Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Smutný, myslím si, že u této nákladové inflace ČNB nemusí zvyšovat úrokové sazby, které brzdí ekonomický růst s ohledem na utlumení úvěrů pro podniky i domácnosti a jsou vůbec jedny z nejvyšších v celé EU, ale právě naopak - má tyto úroky snížit.

Vím že tuto radu řada méně vzdělaných radilů, kteří někde četli nějakou poučku, nepochopí ale není možné aby ČNB ještě víc zvyšovala náklady výrobců a likvidovala tak domácí průmysl.

0 0
možnosti

E24m26i82l 66N23o57v69á52k

2. 5. 2022 14:55

Je to jistě pro mnohé lákavá představa, že by stát obral soukromé akcionáře ČEZu, ale v Evropské unii trochu nereálná. Nakonec v té Francii už skončilo zmiňované nařízení o prodeji elektřiny pod cenou u soudu a dá se předpokládat, že tento soud stát prohraje a nařízení bude zrušeno. K tomu ale dojde až po volbách, takže akce svůj účel splní...

Na Slovensku je situace diametrálně odlišná v tom, že SE má jen tři vlastníky z nichž jeden je stát, takže dohoda se zbývajícími dvěma je mnohem jednodušší než s více než stovkou tisíc akcionářů ČEZu. Pokud chce stát přetvořit ČEZ na charitativní organizaci, nic mu v tom nebrání, stačí vyplatit ostatní akcionáře a může si ním nakládat jak sám uzná za vhodné.

2 3
možnosti

Otázkou je spíš to, za kolik to doopravdy ČEZ prodává na burze a za kolik to od něj kupuje distributor.

;-)

2 0
možnosti

Dokud se pan Signál nezačne starat především o své obyvatele tak, jako to dělá Orbán, Morawiecki a Nehammer a jako to brzo začnou dělat Scholz a Macron, dopadne to pro nás velmi špatně. Tzv. "Evropské řešení " nebylo, není a nebude. Jakmile přijde opravdová krize, každý se stará jen sám o sebe.

9 6
možnosti

Možná jste to nepochopil, ale postarat se o sebe musíte sám.

1 2
možnosti
Foto

Hyperinflace nám nehrozí ani omylem . To by musela být vyšší 100 procent. I ta dnešní ve druhé polovině roku 2022 bude postupně klesat a v roce 2023 se již bude nacházet v blízkosti 2% podle ČNB.

3 4
možnosti

Teď už se jen spolehnout na ČNB, že její odhady pro trvání ruského teroru a jeho podobu odhadla správně. Snad nám do odhadů ČNB nepromluví několikrát zmiňované červené tlačítko. A to do toho všeho ještě může vstoupit na podzim Covid s dalším písmenem abecedy. Vše se změní(odhady se přepočtou a zasadí do reálného rámce) "z minuty na minutu".

1 0
možnosti

J30a62n 58R53á88ž

1. 5. 2022 19:11

Jsme v mimořádné době. Podle pana ministerského předsedy Fialy jsme dokonce ve válce. A tato doba vyžaduje i mimořádná opatření v zájmu občanů ČR. Jedním z nich by mohlo být i odpoutání se od nákupu el.energie na lipské burze. Ale ono to asi nepůjde, neb na tom nemá zájem nikdo, kdo by to mohl rozhodnout, protože levně energií vyrábět a draho prodávat je obrovský kšeft jak pro polostátní ČEZ, tak pro ostatní producenty a v neposlední řadě i pro státní kasu. Že to odnesou občané, o jejichž blaho má vláda v prvé řadě pečovat, je zřejmě vedlejší.

PS. V Babišově vládě byla populistickým rozhazovačem peněz ze státní kasy Maláčová a dnes je obdobným vládním exotem, který se řídí Špidlovým výrokem "Zdroje jsou", Jurečka. Jurečka žije asi na jiné planetě, když si myslí, že rodina s příjmem 80tis.Kč měsíčně, je na tom tak bídně, že potřebuje mimořádnou sociální výpomoc. Tím se vysmívá všem, kteří jsou na tom dnes opravdu bídně.

15 0
možnosti

Nic naplat - bude třeba se poohlédnout po jiném zaměstnavateli, který dokáže zaměstnance slušně zaplatit, aby člověk nebyl závislý na sociálních dávkách. Bohužel, ale ne každá profese má takové možnosti :

https://www.jurling.cz/?gclid=EAIaIQobChMI9diPoNK-9wIVnuW7CB3loQSNEAEYASAAEgJekfD_BwE

;-(

1 1
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,26
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik