Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládnoucí koalice-nenastal čas na referendum?

Dnešní vystoupení pana Topolánka v televizní debatě na TV Prima, by pro nezasvěceného člověka, který by přišel odněkud z Marsu, mohlo vyvolat dojem, jak kultivovaného a správného člověka máme na místě premiéra České republiky. Jak mu jde o blaho českého občana, jak chce tuto zem vyvést z marasmu a napravit hříchy bývalého režimu a postkomunistických vlád, zejména pak to, co tu napáchala bývalá vládnoucí strana ČSSD a její koalice. Skutečně nezasvěcený člověk a nebo zatvrzelý příznivec pana Topolánka by mu musel dnes zatleskat.

Jenže vystoupení je jedna strana mince a skutečné výsledky a postupy vládnoucí koalice je věc druhá a svědčí o tom i názory občanů a sílicí nespokojenost, jak se zaváděním reforem do praxe, tak s postupy vlády, ODS a osobní iniciativou samotného pana Topolánka. Jedná skutečně v zájmu občanů této republiky?

Proto si myslím, že již dozrál čas, aby se občané mohli svobodně vyjádřit k posledním událostem, které jsou předmětem časté diskuse, nejen mezi novináři, politiky, ale i u samotných občanů v každodenním životě. A občané by se mohli vyjádřit například k těmto základním otázkám:

1.Radar na našem území ano či ne /dnes již to není věcí tajnou, ale veřejnou/

2.Souhlasit či nesouhlasit se zněním Lisabonské smlouvy

3.Uznat III.odboj

4.Ocenit či neocenit bratry Mašíny a jejich skupinu státním vyznamenáním

5.Zrušit poplatky u lékaře u dětí do 18.let a u důchodců

6.Přímá a nebo nepřímá volba presidenta České republiky

Jistě by se to mohlo ještě rozšířit o další otázky, které dnes tíží občany a ke kterým by se mohli vyjádřit v rámci svobodné volby. Bylo by to naprosto demokratické a dostala by vláda jasnou odpověď, co si přejí občané. A naopak bychom viděli, jak to vláda myslí s občany, pokud by jim výsledek referenda byl lhostejný. Zda zde nejde jen o vládu, pro vládu ODS. Rád bych v této souvislosti připomněl slova pana Topolánka :

„Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme.“ Mirek Topolánek, předseda ODS , Lidové noviny, 15. 4. 2006

Nechci tady rozebírat již mnohokráte diskutované otázky III.odboje, vyznamenání Mašínů, volby presidenta, ale rád bych vyslovil svůj názor na hrazení poplatků u lékaře. To že by je platit měli pracující občané má své opodstatnění, ale platby u novorozenců, dětí předškolního a školního věku a důchodců, včetně invalidních, považuji za nehoráznost a naprostý nesmysl.

Stejně tak slova pana Topolánka, že jde o nějakou psychologickou válku a další výjimky by vedli k tomu, že by tento systém přestal fungovat.

Jednak tento systém nefunguje tak jak by měl a vybírání poplatků ze strany lékařů také není jednotné. Uvedu konkrétní příklad ze své osobní zkušenosti :

Matka a samoživitelka s jedním dítětem navštívila dětského lékaře. Dítě onemocnělo hnisavou angínou a byla ji předepsána antibiotika v injekcích, na které doplatila v lékárně nejen 30 Kč,- za recept, ale i 292,-Kč. Injekce bylo nutno aplikovat denně u lékaře, kde jen za každou návštěvu, při které se na dítě lékař ani nepodíval, jen sestra ji píchla v přípravně injekci zaplatila 30,-Kč. Jenže do této léčebné kůry zasáhly dvě soboty a jedna neděle, kdy matka musela navštívit pohotovost a kde zaplatila pro změnu 90,-Kč. Opomenu-li doplatek za antibiotika zaplatila matka celkem 540,- Kč jen za 2 návštěvy lékaře a za10x aplikaci léku formou injekce.

Proto jako výsměch na mě působila slova pana Topolánka, že jejich syn navštívil sedmkrát lékaře a platil jen jednou. To mu byly poplatky odpuštěny, protože se jedná o premiéra? Ani bych se nedivil, protože když může jeho manželka využívat vládní vozidla a ochranku k osobním účelům, proč by mu lékař ty poplatky neodpustil.

Proč se bojíme referenda? V Maďarsku jej vyhlásili, kde se občané vyjádřili jak otázkám placeného školství, tak k poplatkům u lékaře a výsledek ukázal, že lidé nesouhlasí s vládními návrhy. Bojí se také Topolánkův kabinet, že by mu občané dali najevo, že asi není něco v pořádku, že vláda nedělá něco dobře a že s její politikou nesouhlasí?

