Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jožin z planin

24. 7. 2012 11:45
Násilí v minulost a teď

Podle historiků žijeme ve zlatém věku, s minimem násilí.

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=5944

Dokonce dvacáté století bylo i přes obě světové války méně násilné než takový středověk. Sami se podívejte kolem sebe. Kolika vražd jste byli očitými svědky? Kolika přepadení nebo znásilnění? Kolika násilných zločinů byli svědky vaši přátelé a známí? Kolik vašich známých bylo zavražděno? Kolik zabito či zmrzačeno v bojích? Kdybyste žili ve středověkém městě, těžko by byly nuly na místě odpovědí na všechny otázky. Dnes je to relativně běžné a nejběžnější brutální scéna, ke které se běžný člověk může připlést, bude asi autonehoda s tragickými následky.

Neznamená to, že bychom měli usnout na vavřínech, ale idealizovat si, minulost jako krásnou a nenásilnou, je nesmysl. A tehdy žádné filmy ani videohry nebyly. Maximálně brutální knihy nebo vyprávění, které si však s brutalitou dnešních filmů mohou podat ruce.

2 1
možnosti

Enter67

24. 7. 2012 10:34
No nevím

Viděl jsem snad všechny Batmany, ano, násilí v nich je, ale za celou filmovou éru bylo natočeno hodně mnohem více násilnějších filmů (mj. např. Umučení Krista - přesto podle něj nikdo nikoho neukřižoval). Kdepak, podle mne je filmová motivace pouze "zástupným problémem", kdyby se tyto filmy netočily, taky si podobní pomatrenci našli jiný důvod anebo jiný "spouštěč" k vraždění.

2 1
možnosti

sarumánek

24. 7. 2012 11:23
Re: No nevím

Nejde o to, kolik je ve filmu násilí, ale jak celkově působí. Podle Tarantina například nikdo vraždit nebude, protože to jsou jen svérázné komedie. S nástupem Nolana se však stala z Batmana velmi temná, až depresivní záležitost, kdy zlo jedná velmi originálním a zvráceně přitažlivým způsobem. A právě to může být pro úchylné šílence velice inspirativní - a bylo. Úzká spojitost s filmem už byla prokázána. Jen na okraj - s tím Umučením Krista to je docela trapný, nepovedený vtip.

0 0
možnosti

24. 7. 2012 9:49
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

ladyniak

24. 7. 2012 7:37
Lidé si

kladou otázky, jako ta v nadpisu, ale niko se neptá, co dělalo šestileté dítě o půlnoci v kině? Proč těhotná žena jde do kina na film plný násilí?

Já to vidím tak, že to byl osud, karma, podle vyznání každého soudruha nebo jednoduše, že Příroda si to zařídila, nedovolí blbcům pokračovat v rodu, jak říká jeden známý hulvát.

3 1
možnosti

TOPODS09

23. 7. 2012 23:11
Přísloví

Jedno francouzské přísloví říka: ''Je suis responsable de ce que je dis, mais je ne suis point responsable de ce que tu comprends''... Ve volném překladu toto znamená ''Jsem zodpovědný za to co říkám, ale nejsem zodpovědný za toho co si z toho vemeš''

To je podle mě přísloví které se k těmhle filmum naprosto hodí. Každej film může pochopit. Ale ten film (tvurce) není zodpovědný za to co kdo a jak to pochopí.:-/

7 1
možnosti

apri

23. 7. 2012 23:34
Re: Přísloví

Přesně. Bohudík je u nás pryč doba, kdy "umělec" byl jen nástrojem propagandy. Husák jednou řekl něco v tom smyslu, že umělci, kteří se cítí být výše než ostatní, jsou jen sebestředný egoisti, že každej má právo, a dokonce každej stejně dobře rozumí umění jako ti rádoby "umělci". Takže když se pak z umění dělají transparentní věci a lidi se dívaj na obraz krajiny a promítaj do něj pole za babiččiným barákem, je něco špatně.

1 0
možnosti

iluminat

23. 7. 2012 22:51
takze kdyz vidim film o gayich, treba Cold Mountain

stane se ze mne gay? Kdyz vidim film o koncentracich, budu veznit lid? Ze by Hitler, Stalin, Lenin cumeli na filmy o koncentracich?

2 1
možnosti

ondra slanina

23. 7. 2012 22:58
Re: takze kdyz vidim film o gayich, treba Cold Mountain

Myslel jste Brokeback Mountain, tedy Zkrocenou horu, Cold Mountain je trochu jiný film. Tyhle argumenty mi příliš smysl nedávají. Nicméně Hitler se Stalinem kinematografii využívali k docela drsné propagandě a měli v úmyslu s diváky manipulovat, to ale není předmětem této diskuse.

3 1
možnosti

apri

23. 7. 2012 22:34
Otázka nestojí tak,

jestli filmy nabádají diváky k násilí. Je nutné se zaměřit právě na diváky a jejich filmovou "gramotnost". Pokud je někdo tak naivní a pubertální, že jeho obzor končí u stupidních hororů, tak by se spíš měla řešit jeho svéprávnost. Chápu, že pro mnohé je to zábava, popř. "guilty pleasure" a nic proti tomu, každý si chce nějak oddechnout. Ale pak jsou filmy jako Saló aneb 120 dní Sodomy, kde je násilí taky přehršel - ale snad nechceme srovnávat brak a sice provokativní a kontroverzní, ale přece jenom kvalitní dílo.

Je to otázka na diváky a jejich vkus, samozřejmě, ale násilí by mělo být prostředkem, nikoliv cílem. Bohužel, mnozí tohle vůbec nedokážou pochopit.

2 1
možnosti

ondra slanina

23. 7. 2012 22:55
Re: Otázka nestojí tak,

Filmová gramotnost je samozřejmě důležitá a v praxi určitě probíhá filmovými kluby a festivaly a podobnými aktivitami. Neřekl bych, že je problém v nabídce, jako v poptávce a všeobecné lenosti a pohodlnosti:-)

1 1
možnosti

habit-.!..

23. 7. 2012 18:17
... a až někdo někomu ve spaní...

... rozpáře břicho a zašije mu tam kameny, zakážeme Karkulku...

... když je někdo "máklej", inspiraci si vždycky najde - to, že svoje šílenství přizpůsobí nějakému schématu neznamená, že kdyby to schéma neměl, zůstal by slušným a bohabojným člověkem - jenom by si našel jinou inspiraci třeba v Bibli, v Koránu, v pohádkové knížce, ve Vinetouovi...

... násilí zdánlivě přibývá, protože přibývá lidí a zrychluje se informovanost - kdysi se o nějaké prkotině jako je deset-dvacet mrtvých vědělo jen v blízkém okolí - ostatně jsou části světa, kde to tak funguje dodnes...

7 1
možnosti

ondra slanina

23. 7. 2012 18:26
Re: ... a až někdo někomu ve spaní...

Já bych to zákazy neřešil, ale informovanost podle mě neškodí, proto jsem napsal tento blog:-)

1 1
možnosti

Blábolivý Brod

23. 7. 2012 17:00
To si nevyberete.

Ve středověku se lidi chodili pokoukat na náměstí na popravy, dneska čumí na filmy. Prašť jak udeř, poptávka po tom holt je. A jestli chce někdo zabíjet, bude tak činit i bez inspirace násilnými filmy. Schválně, procentuelně: Kolik masových a sériových vrahů bylo prokazatelně ovlivněno násilným filmem? ;-)

4 1
možnosti

iluminat

23. 7. 2012 17:23
Re: To si nevyberete.

zadny, akorat to udelali jako v tom filmu, bez filmu by to udelali ne tak ale onak.

0 0
možnosti

iluminat

23. 7. 2012 16:47
takze pred Hollywoodem zadni bblci nezabjijeli?

Vrahove jsou sice inspirovani - nekdy - JAK to udelat,ale udelali by to tak jako tak. Kdyby jste nechodil jen na hollywoodske filmy a precetl si neco, treba neco hodne stareho, jako Eulenspiegla (ne verzi pro deti) tak by jste cubrnel. NIC se nezmenilo.

A takova Hepnarova se asi na tyto filmy nedivala a ani krochnu nepotrebovala. Pletete si pojmy s dojmy a date moc na urvana media. Ti to pisou jelikoz noviny musi vychazet.

0 0
možnosti

ondra slanina

23. 7. 2012 17:40
Re: takze pred Hollywoodem zadni bblci nezabjijeli?

Pasolini není Hollywood, ale italský režisér. Spíš je to o vzájemné inspiraci a o vlnách ve společnosti. Kdybychom se bavili o literatuře, tak nalezneme zase vlnu sebevražd mladých lidí po vydání románu Utrpení mladého Werthera. Prostředí nás formuje a marketing, který dnes staví na tom, aby se lidé personifikovali se zbožím to občas hodně přestřelí. Znám člověka, který chodil oblečený jako Gandalf z Pána prstenů a třeba komunita vyznavačů fantasy je dle mého soudu docela nebezpečná, nikoli okolí, ale sama sobě.

3 1
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.