Zakázaná GM rýže na českém trhu

Rýže s názvem LL RICE 601 v těchto dnech pronikla na český a slovenský trh. Balení provedla firma Podravka-Lagris, a.s.

       Na český trh se dostalo 38 tisíc balení rýže označované interně jako genová modifikace LL RICE 601. Tato rýže nemá potřebná povolení v ČR, a to nejen pro lidskou výživu, ale ani pro zkrmování zvířaty. Výrobek byl označen Euroshopper Rýže dlouhozrnná ve varných sáčcích, balení 400g (šarže 2101082 DMT 210709) a 480g (šarže 2201081 DMT 220709). Genetickou modifikaci vyvinula americká společnost Bayer Crop Science, dodavatelem zásilky, která v těchto dnech dorazila na naše pulty, je rakouská firma Maric S.R.L. 

       Již v létě roku 2006 americké úřady potvrdily, že došlo na jejich území k nelegální kontaminaci potravinářské rýže neschválenou genetickou modifikací LL RICE 601 (tato GM rýže nemá povolení ani v USA a pravděpodobně nikde na světě). V důsledku toho Japonsko okamžitě zastavilo dovoz jakékoliv dlouhozrnné rýže z USA, rovněž Evropa se snažila najít řešení v podobě požadovaných certifikátů při dodávkách. Nepovolená rýže byla tenkrát nalezena v zásobnících ve státech Missouri a Arkansas. Ty však shromažďují produkci z několika dalších států, takže bylo obtížné zjistit, kde vlastně ke kontaminaci došlo.

       Jelikož reakce médií v ČR na popisovanou událost, ke které v těchto dnech v ČR došlo, nebyla nijak bouřlivá (ačkoliv jde o velký skandál !), dovoluji si připojit tento blog jako varování pro všechny, kdo se nechtějí stravovat způsobem "pokus-omyl".

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šmýdová | neděle 22.6.2008 20:50 | karma článku: 25,81 | přečteno: 3857x