Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

finde

17. 2. 2012 11:35
Moc

děkuji za vysvětlení pozadí filmu. Vždy mě trápilo, jak ti dva velikáni (Werich s Fričem) mohli natočit tak nechutné tendenční scény. je opravdu škoda, že to nemohli natočit v "normálnější" společnosti, ale i tak paří film k nejlepšímu, co tu na filmovém poli vzniklo.

Před dvaceti lety jsem si myslela, že měli být statečnější, dnes vím, jak těžké je postavit se většině a svému strachu, a proto je chápu. A jsem ráda, že jste osvětlil složitou životní situaci, ve které se oni/my nacházeli.

0 0
možnosti

bojovnik2

24. 1. 2012 6:00
Dobré, jenom poznámka:

Zdeněk Nejedlý nebyl parodie na intelektuála, Zdeněk Nejedlý byl typově klasický český intelektuál, jak je známe i dnes.

0 0
možnosti

ondra slanina

25. 1. 2012 1:22
Re: Dobré, jenom poznámka:

Očekával jsem, že tento argument, zde padne. O tom, že byl třeba Goebbles intelektuál není sporu, a přesto byl ten chlap prase. Nesouhlasím ovšem s tvrzením, že byl Nejedlý klasický český intelektuál, protože mám o našincích a inteligentech stále vyšší mínění. Akademik Nejedlý porušil základní pravidlo akademické obce, že jeho vědecké působení nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

0 0
možnosti

varix

23. 1. 2012 15:03
Vzpomínka pamětníka

Doplnil bych jednu peripetii související s tímto filmem. Z kin byl neobvykle brzy po premiéře stažen a prakticky se ani do kin nikdy nevrátil. Teprve v druhé polovině 60.let byl uveden v televizi, ale ve značně zredukované podobě. Z dvoudílného filmu se stal pouze jednodílný - prakticky polovina scén byla vystříhána! Až po sametovce jej uvedla televize v původní dvoudílné verzi.

Pro ty, co tomuto filmu vyčítají, že je to socialistická agitka, bych doporučil podívat se na ostatní filmy, co se v té době točily! Bez povinné úlitby komančům by tento film nikdy nevznikl. V porovnání s těmito ostatními filmy ale ta úlitba byla opravdu minimální. Např. v porovnání s tak, z mně neznámých důvodů, dodnes oblíbenými filmy o revizoru Andělovi!

0 0
možnosti

Astaroth

23. 1. 2012 15:41
Re: Vzpomínka pamětníka

Ani ne tak agitka, ale cpi z toho takove to socialisticke pojeti historie, slechta fuj, cirkev fuj, nemci fuj, habsburkove fuj, jen ten utiskovany cesky prosty narod za neco stal. Rozesmal mne zaverecny svenkovaci zaber na Prahu, ktery ma patrne rozechvet srdce vlastencovo (zatimco jadra jinych mest se bourala) a v zaberu je Narodni divadlo a Franzjozef brucke a vubec plno budov z 19. stoleti ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

rachitico

23. 1. 2012 13:36
Bylo to dobré, díky

R^

0 0
možnosti

mevak

23. 1. 2012 17:52
Re: Bylo to dobré, díky

Opravdu skvělý blog !     !!

0 0
možnosti

petrik1960

23. 1. 2012 12:19
proti gustu.....

, ale v čem je to klenot? soc agitka.

1 0
možnosti

Sub7

23. 1. 2012 12:56
povídačky naší Kačky

Socialistická agitka? Člověče, vy jste asi spadl z višně. Odmyslete si pozvání veškerého poddanstva na oběd ke komořímu Langovi a závěrečnou davovou scénu s písní a jedním krátkým proslovem u pečícího Golema - a ukažte mi, co na celém zbytku je budovatelského? Jestli se Fričovi a Werichovi podařilo v tehdejší době uhrát to, aby tam toho nebylo víc, pak to byl slušný výkon. A i to, co jsem na jedné straně zmínil jako do jisté míry poplatné době, na druhé straně zapadá do určité tradice českých pohádek. Já Vás propíchnu a bude to! Je to rychlé a stavovské!

Jen tak namátkou z toho nejlepšího, co se člověku z toho filmu vybaví - schválně, nakolik to smrdí socialismem:

http://filmovezvuky.fdb.cz/cisaruv-pekar/

1 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.