnými ústavy" okopírováno.  Novinky narážely na zavedené odběratelskododavatelské vazby, manažeři byli motivováni plnit plánované množstevní ukazatele výroby, nikoliv uspokojovat potřeby zákazníků. Každá novinka byla komplikací.

0 0
možnosti
K

kaktusak

9. 7. 2011 23:46
Re: celkem souhlas

Kapitalistický systém má asi zase potíže jiného druhu. V každém případě se ten náskok Západu nedaří dohnat.

(Mimochodem, v kapitalismu má manažer vydělávat, nikoliv uspokojovat potřeby zákazníků. Někdy se oba požadavky mohou shodovat, ale zdaleka ne vždy. Před rokem 89 splnit plán znamenalo realizovat výrobu, tedy prodat, takže i tehdy se muselo přání zákazníka určitým způsobem respektovat.)

0 0
možnosti
F

fryč

9. 7. 2011 18:27
Autore

zajímalo by mne, proč máte potřebu za svůj názor se omlouvat a vysvětlovat?

0 0
možnosti

MarekSnobr

10. 7. 2011 8:29
Re: Autore

To jste špatně pochopil, v žádném případě se za své názory neomlouvám a ani tak činit nehodlám. A vysvětlovat svůj názor je myslím také podstatou diskuse. :-)

0 0
možnosti
PP

Co Cech, to genius!

9. 7. 2011 18:07
Ja ten clanek naopak vitam!

Bori totiz mytus, ktery podporuji hlavne lide z KSC(M). A to, ze i za "socialismu" nase hospodarstvi dokazalo mnohe vyrobit a vymyslet. Jak je videt, neni to pravda, coz by si lide, kterym bylo v roce 1989 vice nez 10, meli pamatovat. Bohuzel lide rychle zapominaji...

0 0
možnosti
K

kaktusak

9. 7. 2011 23:47
Re: Ja ten clanek naopak vitam!

Ten článek nevylučuje tvrzení, že i za socialismu naše hospodářství dokázalo mnohé vyrobit a vymyslet.

0 0
možnosti
JS

jiruna

9. 7. 2011 17:54
Je otázka

jestli to tak skutečně bylo, nebo jestli si p. Kmenta musel zase trochu ublinknout a vydělat si na pribináček. Já osobně tomuto člověku nevěřím ani že se Kmenta jmenuje.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

9. 7. 2011 17:03
Musíme jenom doufat, že

titéž uvědomělí jedinci, kteří odsuzují průmyslovou špionáž Československa, zcela a jistě v mnoha stovkách rezolucí odsoudili stejně tak rozhodně, přinejmenším napomáhání k emigraci různých československých význačných vědeckých kapacit., k čemuž se zde hlásí také pan George N.

0 0
možnosti
S

svazacky_censor

9. 7. 2011 17:02
Mladý muži,

smyslem článku bylo poukázat na fakt, že naše země, která byla až do roku 1948 slušně rozvinutou průmyslovou zemí, to pod vedením komunistů dotáhla tak daleko, že musela krást i zcela běžné věci.

Jistě, průmyslová špionáž funguje od nepaměti dodnes, německé firmy útočí proti francouzským a naopak, předmětem však NENÍ kolo od vozu!

0 0
možnosti
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik