Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MF

R.Jan.

4. 10. 2010 0:04
Asi si na mnoho filmů nevzpomenu,

i když by do téhle skupiny patřily.

Ale když jste začal Lynchem, vzpomněl jsem si na Přízračný svět, který ale moc dlouho v kinech nebyl, pokud byl vůbec jinde než ve Varech a v ozvěnách Varů. Nic drastického, ale tajemný byl úplně. Navíc je to dobrý film pro lidi kolem puberty.

Většina známých by sem asi zařadila i Almodóvarův Volver, jenže já sám tohohle režiséra nemám moc rád a Volver mně tajemný vůbec nepřišel. Moc se mně líbila Koralína. Je to "mysteriózní" film nebo není?

Za zmínku o Kaurismakim děkuju, a stejně tak souhlasím s názorem níž, že turecké filmy jsou i přes tamní cenzuru skvělé. Žádný turecký mysteriózní jsem sice asis neviděl, nadchnul mě ale poetický a snad také trochu tajemný Podzim (Özcan Alper). A jak tak pátrám v paměti, rád vzpomínám na 28 dní poté od Dannyho Boyla.

0 0
možnosti
MF

R.Jan.

4. 10. 2010 0:14
Re: Asi si na mnoho filmů nevzpomenu,

jakoby už v USA jejich racionální vidění světa, které musí mít pro všechno vysvětlení, tenhle žánr udusilo. Vysvětlení navíc nebývají moc originální. Takže např. Sirotčinec, Z pekla, Dokonalý trik, Faunův labyrint atd. se mně moc nelíbily. Další tajemný film od Dannyho Boyla, Sunshine, no, jím si nejsem jistý. Za shlédnutí stál.

Skončil bych Scorsesem. Tomuhlle pánovi moc nefandím, většina jeho filmů mně dokonce vadila. řekl jsem si, že už na něho nikdy nepůjdu, pak jsem na to ale jednou zapomněl a šel na Prokletý ostrov. Možná ten film není ryze mysteriózní, všechno tajemné se v něm nakonec vysvětlí, stejně ale zůstane nedopovězený, divákovi se až postupně děj v hlavě dokončí. Nemá cenu se o něm rozepisovat, většina lidí ho stejně letos viděla, ale protože je to myslím neobyčejný kousek, mám pocit, že k vašemu moc povedenému článku tenhle film patří.

0 0
možnosti
ML

Niktor

3. 10. 2010 15:48
Küçük Kıyamet

Pokud do Evropy počítáte i Turecko, pak doporučuju tamní "mystery" film Küçük Kıyamet (k sehnání s anglickými titulky).

0 0
možnosti
ML

Niktor

3. 10. 2010 15:49
Re: Küçük Kıyamet

Tady už člověk nemůže v klidu napsat ani zadopatrové i :-)

Tak znovu - film se jmenuje Küçük Kiyamet.

0 0
možnosti
RO

r-man

1. 10. 2010 11:59
Kde sehnat

tyhle filmy se tezko shaneji, poradite nekdo? Klidne vezmu i link na stazeni a titulky :-) ale kdyby existovaly treba mezi levnymi DVD, budu radsi.

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

1. 10. 2010 12:07
Re: Kde sehnat

Všechny filmy jsou oficiálně v distribuci na DVD, takže třeba videopůjčovna?;-)

0 0
možnosti
NN

200 korun

27. 9. 2010 8:49
taky dékuji

... evropský film už neni "in" a v záplavě amerických sr...k jsem též ztratila přehled.R^

0 0
možnosti
SJ

Solomon Jerusalem

20. 9. 2010 17:09
díky

za tipy, protože v novější evropské filmové tvorbě se takřka vůbec nevyznám. Minimálně mechanika si dnes pustím;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.