Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jiří Menzel je mezi českými režiséry unikátní a to z mnoha důvodů. Tím nejdůležitějším je ovšem, že vždy dovedl báječně nalézt rovnováhu mezi filmařským uměním a diváckou přízní. Zatímco např. Troška na filmařinu rezignoval a točí především pro duchem nepolíbeného diváka, např. Švankmajer sice nakrmí oko filmového fajnšmekra, ale diváckému zájmu zůstane leccos dlužen. Menzelovy filmy báječně fungují ve všech rovinách, i díky častým Hrabalovým námětům nejsou odtržené od životní reality, kterou nemusí přikrášlovat, ani zveličovat a tím jsou nejen filmařsky řemeslně dokonalé, ale i lidské. Pevně věřím, že se podobné dílo povedlo Panu Režisérovi i v podobě "Donšajnů", ačkoliv trailer, ani upoutávky v televizi, se příliš nepovedly a název je sice úderný, leč podivný.

0 0
možnosti
Foto

Jinak samozřejmě za článek, zdravou drzost a vynikající "Českou filmovou klasiku" karma, jak vrata R^

0 0
možnosti

A85n26d42r74e71j 46K37r21á63l

30. 9. 2013 13:29

Nechte me hadat. Tak jako se zensky oblikaj kvuli ostatnim zenskejm, vy tocite filmy pro ostatni filmare.. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Určitě jsem rád, když se moje filmy líbí ostatním filmařům. Jinak nikdo si třeba z těch všeználků nevšiml, že Menzel do filmu zakomponoval nádherné kombinace barokních exteriérů a interiérů, používá záběry němé grotesky, které už mohou být směle jeho autorským rukopisem.  Každopádně rozhovor budu dělat ve středu, tak snad už to konečně vyjde!;-)

0 0
možnosti

Mě už se nelíbilo Obsluhování angl. krále. Bylo to příliš explicitní, pokud jde o zachování Harabalovy poetiky, tak příliš výpravné. Asi je to trendy, ale pro mě je Hrabal  v textu  spíš vypravěč, a to bylo drama jak ze Shakespera, jako kdyby se člověk z krajiny u Nymburka ocitnul rovnou v barokním divadle. Hrabal hledá poetiku "na dně", tam, kde ji málo kdo vidí, ale Menzel nám ji v poslední době servíruje už zpracovanou, takže se po divákovi už nechce, aby na její hledání vynaložil nějaké úsilí. Podle mě nejlépe Hrabala vystihují Slavnosti sněženek, pak už je to stále více o tom, jak to vidí pan režisér.

1 0
možnosti
  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2274x
Historik umění, publicista, filmař, organizátor a spisovatel. Jsem autor knih Česká animovaná klasika (2016), Slavná česká filmová klasika (2013), Výkladový slovník exotických materiálů používaných v uměleckém řemesle (2012) a Slavná světová filmová klasika (2011). Filmové knihy si můžete objednat v distribuci Kosmasu. Na jaře 2018 vyšla má kniha Ota Hofman: Poutník světem fantazie o scenáristovi a spisovateli Otu Hofmanovi. Aktuálně je v prodeji má kniha Slavná románská filmová klasika. Provozuji Opravdový filmový prostor na webové adrese Realfilm.cz a Opravdu umělecký prostor na webu Realarts.cz. Dokončuji svou beletristickou prvotinu Pražský antikvář, jejíž první kapitolu si přečtěte na tomto odkazu - http://www.realarts.cz/?p=1729. Baví mě objevovat nové věci a podělit se o ně s ostatními.