Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VI

Vlad IV

17. 3. 2010 23:56
Jan Cimbura?

Jeden z dvou mnou preferovaných starých filmů......??

V čem je nacistický? 

Mimichodem knižní Jan Cimbura to ,,vyvalí,, na Steinera též poměrně narovinu: Nejste náš, ani krví, ani řečí ani vírou..!!

Kdyby tak chudák věděl.......

0 0
možnosti
J

jirkaknop

16. 3. 2010 11:18
Já mám asi takový přístup

Na filmy z první republiky se dívám kvůli atmosféře a hereckým výkonům! Na filmy budovatelské s ohromením, že to někdo bral vážně. Na 60.léta - to je výkvět intelektuální kinematografie a těžko se hledá vůbec na světě adekvátní období, kdy na umělecké filmy s často i filosofickým podtextem, chodili obyčejní diváci. Ostatní období je trochu dáno mládím. Vznikly pěkné komedie, protože ty režimu nevadily. Ale jinak - úpadek. Po roce 1989 vznikly pěkné filmy, ale jak už to bývá se svobodou - když není proti čemu bojovat, nějak chybí stimul..

Když se podívám na Lásky jedné plavovlásky, Markétu Lazarovou, Ostře sledované vlaky, tak nenacházím adekvátní náhradu.. Škoda , že rok 1968 tak skončil, generace 60.let měla ideály a myslím, že by nedopadla jako dnešní konzumní společnost.. 

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

16. 3. 2010 13:15
Re: Já mám asi takový přístup

Můj pohled se s věkem samozřejmě liší, ale i tak to vidím velmi podobně. Právě prorežimní nezávadné ,,rohlíkově socialistické" komedie jsou vlastně pokračováním nacistické tradice. Dav se musí bavit:-) To je ale historicky známá pravda. Dnes je situace o poznání jiná. Moje generace a i ta mladší, co vnímám lidi kolem sebe svobodu bere jako přirozenou součást života. Bohužel tady nevznikají filmy, které by reflektovaly skutečný život. Třeštíková dokazuje, že lidi mají zájem o skutečnost. Nemusí to být přece hrané filmy. Proč někdo nevezme kameru do hospody a nezabere ožralé děti, které prochlastávají peníze svých rodičů, falšují lístky za útratu popřípadě je rovnou sbalí do kapsy? Měl jsem spolužáka, co si píchal a každý den přečet znova jednu knihu od Terryho Pratcheta, říkal, že je skvělá, ale nikdy nevěděl o čem je, podle mě je třeba problém zase tohle. Z mého ročníku byly 3 spolužáci

0 0
možnosti

jarinka

15. 3. 2010 22:16
Skvělí čeští herci.

Pro mě jsou nejméně zajímavé filmy vyrobené za první republiky  Z PROSTŘEDÍ SMETÁNKY. Vyumělkované, nudné. Například ty s Adinou Mandlovou. Lidé na ně chodili ve své době do biografů, prý aby aspoň na chvíli zapomněli na svou bídu. Po sametové revoluci je televize uváděla jako filmy pro pamětníky. To už bych se raději podívala na nějaký film z období budování socialismu, taková byla doba a film ji popisuje pravdivě, protože nadšení a budování tady skutečně byly.

Příliš pesimistické filmy dnešní ráda nemám. Za skvělé považuji všechny filmy s Plachtou, Marvanem, Hrušínským nejstarším - starší kriminálky i novější Slavnosti sněženek či Vesničko má středisková. Zlatou éru českého filmu máme podle mě za sebou.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

16. 3. 2010 9:54
Re: Skvělí čeští herci.

Jen by mě zajímalo, jak lidé, kteří měli bídu, měli přitom na lístek do kina. Taky jsem se jednou zeptal soudruha učitele, odkud brali ti kapitalisté ty obrovské zisky, když to zboží, které vykořisťovaní dělníci vyrobili, si přitom sami nemohli koupit. Komu to teda mohli střelit? Soudruh učitel honem převedl řeč jinam.

Já jsem ročník 1943. A tudíž to nadšení padesátých let si pamatuji, chodili jsme do fabrik na exkurze a později na výrobní praxi. A na budovatelské filmy jsme chodili povinně se školou. A ty skvělé týdeníky!

Dobře bylo v padesátých. Díky rekordům a zlámaným normám našich havířů nebylo uhlí, my proto topili v jediné místnosti v piliňákách.

Kdo to nezažil na vlastní kůží, ať laskavě drží pusinku.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

15. 3. 2010 21:33
myslím, že se u nás točily na svou dobu

pěkné filmy za války a pak mezi 60 a 70 rokem. Nejhorší fázi prožívá český film podle mne nyní. Špatní herci, špatné scénáře, špatná režie.

0 0
možnosti
OS

ondra slanina

16. 3. 2010 10:18
Re: myslím, že se u nás točily na svou dobu

Ano filmy 60. let v období Nové vlny a František Vláčil patří mezi národní kulturní dědictví. Skutečnost, že náš nejkrásnější film Marketa Lazarová vyšel na DVD v Anglii a u nás je výroba adekvátního důstojného nosiče tohoto klenotu v nedohlednu, i když se o tom občas čile diskutuje je obrovskou hanbou. O dnešní tvorbě jsem se vyjádřil v jiném vlákně.  

0 0
možnosti
AH

nyny.

15. 3. 2010 17:01
neska slabota

já vás ráda čtu, ale dneska hmmmm, já čekala nějaký výčet a stručný obsah filmů. Docela bych si je zopákla, kdysi je dávali v cyklu filmů pro pamětníky a z toho botostroje si pamatuju jen haldy dětských botek jak hází do řeky nebo tak něco. Já jsem zvrhlá a tyhle filmy miluju, Morálka paní Dulské, Anna proletářka, Siréna a pak několik, z nich sii pamatuju pár scén, ale netuším, jak se jmenovaly.Třeba kronika žhavého léta...mně by se líbilo, kdyby je dávali v nějaké edici ideologického filmu či tak něco třeba na ČT 2, fakt bych to ráda zkoukla. Žida susse jsem nikdy neviděla, maryčku magdonovu znám jen jako báseň, o filmu jsem neslyšela. Jejda to bychom se s mužem pobavili hihi

0 0
možnosti
A

akki

15. 3. 2010 19:53
Re: neska slabota

Morálka paní Dulské????? nespletla jste si tento titul s nějaký jiným? Víte, o čem to je?8-o

0 0
možnosti
PZZ

Petr ze Zlína

15. 3. 2010 16:19
Nějak se lidem nechce diskutovat....?

Díky za podrobné shrnutí. 

http://www.blisty.cz/art/45883.html

Dovolím si také něco nabídnout....R^

0 0
možnosti
P

Pavel_D

15. 3. 2010 15:07
Botostroj

je naprosto perfektní. Jedna z nejhezčích scén je, jak "upravují" WC. Tato úprava se osvědčila, ve fabrice, kam jsme v r. 1962 chodili na povinnou praxi před VŠ, také chyběly výplně dvěří. Což jakýs vtipálek doplnil nápisem: "Nechoďte moc často s.át, pan mistr to nemá rád."

Těch skvostných filmů bylo dost. O významu filmu pro propagaci dané ideologie již přece řekl Pátého První Lenin - pardon, V.I.)

Karma!

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

15. 3. 2010 15:01
Viděl jste v tom Německu i film

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

15. 3. 2010 15:01
Re: Viděl jste v tom Německu i film

Žid Suss ? O čem to je ?

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

15. 3. 2010 15:00
Moc pěkné

R^

0 0
možnosti