Milý Tibeťane. Za svobodu si prachy nekoupíš.

Vzkaz českého občana Pepy obyvateli Tibetu, který se bouří.

       Tedy Tibeťane, nechci Ti příliš mluvit do Tvých věcí, protože ono to může být leckdy riskantní, strkat nos do cizího soukromí. Ale Tvoje soukromí je nějaké divné. Koukni, měj rozum. Všechno jde řešit po dobrém, tedy skoro všechno. My to tak v Česku děláme. Například naše poslední revoluce: byla sametová. Vidíš, my měli revoluci! To ani nevíš. (Tady to někteří taky nepostřehli, takže si to neber osobně.)

       Milý Tibeťane, Ty bys asi chtěl žít svobodně, a koukat v klidu na tu svoji hornatou krajinu, a meditovat o životě, o Bohu, a proč jsi vlastně tady. To tedy my v Čechách většinou neděláme. Ne, že bychom byli neznabozi - třeba teď jsou velikonoce. To se nakoupí moře vajec, a holky je pak dávají klukům a piští. Tomu se říká svátek křesťanství.

       Ale my to prostě nepřeháníme.  Ani s náboženstvím, ani se svobodou. Tzv. voliči se musí chovat slušně. Mohou např. diskutovat, i k novým zákonům, ale slušně. Mohou dokonce poukázat třeba i na nevhodné chování soudce - ale ne tak, že do jednací síně dají tajně nahrávací zařízení (jako to udělali soudci Boučkovi). To neplatí. To nebylo slušně. Máme taky několik občanů, co jsou pro výstrahu zavření - např. Jiří Kajínek. Ještě jich tam asi pár takových je, ale nevíme přesně, kteří to jsou. A nemáme čas o tom přemýšlet. (Soudci taky ne.) Na nějakou meditaci či hluboké přemýšlení, to tady, příteli, opravdu není čas. Protože čas - to jsou především peníze!

 

       A teď, milý Tibeťane, k věci nejcitlivější. Proč se bouříš zrovna teď? Víš vůbec, co se mohlo stát? Vždyť se objevily i návrhy, že budeme bojkotovat olympiádu v Pekingu. Kvůli Tvojí svobodě. Náš olympijský výbor naštěstí hned řekl, že to je hloupá myšlenka. Ale bylo to o fous. Víš vůbec, co to je, sednout k televizi, otevřít pivko, a sledovat tu nádheru? Vychutnat si olympijské hry - to prastaré poselství míru? Víš, my jsme civilizovaný, kulturní národ. Sportu rozumíme. Máme dokonce nádhernou Sazka-arénu; to je aspoň chrám! Ano, chrám!

       Takže propříště: ctím Tvoje práva, ale vyber si pro svoje protesty jinou dobu. My bychom olympiádu nechtěli pokazit, my ji nepokazili ani Hitlerovi, a to byl nějaký morous! Pojedeme. Naši představitelé moudře řekli: je třeba otevřít Čínu světu. Proto pojedeme. Takže Ti pro tentokrát odpouštím. A uvidíš, jaké to budete mít i vy senzační, až bude Čína otevřená světu. Určitě na tom budete dobře.

       Sednete k televizi, otevřete pivko...

       Yours sincerely

 Pepa

 

      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šmýdová | neděle 23.3.2008 12:30 | karma článku: 16,50 | přečteno: 1105x