Proto bych s referendem k současným politickým otázkám vřele souhlasil.

Autor: Václav Šmíd | neděle 16.3.2008 21:01 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Hyenismus kolem nás

Každou chvíli zaslechneme v Televizních novinách a nebo si přečteme v denním tisku, že tu, či jinde, byl okraden starší občan nebo důchodce. Většinou se jedná o případy, kdy poškozený sám pachatele pustí do bytu. Scénář je většinou stejný a pachatelé využijí různých záminek od kontrol elektrických obvodů, plynu, těsnosti oken, přes různé výhry v loteriích či soutěžích, až po hraní na city, že oni sami se dostali do svízelné situace a potřebují pomoc. Přestože osvětě a upozornění na tyto případy byla věnována značná pozornost, přesto dochází k dalšímu okradení. Vím, že se jedná o starší občany, kteří jsou strašně důvěřiví a snadno zmanipulovatelní, přesto nesou na tomto činu částečně svoji vinu, protože zásada je : NIKDY NEPOUŠTĚT CIZÍ OSOBU DO BYTU.

30.3.2008 v 20:27 | Karma: 18,98 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

Pokuty za překročení rychlosti prý neplaťte

Navštívil mě jeden známý a mezi řečí mě povídal. Tak mě kluci v zeleném chytli, že prý jsem jel v obci 69 km/hod. Byl jsem zvědavý a tak jsem se zeptal kolik zaplatil. Počítal jsem že nejméně 2000,-Kč a též mě zajímalo kolik bodů mu strhli. K mému úžasu povídá ani korunu a ještě teď z toho mají hlavu zamotanou. Nechtělo se mě jeho vyprávění věřit, tak mu povídám, že před půl rokem mi na radaru v obci naměřili 61 km/hod a vzhledem k tomu, že jsem neměl žádný záznam, tak jsem vypláznul bez mrknutí oka tisícovku. Tak jseš blbej, stejně jako spousta řidičů a Tvůj problém, že nestuduješ zákony.

29.3.2008 v 2:13 | Karma: 38,67 | Přečteno: 21135x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

Co s cikánskou komunou

Cikánská, nebo-li romská otázka je často probírána a to ne jen v souvislosti s předsedou KDÚ-ČSL panem Čunkem a nebo se senátorkou Janáčkovou. Je ale potřeba tyto dvě komuny rozdělit, neboť podle historických faktů je Róm schopen se sžít s naší kulturou, dodržovat zákony, a chovat se jako „bílý“. Kdežto Cigán se sdružuje do rodinných klanů a je absolutně nepřízpůsobivý. Mnohdy se Cigán schovává a vydává za Róma. Proto problém vidím právě z cikánskou menšinou a její řešení bude složité, ovšem návrhy paní ministryně Stehlíkové jsou absolutně naivní a nevyřeší nic.

27.3.2008 v 11:03 | Karma: 31,71 | Přečteno: 2171x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

Regulační poplatky – totální marast ODS v praxi II

Když jsem 23.března letošního roku napsal svůj blog pod stejným názvem, vůbec jsem nepředpokládal, že budu za pár dní psát jeho druhé pokračování. Rozhodl jsem se na základě určité reakce vyplývající z diskuse, z nepochopení některých pasáží, jak byly ve faktech napsány, ale i další události, které mě jen utvrdili, že řešení financování našeho zdravotnictví je velmi potřebné, ale bude stát vládu velké úsilí při přípravě zákonů a vyhlášek, jejich vysvětlování a důsledné vyhodnocování, včetně kontroly jeho plnění.

26.3.2008 v 1:13 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

Již se těším na zahájení olympiády v Pekingu

Jak 8.srpna letošního roku si zasednu k televizi a budu při kafíčku a dobře vychlazeného dvanácti stupňového piva, sledovat spolu s další miliardou diváků u televizních obrazovek to velkolepé show, která je pokaždé součástí slavnostního zahájení každých olympijských her. Každá pořádající země a každé město, v několikahodinovém programu, chce světu přiblížit svoje národní tradice, svoji kulturu, své zvyky a své celebrity. Nyní, zejména po tragických událostech v Tibetu, sílí tlaky mezinárodních aktivistických skupin a bojovníků za lidská práva, že je nutno tyto hry bojkotovat, k čemuž se připojují i někteří naši politici. Je tedy nutné a rozumné olympijské hry bojkotovat ?

25.3.2008 v 14:04 | Karma: 11,15 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik