Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

PBJ

27. 11. 2010 14:32
Film jsem neviděl,

múj názor na Němce a to včetně sudetských je dosti negativní (zabili mi dědu a to dost drsně), takže nejsem dost objektivní, ale beru, že ne všichni Němci se provinili, také z našeho území nebylo vysídleno 100% Němců. Samozřejmě a nedělejme si iluze, že vše probíhalo v naprostém pořádku, ono kdyby někdy natočil pan Herz film o tom, jak wermacht musel bránit Čechy vyhánění ze zabraného pohraničí, aby je sudeťáci nepobili by asi váš názor třeba jen mírně upravilo. Nejsem zastánce vyhánění, a to nikoho. Jsem na prokázání konkrétní viny (sezanmy členů NSDAP, henleinovců, ordnerů) jejichž vina na rozbití republiky v době ohrožení byla velice lehce dokazatelná, bohužel vdle platných zákonů té doby existoval jeinný trest, a to poprava. Proto beru odsun, jako celkem mírný trest. Zaráží mne, že se nemluví o tom, jak se k nemcům chovali Hola'ndané. Francouzi, Dánové, kde tyto tkzv. excesy byly v daleko větším měřítku, o Polácích radši nemluvím vůbec.

0 0
možnosti
X

xs123

26. 11. 2010 11:39
Odsunutí Němci by měli děkovat

za osdun. Kdyby zůstali na našem území a chtěli se do rodné vlasti vystěhovat o dva roky později, dostali by kulku do zátylku na železné oponě. Mohou tak leda děkovat, že jim bylo umožněno žít 40 let ve svobodné zemi a ne v lágru, který byl vytvořen jenom díky tomu, že Hitler rozpoutal druhou světovou a Praha spadla potom do stalinského tábora. To my ( spolu s Poláky, Slováky atd.) jsme prohrali válku. U nás trvala až do r.1989. Za sto let se bude psát o padesátileté válce ve střední Evropě.

0 0
možnosti
S

seelen

26. 11. 2010 14:12
Re: Odsunutí Němci by měli děkovat

no to pověz své babičce a dědovi ať se přestěhují,stačí o dům dál a do roka je máš na prkně chytrolíne!!

0 0
možnosti
X

xs123

26. 11. 2010 11:32
Slovák, žijící v Německu Juraj Herz

který dostal už dvě bavorské ceny, je režisérem filmu. To je třeba mít na paměti. Moje mladá kolegyně si z filmu odnesla poučení, že Češi byli stejné svině jako Němci. To je nebezpečná a zavádějící lež, která skrytě obhajuje fašismus. Možná, že během odsunu došlo k excesům a zločinům, ale to nebyla politika státu ani Čechů. To je, jako když dneska Romové žádají azyl, poněvadž někoho zmlátil  skin, kterého zatím nechytili. Tahle umělecká a řemeslně dobře zpracovaná omluva fašismu je strašně nebezpečná, obzvlášť proto, že pamětníci už vymírají.Kdyby Juraj Herz zasadil film do Polska, kde odsun probíhal drsneji než u nás, tak si pište, že by měl do země minimálně zákaz vstupu - byl by jaksi vyhoštěn. To my ještě zatleskáme, že na nás jako na národ kdosi kydá hnůj.

0 0
možnosti
A

akki

26. 11. 2010 12:13
Re: Slovák, žijící v Německu Juraj Herz

R^R^R^:-(

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

26. 11. 2010 10:51
na podobné téma

tím myslím téma "msta za válečné zločiny" napsal pan Fredick Forsyth knihu Spisy ODESSA (ODESSA files) - zde je vyjádřen postoj mladého němce k tomu, co se dělo za války a jeho osobní msta na konkrétním nepotrestaném důstojníkovi a ano, tohle chápu. Stejně jako chápu pomstu syna učitele tance v knize Návrat tanečního mistra od Henninga Mankella. Jenom prostě nikdy nepochopím nenávist, která zevšeobecňuje. A títmto se nikoho nezastávám. Jenom tvrdím, že každé zlo má být po zásluze potrestáno, ale po zásluze. Tím, že v české minulosti nejsou žádné významné agresorské počiny, neumíme si představit, jaké to je platit jako národ dlouhé roky za zlo, které spáchali konkrétní lidé. Německo teprve letost doplatilo repanace za první světovou. Kolektivní vina. Kdo z nás umí bez ceknutí nést kolektivní vinu i když se sám neprovinil ničím víc, než příslušností k nějaké skupině?

0 0
možnosti
FH

Bouše

26. 11. 2010 9:49
Především přijměte mou poklonu k vašemu stylu.

R^     Pokud jde o téma, kterým se zabýváte, tam je asi skutečně nejlepší oprostit se od emocí (jak níže píše Viveka) a dívat se na vše střízlivýma očima. Lapidárně to například vyjádřil Václav Klaus ve svém projevu k 17.listopadu:

 

     "Součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, se svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech."

 

     K tomu bych dodal ještě jednu poznámku - zkuste si představit, jak by se asi k Čechům chovali ti obyčejní sudetští Němci (kteří nic nezavinili), kdyby válku vyhrál Hitler? :-)

0 0
možnosti
AS

viveka

26. 11. 2010 10:07
Re: Především přijměte mou poklonu k vašemu stylu.

Ta poznámka je ovšem jen poznámka. Nemůžeme schvalovat násilí na někom jen kvůli tomu, že kdyby nastalo x tak on by se pravděpodobně choval násilně.

0 0
možnosti
J

j.Havránek

26. 11. 2010 9:44
Na základě jednoho filmu,

bych zase tak velké závěry nedělal. Ostatně existují vážné výhrady, že události ve filmu jsou značně zkreslené. Niméně o tom, že po válce došlo k značným excesům nemůže být pochyb. Jednak ty události je nutno brát s ohledem na dobu a  také  někteří - mnozí lidé se dokáží chovat jako zvěř.

Obávám se, že tento film je jisté poltikum - moc se hodí, že ho  natoči právě l Čech, Žid.. Před desítkami let by se asi psalo, že slouží revanšitům....

0 0
možnosti
PH

petrph

26. 11. 2010 10:01
Re: Na základě jednoho filmu,

Politikum ano a taky ekonomikum. Dodejme že pan Herz dostal na jeho natočení většina prostředků z Německa - a taky že tento film dostal Bavorskou cenu ještě předtím než šel vůbec do kin - tedy napřed do německých a teprve až se zpožděním do českých. Když ještě vidíme i na plakátech, že tento film má jako zemi původu "Česko / Německo / Rakousko" tak mi to připadá že se Němci najmuli dobrého českého režiséra pro film dle vlastní potřeby...

0 0
možnosti
PH

petrph

26. 11. 2010 9:38
Deziluzi?

Tak možná deziluzi v tom že spravedlnost není vždycky absolutně spravedlivá (to si choďte na jiné filmy). A určitě i Vám se v životě nějaká nespravedlnost která zůstala nepotrestaná stala.

Pak se můžeme vrátit k tomu, že oproti nemnohým nepotrestaným zločinům Čechů pro Němcům těsně po válce (ale mnohé a ty nejhorší našimi orgány trestány byly) stojí spousta zločinů a zločinců z řad Němců, kteří ani po válce ani nikdy souzení nebyli. Ba dokonce, a to si přiznejme, mezinárodní soud v Norimberku kterým byli němečtí zločinci souzeni bylo naprosté unikum - do té doby nic takového neexistovalo a platil úzus že za masakry a zločiny během války - jakož i represe a msty druhé strany nikdo souzen a trestán být nemusí......Jako že i po Norimberku se ozvaly hlasy mnoha britských a amerických liberálních věhlasných právníků i soudců, že odsouzení německých zločinců mezinárodním soudem bylo nelegitimní a měli být propuštěni..

0 0
možnosti
IH

misaviki

26. 11. 2010 9:21
Nebrala bych to tak tragicky

Domnívám se, že zvěrstva na Němcích se po válce děli úplně všude - a odsun z ČR byl čajíček proti masakrům v Rusku, Polsku a řádění Rudé armády v Německu (příklady bychom našli ve všech zemích). Ale prostě jsme malá země, pro mnohé nedůležitá, možná v tom hraje roli i špatné svědomí za Mnichov, takže se pořád vyřvává o odsunu, aby se odvedla pozornost od ostatních věcí. Manžel pochází z pohraničí a vyprávěl mi, že v jejich městečku žilo dost Němců, které nikdo neodsunul - chodil např. skládat uhlí k jedné paní, která ani neuměla Česky. Také si neumím představit, jak by po hrůzách války vedle sebe žili Němci, kteří udávali a vzývali Hitlera vedle Čechů, kterým někdo zahynul nebo vedle Žida, který se vrátil z koncentráku. Obdiv k Hitlerovi a víra v třetí říši v drtivé většině zůstal až do smrti - časovaná bomba.Dnes bychom řešili problémy v pohraničí, kdy by si německá menšina myslela, že je něco víc - umím si živě představit, jak by to vypadalo.

0 0
možnosti
S

seelen

26. 11. 2010 9:27
Re: Nebrala bych to tak tragicky

jednoduše oko za oko Sumér,to je pokrokRv

0 0
možnosti
AS

viveka

26. 11. 2010 9:15
"pokud se nenaučím nenávidět, nikdy neporozumím"

To není pravda. Porozumíte teprve tehdy, když se oprostíte od emocí.

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

26. 11. 2010 9:27
Re: "pokud se nenaučím nenávidět, nikdy neporozumím"

Pokud se oprostím od emocí, tak je pomsta nesmyslná. A trest má smysl pouze jako výchovný prostředek. Takže bez emocí to asi nejde.....

0 0
možnosti
EK

Deleter

26. 11. 2010 9:03
Věcná.

Ne k filmu, ale té hrdosti. Hrdej můžu být na to, že jsem něco vyrobil, postavil, vypěstoval, vychoval.

Je poněkud složité být hrdý na to, o co jsem se nijak nezasloužil, tj. například komu a kde jsem se narodil.

0 0
možnosti
PS

WetSinglet

26. 11. 2010 9:09
Re: Věcná.

Takže žádné národní cítění? Není správné se zajímat o osud národa, vlasti? Číst tyhle příspěvky pan Palacký, tak se obrací v hrobě, kam jsme to dopracovali....

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1490x
Ráda o sobě říká, že je taková normální ženská, ale co je dnes "normální"? Má ráda knížky, muziku, přírodu, logické hry, křížovky, sudoku, svou práci i rodinu.