Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neviděl bych to tak černě. Dost podstatná je informace, že je technicky možné, aby bioplynová stanice dodávala 95% spotřeby tepla dané obce. Když vezmeme v úvahu, kolik desítek miliard se doslova vyházelo oknem během dvou let pandemie covidu a kolik si vyžádaly kotlíkové dotace, kde nebyl žádný problém, aby si kotel uhradil každý sám, nebo si na něj vzal úvěr, nevidím žádný důvod, proč by se neměly dotovat průkopnické (a perspektivní) počiny. Není přece řečeno, že stejnou dotaci musí dostat i jejich následovníci. Podobné to bylo například s dotacemi na zateplení paneláků. Kdo dřív přišel, ten dostal dotaci, zbytek už si to musel realizovat plně "za své".

0 0
možnosti
ZZ

Sousední bytový dům dělal zateplení bez dotace - a výsledná cena byla nižší, než u stejného baráku s dotací.

;-)

0 0
možnosti
ZZ

Ten náš systém dotací je velice prapodivný způsob rozhazování peněz.

Výtečně funguje už řadu let - a máte li známé na příslušném ministerstvu - určitě se najde způsob, jak nějakou výzvu ušít přímo na vás, abyste také vydělal na této známosti.

Trochu mi to připomíná kuponovou privatizaci. Ministerstva musí pustit plebsu nějaký chlup, aby velcí hráči, jako byly dřív investiční fondy, se mohly pořádně napakovat !

;-(

0 0
možnosti
PD

Neměl by si i český politik, ekonom a národohospodář, zvláště z řad konzervativní ODS ;-D;-D ekonom, národohospodář;-D tam nikdo takový není, politolog, elektrikář, bankovní úřednice A je to velká škoda, protože to, co se teď děje je likvidace českého průmyslu ve přímém přenosu :-(

11 1
možnosti
TV

zrovna elektrikar by k tomuto problemu mohl rict svoje. Pokud tedy neni v Obcasnych Zdrojich Energie zahackovany

1 0
možnosti
MM

Proboha, proč tyhle diskuze? V Evropě by stačilo pár jaderných elektráren navíc a máme vše vyřešeno. Je to stabilní bezemisní zdroj, palivo lze mít na několik let do zásoby, takže vás nikdo nevypeče. Do lékárny taky už nechodíme pro pijavice.

18 0
možnosti
Foto

Ad M. Makovec. Akorát je problém s tím, že potom nikdo nechce mít ve svém katastru na ten čistý a "bezemisní zdroj energie" úložiště vyhořelého jaderného paliva, zkrátka nikdo se k tomu nehlásí. Nakonec to může dopadnout tak, že si k tomu účelu pronajmeme půlku Aljašky a když nebude vyhnutí, úložiště se v hloubce 100 m pod zemí vybuduje přímo v Praze pod Václavským náměstím. A basta fidli. 8-o

0 9
možnosti
Foto

Trochu jste tu citaci z Twitteru popletl. Asi proto, jste na ni nedal odkaz že?

0 0
možnosti
ZZ

A odkaz na výši schodku státního rozpočtu za 4/2022 tam nedal vůbec !

Při vyšší inflaci, než si kdo představovoval, je o 60 miliard Kč vyšší výběr DPH a státní sekeraje už 100 mld. Kč.

;-(

0 0
možnosti
JP

Přiznávám, že jsem to celé nedočetl, jste příliš zatvrzele jednostranný odpůrce obnovitelných zdrojů. Ale člověk historicky vyprodukuje víc než spotřebuje. Investice do OZE považuji za přínosné, bohužel se u nás minimálně 10 let spalo - i díky takovým jako jste Vy - nyní to chybí a budeme to muset dohánět. Energeticky soběstačné obce jsou dávno známé z Rakouska i Německa. Ze sousední vesnice znám nadšence, který je soběstačný v elektřině pomocí fotovoltaiky, větru a akumulátoru z nabouraného elektromobilu.

2 18
možnosti
EN

E83m66i10l 45N72o51v64á43k

4. 5. 2022 10:02

Ty "soběstačné" obce z Rakouska i Německa jsou "soběstačné" na stejném principu jako ty zmiňované Kněžice, tedy nesoběstačné.

19 0
možnosti
JR

J43a75n 93R51á33ž

3. 5. 2022 20:09

Jako mladý student jsem slyšel na přednášce tuto větu: Jestliže se vstupní náklady nedokáží zcela promítnout do prodejní ceny produkce, je takový projekt pro praxi bezcenný.

V souvislosti s diskuzemi o efektivitě OZE si na tuto větu vždy vzpomenu.

PS. Jedině velký strach z blackoutu a oprávněný předpoklad stále strmě rostoucích cen el.energie by mohly být motivem pro příčetného investora, aby si nechal bez státní dotace instalovat na svém domě hybridní FVE.

5 0
možnosti
JV

Byste toho po politologovi chtěl trošku moc. ;-)

16 0
možnosti
Foto

Však pan autor na tom není co do technických znalostí o mnoho lépe. Např. neuvedl, kolik nafty je potřeba na dovážení biomasy v poměru k vyrobené energii. Ono i uhlí do elektráren se musí dovážet a navíc dolovat, a to také není zadarmo. A s tou biomasou byste jinak dělal co? Nechal ji hnít a přitom vypouštět CO2 bez užitku?

Pan autor nemá rád Fialu. Dobře, ale nechal se napálit? Byl se podívat na projekt, který je pro někoho zajímavý, pro jiného sporný, ba hloupý.

A když už, nevyházelo se víc peněz za projekty, které nepřinesly vůbec nic?

Jediný problém u OZE je v tom, že zatím, "díky" liknavosti předchozích vlád, nemáme vyřešen způsob akumulace elektrické energie, a nemáme ani další JE. ;-(

3 17
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,26
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik