Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Nesouhlasím.

Bez ohledu na politickou příslušnost je ekonomická situace Číny přinejmenším stejně dobrá (dle mnoha dostupných zpráv dokonce lepší, když mohou být druhým největším věřitelem USA), jako u ostatních mocností. Jen více otevřená spolupráci s malou a pro mnohé stále "rozvojovou" zemí, jako jsme my (bez vyděračských praktik "západních" firem, podle kterých můžeme být rádi, když tu chtějí něco zabrat a ještě jim musíme odpouštět daně a platit pobídky).

Důležitější, než nějaké potyčky (u kterých stejně nikdo nevíme, z jaké strany tam vítr foukal), je atmosféra, kterou tato návštěva v obou zemích vyvolala.

I přes desítky prskajících "protibolševiků" tu zbývá dost firem (a institucí), které započaly obchodní jednání (nechme kanál kanálem, to je stejně takové plácnutí do vody, které se dalších pár let bude analyzovat a pak nejspíš stejně skončí na předpokládané neefektivnosti - beru to jako divadlo) a plánují rozvoj výroby, investic, lidských zdrojů právě s ohledem na nově otevřená spojenectví.

Čínská televize hodnotí setkání i naši zemi velice pozitivně, což dává velký prostor možnému zvýšení turismu a investic bohatších Číňanů do našich nemovitostí - a podobně. Buďme tedy pragmatičtí a vnímejme situaci z více úhlů, než jen to hrozné komunistické porušování lidských práv (navíc když jsme ho tu taky v určité formě zažili a máme tedy představu, kolik z toho můžou být jen účelově vypíchnuté pohádky "imperialistických" agentů).

1 0
možnosti
LC

"Zemanův" kanál je ukázkovým příkladem nesmyslu. Naprosto s vámi souhlasím. Nechápu, jak se mu tohle mohlo v hlavě vylíhnout. Vždyť i v tom Holandsku, nebo Belgii to je už víc turistická atrakce, než něco, co je pilířem dopravy.

S těmi technologiemi vaše povědomost o Číně zamrzla tak před dvaceti lety. Ve spoustě technologií jsou světová špička. A co nemají, to koupí. Oblíbené je koupit celou fabriku/firmu i s jejími technologiemi. Nač se zdržovat s vývojem již vyvinutého. Já spíš mám obavu, že za dvacet, možná už za deset let budeme rádi, když se u nás zase rozjedou textilky a budeme tam vyvážet hadříky "adidas", abysme měli za dovoz jejich výrobků čím platit. Že by měli zájem o dodávky sociálních ekologů, kulturních antropologů, či expertů-politilogů bych si dovolil pochybovat.

1 0
možnosti

R^ ten poslední odstavec je navíc tak, jak to je.

1 1
možnosti
JS

Pane Šmarda, podle mého názoru ti čínští turisté v Praze byli neozbrojení čínští vojáci a policajti, kteří měli za úkol hájit svého prezidenta. Aby nedošlo k nedorozumění, považuji to za lepší variantu než našim státem povolenou přítomnost 611 ozbrojených američanů na našem území k zajištění bezpečnosti prezidenta USA.

2 5
možnosti
Foto

Není to nic vyjímečného. Já měl tu čest při jiné příležitosti přijít do styku i s Mossad;-) A toliko v dobrém, neb nevyhledával jsem ani konflikt, ani příčinu k čemukoli, co by ohrožovalo, či by býti považováno mohlo za ohrožení jejich chráněnceR^ Ba naopak, i řeč, a opravdu dobrou, jsme daliR^

2 1
možnosti
ZB

Jak už bylo napsáno.Kde zůstali naši "vlastenci"?Sládek,Okamura,Konvička?Nikdo ani nepípl,když si svezení Čínané zabrali polovinu Prahy a mlátili naše spoluobčany...nebo ti Čínané mávající českými vlajkami byli "čeští vlastenci"...?

0 3
možnosti
VJ

Ano, platí ovšem jedna, sice dnes již zavrženíhodná, ale přesto pro jisté jedince velmi prospěšná poučka, že totiž každé rány škoda, která vedle padne. Nevěřím, že by Čínská návštěva v Praze byla jen marnost nad marnost.

1 0
možnosti
JT

Aspoň všichni snad pochopí, že ty řeči o učení se v Číně nebyly jalové a zachovají se podle toho, i když to je spíš otázka. Koupí výhodně podniky a technologie, se kterými naloží nikoliv podle našich ale jejich záměrů, jejich zboží už teď je všude nadbytek, nechápu co kladného to přinese. Maximálně daň z prodeje, to už někdo dávno říkal, pokud tedy bude vyšší než škody, o dalším zadlužení nemluvě.

0 0
možnosti
JF

Někdy jsou to perly blogerů např: Číňani moc nových technologií nemají........ Pane autore Číňané létají do kosmu.......

6 0
možnosti
Foto

Číňané bili Vaše lidi v Praze nejenj zbytečně, ale hlavně málo. Odhlédneme li od mediální hysterie, pak žádfný z bitých havlistů nepožádal o lékařské ošetření.

6 15
možnosti
MS

Vás mlátili taky málo. Odmala ... :-/

17 3
možnosti
Foto

Číňani bili v Praze naše lidi zbytečně;-D

Tak to byli opravdu Vaše lidi?8-o A já myslel, že byli organizováni jen ti čínani:-P

Z čeho je děs? Je za tím i ten ČEZ. Pořát se hraje licitˇák o jádro, tam je pudla jádro;-)To stálo hlavu i Nečase, když tendr nechal zastavit. A tak za to byl bit:-(

A nějakej kanál?8-o On už otec vlasti K.IV. nechal, svého času, stavět hladovou zedˇ. A co jí nahradit má tedˇ?Je prej z toho kde komu nanic. Hlavně pak těm, co dodnes nepochopili, že kapitál, ten nezná hranic. To porazilo i komouše a nejeden jejich pohrobek se zase z toho ukouše;-D

6 3
možnosti
MS

Když řeknete "naši vyhráli hokej", tak tím myslíte nějaké vaše hokejisty ? :-P

7 1
možnosti
KP

Co slovo,to perla.Do kamene tesat.Rv

1 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 997x
Platón: "Nikdo není tolik nenáviděn jako ten, kdo říká pravdu." 

Budu psát o světě v souvislostech. Zajímají mne počítače, internet, sociální sítě, management, psychologie a politika. Budu psát o tom, k čemu nelze mlčet.

Seznam rubrik