Opravdový fando kde jsi?

Tak se nám zase poprali fandové po prvním kole Gambrinus ligy. Asi jsem nepoužil to správné slovo - mělo být spíše rádoby fandové, kterým nejde asi už vůbec o fotbal, ale vyřádit se, poprat se a co nejvíce zmrzačit své protivníky. To co se děje v poslední době, jak se agresivita a chování této skupiny mladých lidí stále stupňuje škodí především fgotbalu, klubům a potažmo i celé společnosti. Tento nešvar k nám přišel ze zahraničí, ale tam již tento problém dávno mají vyřešen, jen u nás se o tom jen mluví a řešení je v nedohlednu.

Pryč jsou zatím ty doby, kdy lidé chodili na fotbal povzbudit své mužstvo, stadiony mnohdy praskaly ve švech, fandilo se slušně a jediným projevem nespokojenosti byl maximálně pískot. Nepadaly vulgární a urážlivé nadávky, nebyly žádné rasistické projevy, člověk nemusel mít strach, že dostane lahví do hlavy a nebo že jej někdo poleje pivem, které se běžně na stadionech čepovalo a už vůbec nebyly obavy, že přjde k újmě na zdraví. Mohl bez obav vzít na fotbal své nezletilé děti a popřípadě i manželku a pro mnohé rodiny fotbal znamenal přijemně spestření nedělního podvečera.

Co vede mladé a mnohdy i mladistvé lidi k takovému jednání ?

Je to dané způsobem jejich života a troufnu si trvrdit, že více jak 90% z nich v životě nekoplo do míče. Počítačové animace násilí pak přenáší do normálního života, zvyšuje se tím jejich adrenalin, touha se vyřádit a vybít, dokázat si že jsem stejný machr jako hrdina z počítačové hry. Jsou v davu, narůstá jim seběvědomí a síla kolektivu a jeho anonymita pak vykoná své. Snižuje se jim sebeovládání, úcta jednak k člověku, kdy jsou schopni napadnout kohokoliv jen proto, že je to fanda druhého klubu a úcta k majetku, vybavení stadiónu. Proč nevtrhávat sedačky, neničit ploty, informační tabule a pod. To je jeden z hlavních důvodů, proč se vytrácí fandové, proč jsou návštěvy tak nízké a není to dáno nějakou ekonomickou situací a nebo to, že jejich mužstvo nehraje atraktivní fotbal. Vždyť i když hrál předposlední s posledním, bývaly běžné návštěvy mezi šesti až osmi tisíci a dnes je to jen zbožné přání řady ligových týmů.

Jak řešit tento problém?

V řadě evropských zemích a zejména pak v Anglii se potýkali se stejnými problémy a zatím jejich opatření a represe nese ovoce. Lidé se vrací na stadióny, je tam poměrně klid a nejsou žádné rvačky. Já vím, že se jedná o dlouhodobý proces, ale i u nás s tím musíme začít a řešit tento problém nejen na úrovni klubů a svazu, ale měli by se tím daleko vážněji zabývat orgány činné v trestním řízení a až na úrovni vládního resortu. Opatření by mělo být zejména v těchto základních bodech :

-předně vybavení stadiónů kamerovými systémy, čímž by se odbourala anonymity davu. Vím,že kluby se potýkají s nedostakem finančních prostředků a toto vybavení není laciné, ale tady by měl svoji úlohu sehrát stát a tyto prostředky vyčlenit. Když jsou peníze na jiné mnohdy zbytečné akce, tak by se pro zdraví a bezpečnost lidí mělo udělat více.

-řešit tvrdě zjištěné pachatele a účastníky těchto fotbalových válek a nejen zákaz vstupu na stadióny, ale vysoké pokuty, stanovení počtu hodin veřejně prospěšných pracé, třeba právě na tomto stadionu

-zvýšit pravomoc Policie při zasahování v místek dojednaných srazů k bitkám, postupovat k tomuto jako k nepovolenému shromažďování a popřípadě i řešit toto jako k nabádání trestného činu ublížení na zdraví. Právníci by jistě našli správný termín pro označení tohoto činu.

To je jen určitý výčet opatření, které je nutno zavést a urychleně řesšit daný problém, aby bylo zas na stadiónech bezpečno. Ono pár takto vyřešených problémů a jejich potrestání přispěje, že si další počínání tyto násilníci rozmyslí.

Autor: Václav Šmíd | sobota 23.2.2008 20:25 | karma článku: 7,92 | přečteno: 1100x