Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

III.odboj ANO – i s Mašíny?

Čas rychle letí a za necelé dva roky si připomeneme 20.výročí pádu komunistického režimu a troufnu si tvrdit, že při současných postojích a rychlosti projednávání dokumentů a jejich schvalování pochybuji, že bude již konečně schválen zákon, který by oficiálně uznal III. Odboj jako legitimní boj proti totalitnímu režimu v období let 1948 až 1989, se všemi oceněními, poctami, vyznamenáními, až po uznání přednostní zdravotní péče a její plné úhrady státem. Tito lidé si to právem zaslouží, prošli si peklem žalářů, mučení, hladovění a těžkou prací v uranových, či uhelných dolech. Právem si to vše zaslouží a nemělo by jim to být odpíráno. Bohužel řada z nich již nežije, buď byli odsouzeni k trestu smrti, nepřežili příkoří vězení, těžkou práci a nebo podlehli později na jejich následky. Mnoho z nich nemá ani památník a nebo jsou dnes v takovém stavu, které není důstojné jejich činům.

Proč tedy vláda a naši politici stále váhají, co jim brání s konečnou platností uznat III.odboj?

Pouze zákonem č.198/1993 Sb. z roku 1993 potvrdila mj. že Komunistická strana její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v letech 1948 až 1989. To je zatím jediné vyrovnání se s minulostí a svědčí to o tom, že jsme zatím stále jen postkomunistický stát a do skutečně demokratického státu máme hodně daleko. Asi politici čekají, až tyto lidé díky věku umřou, až zde nebude Konfederace politických vězňů, až nebude nikoho, kdo by se za svá práva a práva ostatních bral a tento problém pomalu zmizí do ztracena. Proč si nějak pálit prsty, když to za nás udělá čas.

Když si vezmu, že za totalitního režimu bylo 243 vězňů popraveno, dalších více jak 250 tisíc jich bylo uvězněno v nelidských podmínkách a mučeno a dodnes se neví, kolik lidí bylo zastřeleno na hranicích při útěku, tak tyto fakta vypovídají za vše. Těm, kteří dodnes žijí pak musí připadat jako hození hrst soli do očí, když dnešní komunisté uznají únor 1948 jako za legitimní a právem očekávají jaké stanovisko k tomu přijmou ostatní parlamentní strany.

Měl jsem těsně po revoluci, kdy jsme připravovali seriál pro noviny o politických vězních, možnost z řadou z nich hovořit. Byli to lidi, co žili na hranici bídy a s podlomeným zdravím. Jejich příběhy, které o sobě vyprávěli, byli nejen neskutečně kruté, ale vháněli mě do očí slzy.V tu chvíli jsem se styděl, styděl nejen za režim, ale i za účast na prvomájových a lampionových průvodech. Žili jsme v nevědomosti, bojovali za ideály lepších zítřků, ale o skutečném marasmu této doby jsme neměli ponětí. A tito lidé byli umlčeni.

Přitom z jejich řečí a při jejich skromnosti netouží po pomstě, vyřizování si účtů a odplatě. Chtějí jen, aby se jim tehdejší režim omluvil, aby byl uznán jejich boj proti totalitě, byla jim přiznána práva a satisfakce. Netouží po vyznamenáních, řádech, penězích, jen aby byla udělaná jasná čára za minulostí a jim poskytnuta odpovídající lékařská péče a rehabilitace, protože podlomené zdraví z lágrů a dolů jim nikdo nenavrátí. Jak musí být flustrující, když tito lidé si dnes musí platit za lékařské ošetření a doplácet na léky, které nutně potřebují.

Uznejme s konečnou platností III.odboj jako právoplatný boj a proti totalitnímu režimu s přiznáním všech práv lidem, kteří si to skutečně zaslouží, včetně poct a ocenění těm kteří ještě žijí a ti kteří již nejsou mezi námi, tak je oceňme im memorandum. Opravme a postavme obětem důstojné pomníky, kde bude na náhrobcích a pamětních deskách napsáno jasně věnováno obětem III.odboje, tak aby jejich odkaz tu zůstal i pro další generace.

Uznání III.odboje pro lidi, kteří byli popraveni a nebo vězněni v lágrech je naprostá samozřejmost. Ale vyvstává otázka zda nepřiznat účast na III.odboji i lidem, kteří v této době emigrovali, žili v exilu a pomáhali v boji proti bolševikovi. Lidé jako byli Karel Kryl a mnoho dalších, přiznání lidem okolo manifestu 2000 slov, okolo Charty 77 a podobně. Stejně tak je tu dnes velmi diskutovaný problém, který rozdělil názorovou hladinu lidí na dvě části, zda přiznat, či nepřiznat bratry Mašíny jako skutečné hrdiny a účastníky III.odboje. Je to velice citlivé téma a přinese to ještě spoustu názorových střetů.

Bratří Mašínové chtěli naplnit odkaz svého otce, vzpříčili se režimu, bojovali s ním, to nikdo nepopírá, ani smrt tří příslušníků východoněmeckých složek, kdy jim šlo skutečně o život.Ale smrt dvou příslušníků SNB a jednoho pokladníka je již obestřeno určitou pochybností, zda museli či nemuseli tito lidé zemřít. Dost jednoduché mě připadá tvrzení, že to byli nepřátelé, protože přísahali věrnost vlasti a tudíž komunistickému režimu. To pak byli nepřátelé všichni vojáci a pohraničníci tehdejší Československé lidové armády, kteří v devatenácti letech na základě povolávacího rozkazu složili přísahu u své jednotky po skončení přijímače. To jsme je v rámci odboje také měli postřílet?A jak dál bratři Mašínové v USA pomáhali v odboji?

Předseda vlády pan Topolánek dal svojí medailí jasně najevo, kterou cestou by se měla diskuse o vyznamenání bratří Mašínů vést. Jen by mě zajímalo, zda by se stejným úsměvem také předával premiérskou medaili, kdyby vznikla stejná skupina jako Mašínové, vtrhla do Zbrojovky za účelem se vyzbrojit a při této akci zastřelila jeho otce, člena KSČ a tudíž jejich nepřítele. Jak někdy zapomínáme na minulost.

Jestliže se mám vyslovit názor, tak říkám schvalme zákon o III.odboji, oceňme a vyznamenejme lidi, kteří si to oprávněně zaslouží, přiznejme jim odškodnění a těm co nežijí postavme důstojné pomníčky a pamětní plakety v místech jejich uložených ostatků. Jestliže se mám přiklonit k názoru, zda do III.odboje zařadit i bratry Mašíny a jejich skupinu, říkám jednoznačné NE.

Autor: Václav Šmíd | neděle 2.3.2008 13:38 | karma článku: 18,78 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Václav Šmíd

Jděte se už s Mašínami vycpat !!!

Posledním období, zejména pak po vlastní iniciativě pana předsedy vlády, který při své návštěvě v USA ocenil bratry Mašíny premiérskou medailí, se roztočil kolotoč diskusí o tom, zda jsou hrdinové či vrazi. Značnou pozornost tomu věnují novináři, a pod články a blogy na Idnesu se spustila velká mašinérie diskusních příspěvků se vzájemným napadáním osočovaní těch, kteří si dovolí vyjádřit opačný názor než má přispěvatel do diskuse. Zkrátka jsou to jen řeči, kterými se k pravdě stejně nedobereme.

7.4.2008 v 23:50 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

Otevřený dopis profesoru MUDr. Pavlu Pafkovi, DrSc

Vážený pane profesore, vždy jsem si vážil lidí, co něco umí, co něco dokáží a proslaví náš stát v celém světě. Prostě lidí, kteří jsou skutečnými kapacitami ve svém oboru a jedno jestli se jedná o lékařství, fyziku a nebo o sport

6.4.2008 v 23:27 | Karma: 22,16 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Společnost

Václav Šmíd

RADAR BUDE, a už držte (hub) ústa

Včera došlo k předložení návrhu smlouvy mezi ČR a USA na summitu NATO v Bukurešti a Severoatlantická aliance systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Takže náš ministr zahraničních věcí, hrabě Schwarzenberg, si mohl hrdě potřást stiskem ruky s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou Tím se zdá, že je definitivně o umístění radaru v Brdech rozhodnuto.

4.4.2008 v 17:35 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Václav Šmíd

O člověku, který si zaslouží úctu a obdiv

Dnešní blog bych rád věnoval člověku, který včera 31. března oslavil v plné síle a vitalitě své osmdesáté narozeniny. O člověku, který se stal živoucí legendou, který během svého života dosáhl nespočet úspěchů, získal řadu ocenění, překonal řadu rekordů a zůstane vzorem i pro příští generace.

1.4.2008 v 15:25 | Karma: 19,60 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Sport

Václav Šmíd

Pane Topolánku-ukáži Vám vztyčený prostředníček

Tak tohle vzkázali účastníci čtvrteční diskuse v obci Míšov, kde se ve čtvrtek minulého týdne konalo setkání s panem Kvalňou a dalšími odborníky ohledně umístění radaru v Brdském vojenském prostoru. Radar zde umístěný bude stát necelé dva kilometry od této obce. Jak tento vzkaz kontrastuje se zvednutým palcem pana Topolánka, který dnes již prohlašuje, že podepsání smlouvy se Spojenými státy již nic nestojí v cestě. Je jen nutné určit místo jejího slavnostního podpisu, čož by se mělo dojednat na summitu NATO, který se koná v dubnu v Bukurešti.

31.3.2008 v 18:34 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2317x
rád sportuji,dnes již ale gaučing, a tak přemýšlím o věcech kolem nás a které mě dokážou zvednout adrenalin

Václav Šmíd zemřel 27.5. 2008

Seznam rubrik