Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Mně připadá, že mnozí diskutující nejsou s to pochopit psaný text. Cílem možná většiny podnikavců v OZE jsou dotace, jak jsem je popsal ve článku. Kdyby nebyly, tak by pro řadu z nich byla argumentace "boje s klimatickou změnou" naprosto lhostejná. Jak to, když instalační solární firmy reklamují své služby s pětiletou návratností investice? Proč mají chudí lidé přispívat bohatým na ještě větší zbohatnutí? Pro první skupinu miliardy a pro většinu chudých zelené žebračenky? Říká vám něco sociální mír ve společnosti? První český solární tunel přijde do roku 2030 na 800 miliard korun. Tyhle FVE mají životnost 20 let. Za stejné peníze vytahané pro solární barony z kapes daňových poplatníků by Česko mohlo nepochybně postavit 4 velké jaderné bloky. Jsou to vysoce ziskové investice, protože moderní JE fungují 80 let a vytvoří obrovský multiplikační efekt pro český průmysl a odborné školství. Každý 1200 MW jaderný blok vyrobí ročně 10 TWh, tedy 10 miliard kWh. A teď si vynásobte výrobu cenou elektřiny. Ostatně v Polsku jdou do výstavby JE také soukromí investoři. Soláry loni v lednu vyrobily z potřebné elektřiny 1 %, uhlí 56 % a jádro 35 %. Takže v zimě tady chce někdo postavit zásobování elektřinou na solárech? I kdybych jich bylo 10krát tolik, je to nesmyl, včetně tzv. úložišť - píšu v článku. 1 kWh z vodíku dnes přijde asi na 40 Kč, z baterie ještě dráže. Bude-li takhle vypadat poselství zániku české elektroenergetiky, pak dá průmysl této zemi sbohem. Naštěstí i tato vláda přes řadu "zelených" přešlapů chce jasně vsadit na jádro: https://echo24.cz/a/H4pba/zpravy-domaci-vlada-schvalila-teze-energeticka-koncepce?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.lppartner&dop_ab_variant=null

3 0
možnosti
JK

J64a41n 63K92a74r68a48s53e68k

15. 4. 2023 20:35

[...] nejsou s to pochopit psaný text. [...]

vy zase nejste s to pochopit jak funguje spolecnost.

Pred 30 lety prisly vlady nekterych zemi s navrhem, ze zmeni energeticky mix a omezi atom, uhli, plyn a budou se orientovat na OZE. Tento navrh prosel sitem voleb a obyvatelstva techto zemi to akceptovala. Jako u kazdeho vyvoje tento dost stoji a vlady tech zemi sdelily lidem, ze to zaplati opet obcane budto z dani (dotace) nebo to zaplati ti, co maji nahlaseny elektromer.

A ti, co jsou v soucasnem systemu dravi, flexibilni, zdatni a (nebo maji zname) 'zorganizuji' ten vyvoj a budou za to 'kralovsky odmeneni. Tak funguje kapitalismus - vsimnete si prosim, ze za socialismu by neexistovali solarni baroni - ti tady nejsou kvuli Zelenym ale kvuli tomu kapitalismu. A kvuli nemu je take ohrozen ten socialni smir.

[...] Takže v zimě tady chce někdo postavit zásobování elektřinou na solárech? I kdybych jich bylo 10krát tolik, je to nesmyl, [...]

kdyby nekdo pred 100 lety prohlasoval, ze se bude letet na mesic a nejmenoval se Verne, tak by skoncil v blazinci. Mmj. ty Vase clanky dnes dokaze AI vyrabet lepe a rychleji :-P

0 3
možnosti
JV

J56i69r21i 53V27r39a29b15e49c

15. 4. 2023 14:05

„Atomkraft ist die mit Abstand teuerste Stromerzeugungstechnologie“

Takhle píší jiní .

Öko Institut E.V.

0 1
možnosti
EN

E65m64i47l 50N48o70v71á23k

15. 4. 2023 17:21

Přesněji řečeno takhle lžou jiní.

2 0
možnosti
AT

Je úsměvné radostné hýkání odpůrců fotovoltaiky (hlavně těch kteří na ni nemají nejí ji nemůžou realizovat) z nafouknuté zprávy o vypnutí velkých elektráren. Znalý člověk ví, že je to jedno z rizik této technologie a počítá s nim.

P.S.: vypnout se přes HDO dají i malé elektrárny na rodinných domech.

2 3
možnosti
RJ

No dobrá , jenže proč to riziko máme kompenzovat a dotovat?

0 0
možnosti
JK

J60a68n 27K89a25r32a13s54e13k

14. 4. 2023 21:47

autor navrhuje urychlene dostavet nekolik JE. Nastesti by to trvalo 15 let,ale kdyby to nekdo dokazal za rok, tak by pristi rok meli velikonoce nejen solarnici ale i atomici.

No nastesti lide jako autor nic nerozhodujou, jinak uz bysme byli davno v pr....

0 8
možnosti
Foto

Pane Karasku naucte se pocitat, dosel byste ke zjisteni, ze nejekologictejsi a nejlevnejsi reseni jsou prave jaderne zdroje. Je velika skoda, ze prave lide jako Milan Smutny nejsou v Evropskem parlamentu, kde by jejich hlas mel smysl. Česka republika je pouhym cestujicicm na poli evrospke energetiky a nasi posl(r)anci vidi pouze na delku sveho volebniho obdobi a hodnotu své mesicni prebendy.

9 0
možnosti
JP

Sám nyní dokazujete, že solární energie není tak bezvýznamná. Řešit se musí její "skladování" - akumulátory, výroba vodíku....Řešením jsou i velké distribuční celky, kde nejsou výkyvy tak velké.

1 2
možnosti
Foto

Čím větší tam ale bude podíl FVE, tím větší bude kolísání.

2 0
možnosti
RJ

EU to tak chce, tak hurá do toho... že to nebude fungovat? No a co má být?

8 0
možnosti
PZ

kromě výkřiků, máte nějakou faktickou?

1 1
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,28
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik