Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Někdy kolem roku 1975 jsem si, v nějakém záchvatu touhy po vědění, koupil knížku Teorie, experiment, praxe od akademika Kapicy (články a referáty z konce čtyřicátých a z pasdesátých let). A ten tam v jednom článku o energetice, jakoby tušil k čemu dojde o šedesát let později, zmiňuje i jeden dnes příliš nezmiňovaný aspekt výroby elektrické energie. A sice, jak velké množství energie na jak velké ploše se vyrábí. Je zřejmé, že jádro je proti fotovoltaice či větrníkům o mnoho řádů jinde. To ani nemluvím o nestabilitě "zelených" zdrojů a jejich vlivu na životní prostředí.

1 0
možnosti
JV

Jenže i ve výrobě elektřiny platí, že všeho moc škodí. Hodně koncentrovaná energie je i hodně koncentrovaný technický a bezpečností problém. Když nějakým spektakulárním způsobem selže fotovoltaický panel nebo větrná turbína, je z toho jen lokální škoda a video na Youtube, na které se sem-tam někdo koukne.

Spektakulární selhání u jaderných elektráren jsou nepřípustná (chtěl byste při troše "štěstí" stěhovat Brno kvůli selhání JE Dukovany?), proto musí mít kolem sebe hafo bezpečnostních a záložních aparátů, státní dozor a stát musí ručit za škody. Tohle v konečném důsledku ničí jadernou energetiku, ale to je na delší povídání.

0 0
možnosti
JV

Dámy a pánové, máme tady "experta", který nezná rozdíl mezi účinností a koeficientem využití. Pan "odborník" asi usoudil, že když se to počítá obojí v procentech, je to to samé.

0 2
možnosti
TT

Hrdost autora na terminologickou invenci "občasné zdroje energie" je zřetelná; ovšem je nutno říct, že je plně oprávněná. ;-)

Jinak - já se obávám nejhoršího. Německo-rakouská panika vůči jaderným technologiím je dle mého názoru nevyléčitelná.

2 0
možnosti
JV

Pán někde slyšel novou urážku a oblíbil si ji. Tím, že jí použil hned v první větě ovšem celý text a sebe shodil na úroveň ubohého demagoga a demagogie.

Ale nadšení souvěrci radostně zahýkali, a o to jde že?

1 3
možnosti
Foto

Technická poznamka - moderni jaderne reaktory maji demontovatelnou vložku absorbující neutrony. Tím se životnost elektrárny prodlužuje na MINIMÁLNĚ 80 let. V praxi to může být po provedení testů a regeneraci poruch tlakové nádoby i mnohem déle. Ekonomika provozu tak dostává nový rozměr (za cenu zvýšení nákladů na výstavbu) ....

2 0
možnosti
VB

prostě teď dá do toho Stanjura bilión a za 100 let se mu to vrátí, což je dobrej obchod, škoda, že to tak jak on nevidí ČEZ, ten se toho bojí jak čert kříže a stavět to i přes zjevnou výhodnost nechce

0 3
možnosti
JP

Proč lžete? Čína chce být uhlíkově neutrální do roku 2060. Tedy jen pár let po EU.

1 4
možnosti
DR

Chce ? Áno iba chce!

3 0
možnosti
JV

Austrálie, Nový Zéland, Rakousko, Portugalsko nebo Itálie jsou svobodné a prosperující země a jaderné elektrárny nikdy neměly.

Rusko, Bělorusko nebo Arménie sice jaderné elektrárny mají, ale majáky svobody a prosperity to z nich stejně neudělalo.

Autor tady akorát předvedl argumentum ad verecundiam, tj. argumentační faul spočívající v tom, že se něco apriori považuje za pravdivé, protože to pronesla nějaká "autorita". Co na tom, že data to tvrzení nepotrzují, že?

1 7
možnosti

Sorry jako, ale tady jste předvedl "logickou" konstrukci ve stylu Holzmana (Izera) - nemáš doma akvárko, tak jsi bu.... Autor pouze tvrdí, že vyšší podíl jaderných zdrojů znamená menší zavislost na dodavateli chemických paliv. Nikde netvrdí, že se postavením energetického reaktoru stane třeba z KLDR demokratická země.

4 0
možnosti
JK

.. sladka atomova Francie - a my ji milovali ...

>>> Francouzská vláda má obavy o dodávky elektřiny. Proto chce prodloužit provozní životnost starých uhelných elektráren. Za tímto účelem mají být znovu uvolněny předpisy, které vstoupily v platnost teprve nedávno.

Ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová iniciovala příslušnou novelu, která je nyní v procesu konzultací a měla by vstoupit v platnost koncem ledna. Podle této změny budou moci být elektrárny v chladných zimních měsících lednu a únoru v provozu celkem 1000 hodin. To je výrazně více než 700 hodin provozu, které jsou skutečně povoleny na celý rok.

Postižena je uhelná elektrárna v Cordemais u Nantes a uhelný blok elektrárny Emile Huchet u Saarbrückenu. S výkonem 1,2 a 0,6 gigawattů mohou vyrobit jen zlomek elektřiny ve srovnání s francouzskými jadernými elektrárnami, které mají celkový výkon přibližně 61 gigawattů. Kvůli údržbě a technickým potížím však bude v lednu z jaderných elektráren k dispozici pouze 43 až 51 gigawattů, předpověděl před několika dny provozovatel sítě RTE. "V tomto ročním období je nejnižší v historii jaderné flotily".

No, co k tomu rici:

At zije, vzkveta a zari jaderna energie!

Smrt solaru a vetru!

At zije uhli naveky!

0 0
možnosti
JK

;-D;-D;-D Teď jste tu napsal pěkný blábol. ;-D;-D;-D Využití JE je vyšší, než většiny uhelných elektráren a dokonce i než některých vodních. A že si to ve Francii špatně naplánovali, to je jejich problém.

0 0
možnosti
VB

náš stát vedený Fialou si půjčí několik bilionů a nechá postavit od Rusů a Korejců 12 nových jaderných bloků a za 35 let se u nás diky Fialovi a chytrým lidem stanou všichni svobodní a budou prosperovat, bez toho to nepůjde

0 1
možnosti
AK

Tak se budu ptát znovu,proč teda vyvážíme enrgii všem okolo za hubičku a my ji draze platíme??Kdo za to může?Mám dojem že všechny vlády co se tu vystřídaly,neb nikdo z nich neudělal žádný krok k revitalizaci smluv s těmito suběkty.Utáhněme kohoutky Německu,Rakousku a Polákům,kteří posílají energii Němců a možná i jinam.Uvidíme jak budou řvát,že nemají čím svítit a kde vyrábět.Němcům nebudou stačit jejich větrníky a soláry a budou muset svítit svíčkami pokud jim je někdo vyrobí.V Rakousku mají jednu JE a ta jim stačí akorát k tomu že okolo Vídně mají fabriky a stím se sveze že Vídeň svítí,jinak přes zimu nemají z tajících ledovců skoro nic,kde mají vodní elektrárny.

0 0
možnosti
VB

tě nikdo nenutí ji vyvážet, můžeš si energii kterou vyrobíš prodat komu chceš

1 1
možnosti
AS

Bohužel tady už nic jiného než padnutí na hubu nepomůže. V oblasti JE byly zahozeny dnes již desetiletí možného výzkumu, vývoje, výchovy odborníků, atd. Navíc je trh s energií naprosto zdeformován dotacemi a zideologizovanou legislativou.

6 0
možnosti
VB

Zeman to měl postavit, ale podrazil nás a my se teď budem mít blbě

1 1
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 32,68
  • Průměrná čtenost 2372x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik