- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nutriční hodnota zeleniny a ovoce v obchodech trvale klesá. Podle německých výzkumů to je o 20-90% obsahu konkrétních vitamínů mezi léty 1985-2005.
Nakupovaná zelenina tím pádem neplní to, co bychom od ní podle předpokladů zdravé výživy očekávali. Co s tím kdo bude dělat ví pánbu ... jednotlivě si s tím musíme poradit každý sám.
Tenkrát sběrny vykoupily vše. Pochopitelně za směšnou částku a každýmu bylo jedno, když toho polovina shnila. Dneska se ovoce určené na konzumaci, nebo na zpracování, česá úplně jinak. Především rychle se kazící ovoce pro přímou konzumaci je pouze z určitých odrůd a tzv. se podtrhává. Tj. sklízí se nezralé, aby neshnilo a nekontaminovalo celou várku. No a sklizeň na další zpracování probíhá poněkud jinak. Ovoce je zpracované do několika hodin po otrhání, což při výkupnách jaksi nelze. Poptávka po domácí produkci je pochopitelně vysoká, proto lidé chodí na trhy, nebo přímo k sadařům. Sám také občas prodávám nějaké nadbytky. Bohužel žijeme ve střední Evropě a ovoce a zelenina je u nás velmi sezónní záležitostí. Jahody - třešně - meruňky - švestky - broskve...... jejich sezóna trvá dokonce jen 14 dní, max. měsíc.
"Letos jsem jen ze srandy zastavil s bednou třešní na parkovišti u jednoho supermarketu v době, kdy se tam prodávaly za 90 korun a napsal na tabulku třešně zdarma, za chvíli na mě přijela policejní hlídka a vykázala mě pryč." Ještě jste zapomněl dodat, že policajty na Vás poslalo vedení marketu, protože jste jim ohrozil splnění plánu V článku máte pár dobrých myšlenek, ovšem takovýma pohádkama je zbytečně degradujete.