Držíte dietu podle krevních skupin. A špeky se ani nehnou...

Nastudovali jste si potraviny vhodné a nevhodné pro Vaši krevní skupinu, a pečlivě se novým návodem řídíte? "Zakázanou" potravinu jste už měsíc nevzali do úst, a úbytek váhy nikde? Vážně: budou mít pravdu ti, kdo říkají, že jde jen o nový dietní výmysl?

       Je to trochu jinak. I když tento stravovací způsob nazývá "nesmyslem" i řada lékařů, není možné tuto dietu jednoduše smést se stolu. Nejen proto, že ji formuloval odborník - americký lékař přírodní medicíny Dr D´Adamo, který na věci pracoval spolu se svým otcem (také lékařem) a týmem dalších odborníků.

       Tento stravovací způsob počítá s přítomností tzv. lektinů ve většině potravin. Tyto látky jsou schopny reagovat s určitými složkami lidské krve, a lidského organismu vůbec. Lektiny jsou totiž schopny v menší nebo větší míře pronikat do krevního řečiště, a to i přes bariéry trávicího systému. Pak mohou vstupovat do již zmíněné reakce, která není tělu příznivá - vznikají při ní totiž shluky látek, jejichž role v našem těle je rušivá. Mohou poškozovat trávicí trakt (typickým příkladem lektinu je lepek, který není některými osobami vůbec snášen a nedokáží ho trávit), zhoršovat využití živin, narušovat hormonální rovnováhu, zapříčiňovat alergie...

       A protože každá krevní skupina s sebou nese jinou výbavu protilátek proti lektinům, každá krevní skupina reaguje nepříznivě s jinými potravinami. To je základ celé úvahy o vztahu krevní skupiny a výživy.

       Z této úvahy (dnes již v řadě případů ověřené) rovněž plyne, že některé potraviny se mohou podílet zvýšenou mírou na váhových přírůstcích u některých krevních skupin (typický je případ lepku u krevní skupiny 0). Jejich vynechání může u dotyčné krevní skupiny usnadnit redukci váhy; naopak omyl mnoha neúspěchů při hubnutí spočívá v domněnce, že toto samo o sobě stačí. Tedy že nekonzumovat "zakázané" potraviny je onen "vtip", díky němuž dojde k výrazné redukci váhy. Nikoliv. Snížení kalorického příjmu je i zde podmínkou. Takže - zázrak se nekoná.

       Nicméně - vztah výživy a krevní skupiny ukazuje, že jednoznačně "zdravá" výživa, tedy jediná správná výživa pro všechny, je utopií. Je zkrátka nepatřičným zjednodušením problému. Individuální přístup je více než na místě, protože každý z nás má jinou genetickou výbavu a jiný životní styl.

Autor: Jana Šmýdová | sobota 29.9.2007 13:05 | karma článku: 16,55 | přečteno: 4185x