Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

John Xavier

10. 6. 2011 6:21
Děkuji

děkuji, mockrát děkuji, je to výborný film a je škoda, že ho zná tak málo lidí, tak jen houšť takových článků :-)

0 0
možnosti

BobSenklar

6. 6. 2011 20:05
Pěkný článek,

děkuji, Nebeští jezdci jsou podle mého názoru naším nejlepším filmem. Jeden můj příbuzný, který byl pilotem RAF, tento film při slavnostní premiéře ve Zlíně uvedl. Kino bylo úplně obsazené a na závěr všichni vstali a tleskali. To je opravdový film, Tmavomodrý svět jen limonáda. 

0 0
možnosti

tyraelid

11. 5. 2011 21:53
Nejlepsi cesky valecny film!!!

A jeden z nejkrasnejsich filmu vubec. Strasne se divim Sverakovi ze se pustil do Tmavomodreho sveta, ktery zustal daleko daleko za touto legendou.

0 0
možnosti

xychteen

17. 5. 2011 15:12
Re: Nejlepsi cesky valecny film!!!

Osobně jsem za "Tmavomodrý svět" rád, protože se díky němu "Jezdci" zase objevili na denním světle :-) Jinak ty dva filmy IMHO vůbec nelze srovnávat, "Jezdci" svého rádobykonkurenta válcujou, jsou věrohodnější ve všech směrech (v boji i v citech jsou opravdovější, TS proti nim působí jak kašírovaná limonáda), i když nedisponují ani pastelkama, ani počítačovou animací... "Svět" ovšem boduje tou připomínkou smutného konce v tuzemské poválečné realitě, ale to je dáno možnostmi v době vzniku, řekl bych.

0 0
možnosti

Roman Potoczný

9. 5. 2011 14:47
Nejlepší český válečný film ...

... a jeden z mých nejoblíbenějších válečných filmů vůbec ... "Tmavomodrý svět" má jistě hodně půvabů, ale jeho barva bledne do hodně "světlemodré", před tímto černobílým snímkem ... Ačkoliv kniha je ještě lepší a sugestivnější, myslím, že se její atmosféru povedlo poměrně věrně přenést na plátno a to se moc knižním předlohám dosud nepodařilo ... tradičně karma za článěk, tentokrát nejen za připomínku úžasného filmu, ale i za vhodné zařazení ve vhodnou dobu, protože na tyhle filmy by se měli lidi dívat pravidelně :-) ... aby nedegenerovali ... R^

0 0
možnosti

tyraelid

11. 5. 2011 21:53
Re: Nejlepší český válečný film ...

R^R^R^

0 0
možnosti

Eglund

9. 5. 2011 12:27
Smutná pravda je

že lepší válečný film už u nás nikdy natočen nebyl. Tmavomodrý svět je brak, i když se to málokdo odváží napsat, asi kvůli ohledům k režisérově rodině. 

0 0
možnosti

slušný pravičák

9. 5. 2011 14:07
Re: Smutná pravda je

R^

0 0
možnosti

skeletov

9. 5. 2011 12:26
Wellington

Ještě bych dodal, že pro účely natáčení byl přestavěn jeden Lisunov Li-2 (alias Douglas DC-2 vyráběný v sovětské licenci) do podoby bombardéru Vicker Wellington. Ten už sice pak nemohl létat, ale byl používán i pro pojíždění vlastní silou.

Kulomety ve střelištích pak byly německé MG17. Jak letoun tak zbraně poskytla ČSLA ze svých rezerv.

Letoun byl zničený dle během filmování nouzového přistání. Přesně dle plánu.

0 0
možnosti

hafusak2

10. 5. 2011 8:14
Re: Wellington

Myslím, že v poslední větě nemáte pravdu. Když byl ten film úplně nový, tak tenkrát byla v TV beseda s tvůrci efektů a triků a oni si tam přinesli snad 2 m velikou maketu Wellingtona s pomačkaným čumákem a to pomačkání právě zdůvodňovali natáčením nouzového přistání. Původně sice prý měli v úmyslu použít velký letoun, poskočit s ním a přistát na břicho, ale nenašli dobrovolníka pilota na tak riskantní věc.

0 0
možnosti

machinist.

9. 5. 2011 12:11
v epizodní roličce se tam mihl

i architekt Jan Kaplický, tehdy ještě úplný mlaďas. :) Výborný film.

0 0
možnosti

Iwan

9. 5. 2011 12:11
Nebeští jezdci.

"Nebeští jezdci" byl vynikající film také proto, že žádná z jeho scén se nadala ani náhodou nazvat "slaďárnou". Ač natočen za malé peníze a je to na něm znát, tak si myslím, že dodnes nebyl u nás překonán. Autorúm za něj velký dik. R^[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.