Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Poslední dobou si už zvykáme, že u státních zakázek vítězí především politika a nikoliv nejlepší nabídka.

0 0
možnosti
JK

J44a34n 72K67a40r42a15s17e40k

22. 8. 2023 23:24

porad takova zajimava argumentace.

Elektroauta jsou k nicemu a cteme, jak tem automobilkam dosli kupci. Ale to nevadi - kvuli tem milionum novych elektroaut, ktere nikdo nebude kupovat bude potreba mnozstvi eleketricke energie - no a na svete je prognoza - za par let bude potreba dvakrat tolik el. enerigie nez dnes - a z toho plyne - > musi se postavit jaderne elektrarny.

Ty prognozy, jak bude stoupat spotreba el. energie uz posloucham 20 let - za tu dobu napr. v Nemecku zustala spotreba el. energie stale stejna - neco kolem 600 TWh / rok.

Vyhoda statu, ktere chteji stavet JE je v tom, ze vlastni ty kristalove koule ohledne te budouci spotreby a proto je logicke, ze ty elektrarny postavi. Bohuzel se ta nadherna doba dostavi az za 15 let, kdy mnozstvi statu bude mit v provozu radu JE, tim bude nadbytek el. energie a cena tim bude klesat. A obcane statu, ktere za ty JE ty penize nevyhodily si budou uzivat ten luxux levne elektriny. Obcane Ceske republiky to s Polaky, Madary, Francouzy a dalsimi radi zaplati.

At zije a vzkveta jaderna energie!

Slava atomovym elektrarnam!

0 0
možnosti
LN

Místo tří jen dva uchazeči? Westinghouse zřejmě ztrácí zájem o dukovanský tendr

22.8.2023

Korejské KHNP i francouzský koncern EDF dávají najevo, že se soutěže na stavbu nového bloku elektrárny Dukovany chtějí účastnit a mají ambici tendr vyhrát. Naopak americký Westinghouse v posledních týdnech působí dojmem, že nabídku na stavbu jaderného bloku ve středu Evropy možná nepodá. Na přímý dotaz Ekonomického deníku přišla odpověď, že se společnost Westinghouse nebude vyjadřovat. ...

https://ekonomickydenik.cz/misto-tri-jen-dva-uchazeci-westinghouse-zrejme-ztraci-zajem-o-dukovansky-tendr/

0 0
možnosti
EN

E74m76i33l 81N58o45v31á60k

22. 8. 2023 13:38

Nic víc než ničím nepodložené spekulace typu jedna paní povídala. Že prý ztrácí zájem má být "zřejmé" z toho, že na dotazy neodpovídá novinářům. Důvod má být údajně buď to, že jeden blok je málo práce, nebo že je to naopak už práce moc. Okurková sezóna v plné síle.

0 0
možnosti
Foto

Ať se to někomu líbí nebo ne, strategická energetická stavba (ani nemusí jít o jádro) se nedá v dnešním světě odtrhnout od politiky.

0 0
možnosti
Foto

Bohužel, nevěřím už tomu, že se u nás nějaký nový jaderný blok postaví. Všechny naše dosavadní vlády finální rozhodnutí jen odkládaly na své nástupce. Dalším problémem může být i financování výstavby - západní banky mohou pod politickým tlakem odmítat financování výstavby nových jaderných bloků.

1 1
možnosti
EN

E68m56i48l 84N80o96v83á56k

22. 8. 2023 6:57

Dosavadní vlády finální rozhodnutí odkládaly proto, že nečelily vysokým cenám elektřiny, silným tlakům na dekarbonizaci a současným geopolitickým problémům. Když je dlouhodobá cena elektřiny kolem 30 €/MWh, tak se rozhoduje úplně jinak než když je kolem 150 €/MWh, bez výhledu na návrat k dřívějším cenám.

Všichni uchazeči o výstavbu nabízejí prostřednictvím exportních bank svých zemí původu financování projektu. Navíc se západní banky řídí taxonomií EU, která investice do jaderných projektů považuje za udržitelné, takže jim ve financování nic nebrání.

1 0
možnosti
AL

Značce "Made in CCCP" bych se vyhýbal na 100 honů a vůbec bych to nenazýval politikou.

3 2
možnosti
DR

Vidíte. A zrovna ten Rosatom umí ze všech těch uchazečů ty námi požadované bloky nejlépe, poněvadž s nimi má dlouholeté zkušenosti.

Že je to dnes již politicky neprůchodné, je věc druhá.

1 0
možnosti
Foto

J51o77s50e60f 78B93á10r97t86a

21. 8. 2023 20:49

Politika vítězí už od Vrbětic.

3 3
možnosti
JB

J23i63r57i 79B16o24r

21. 8. 2023 20:55

Žasnu, co to horko s vámi dělá.

3 2
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,27
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik