Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Simmonn

19. 9. 2008 15:33
Jenom technicka

Jenom technická poznámka, Boris Karloff nikdy nehrál Frankensteina, ale pouze jeho Monstrum :-)

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

19. 9. 2008 23:27
Re: Jenom technicka

Boris Karloff hrál samozřejmě monstrum z mrtvých lidí a nikoliv vědce Victora Frankensteina :-) Nicméně technicky z rodiny Frankensteinů bezesporu byl:-) Ale vážně, když se řekne série Frankenstein je to Karloff koho si s ním většina lidí spojí.

0 0
možnosti
S

stip

19. 9. 2008 11:45
Podle nadpisu

jsem myslel, že půjde o filmy typu tropická bouře, Nepříjemná pravda, Fotr je lotr, Den nezávislosti, Holky to chtějí taky...no, vlastně, vezměte si seznam kterékoli videopůjčovny, takových tam najdete většinu. Nic pro mě.

0 0
možnosti
LF

Madietta

18. 9. 2008 18:20
Horor je můj milovaný žánr

Je mi jasné, že v krátkém blogovém článku autor historii hororu nemůže detailně přiblížit, ale přesto se mi to zdá jako velice povrchní klouzání po povrchu.

JInak já vyvražďovačky typu Saw nebo Texaský masakr nepovažuji za horory, ani opusy z 80. let typu Pátek třináctého, to jsou prostě a jednoduše jen vyvražďovačky, bez špetky napětí a skutečného děsu. Série Nočních můr z Elm Street na tom byla o něco lépe. Ani zombie filmy mi nepřipadají úplně hodné označení "horor", ale budiž. The Shining je horor naprosto bezkonkurenční a přelomový, ostatně všichni od něj následně opisují. Miluji americkou verzi Kruhu (japonská mi přijde naivní a přehrávaná), Ty druhé, mezinárodní verzi The Grudge (jeden z mála hororů, které už nikdy nechci vidět znovu, protože se bojím, jen si na něj vzpomenu :-))... Mlčení jehňátek je rovněž vynikající. Škoda že tak málo adaptací románů Stephena Kinga se povede. Nevím, čím to je, filmy podle jeho knih jsou snad prokleté. :-(

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

18. 9. 2008 22:24
Re: Horor je můj milovaný žánr

Můj samozřejmě také. Na výtku o povrchnosti už jsem reagoval, to je věc názoru. Sám znám fanoušky horroru víc než dobře a už jsem v jednom rozhovoru pro MF Dnes říkal, že se nedají opít rohlíkem a tato diskuse je toho důkazem. Jinak původní první Texaský masakr motorovou pilou i Pátek třináctého jsou i po letech v některých pasážích mimořádně napínavé. Kingův styl psaní se převádí na plátno velice obtížně. Kubrickova verze Osvícení versus Kingův text jsou dvě naprosto odlišné pojetí tématu strašidelného hotelu a při vší úctě k mistrovi Kubrickovi, podle mě to v poslední rovince projel. Jinak mě se líbil horor 1408, který měl pramálo společného s povídkou, ale dalo se na něj koukat. Misery nechce zemřít je bravurní film, ale kniha se velmi liší. Vaše poslední věta je ovšem zásah do černého a Vašeho názoru si velice cením:-)

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

18. 9. 2008 11:43
Osviceni?

Mam pocit, ze "Shining" vyslo v Cechach jako "Hotel".

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

18. 9. 2008 15:19
Re: Osviceni?

V Čechách vyšlo na DVD dokonce pod příšerným názvem Záření. Kubrick nesnášel komunisty a filmy do východního bloku neprodával, ale jeho dědici nechali filmy legálně prodávat skrze jeho domovské Warner Bros. Jinak The Shinning jako originální název je myslím v pořádku, vzhledem k tomu, že film podle poslední vůle Kubricka nesmí být dabován.[>-] Abych řekl pravdu název Hotel jsem neslyšel, ale není vyloučeno, že tady někdy běžela černá kopie pod tímto názvem. To by odpovídalo:-) 

0 0
možnosti
I

iruka

18. 9. 2008 10:43
Slabůtka..

Velmi povrchní záběr Rv A tvrdit, že např. Misery nechce zemřít je horror...8-o Zajímalo by mě, které z těch filmů jste opravdu viděl a co přebíráte bez znalostí z jiných zdrojů..

0 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.