Evropa na roztrhání

   Východní Ukrajina, Katalánsko, Benátecko, Skotsko, Vlámsko a kdovíkde ještě by rádi vytvořili vlastní republiky. Jejich státní vlády se jim v tom snaží bránit, jak zmohou. Proč se chtějí trhnout? Protože se cítí zneužíváni. Protože si myslí, že v samostatném státu jim bude lépe. Že budou lépe hospodařit, že budou lépe vládnout.

    Takže se stanoví nové státní hranice. A budeme se roky dohadovat, jestli tu hranici neposunout o pár desítek metrů dál (rozuměj zvětšit si území). A budeme se dohadovat kolik peněz ze společné státní kasy, připadne novému státu. A budeme mít nové vlajky, nové hymny, nové měny, na olympijských hrách se trhne nový rekord v počtu zúčastněných zemí. Slavná „účinná a nečinná“ OSN bude mít nové vlivné členy, možná se kvůli tomu rozšíří i počet stálých členů Rady Bezpečnosti OSN.

   Je věcí danou lidstvu snad od nepaměti, že se bojuje tu za nezávislost a jinde zase za společnou věc. Ač si to soudruzi nemyslí, tak nic není „na věčné časy“. Události na Krymu do tohoto mlýnského kola zapadají a těmto tendencím nahrávají. Ale je větší právo na ochranu osob jedné národnosti nebo na ochranu území? Proč se ti Rusové (pokud se jim na Ukrajině žije špatně) nesbalí a neodstěhují se do Ruska?

   Mají právo zabrat si cizí území? A je to území vlastně cizí? A čí bylo před sto lety a čí před třista lety. A čí byl u nás majetek církve před válkou a čí za Habsburků. Pořád dokola stejné argumenty a demagogie. Tady, tam i támhle. Nahoru, dolů, doprava, doleva. Fajn, tak si ty nové státy utvořte. A co nastane. Dostanou se vám v nich do vlády eurooptimisté a vstoupíte do Unie. Zbouráte hranice, přijmete evropskou vlajku, hymnu, měnu. Nebo přijde Putin, protože u vás bude už celé jedno město „rusky mluvících obyvatel“, tak jako u nás v Karlových Varech. Co z toho vlastně plyne? Učme se všichni rusky, Vladimir nás ochrání.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Smola | čtvrtek 24.7.2014 11:03 | karma článku: 6,90 | přečteno: 379x
  • Další články autora

František Smola

Názor pana Humla nelze Kvitovat

10.7.2014 v 20:16 | Karma: 32,67

František Smola

Zeman a slib byl zatracen

24.1.2013 v 21:10 | Karma: 22,09