Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

7. 2. 2010 18:16
Období socialismu bylo nejúspěšnější epochou

v dějinách našeho národa a ještě nebylo řečeno poslední slovo.

První republika zkrachovala politicky i ekonomicky, nikdo už ji nechtěl, socialismus byl po osvobození zákonitým východiskem.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

8. 2. 2010 13:27
Re: Období socialismu bylo nejúspěšnější epochou

Ekonomicky jeden z nejvyspělejších států světa nezkrachoval. Okolnosti a důvody, které vedly k pádu demokracie, popsal autor dobře.

0 0
možnosti

studánka

7. 2. 2010 11:56
Demokracie a vůle většiny.

Politické uskutečňování lásky k bližnímu je terminologický nesmysl. Jakákoliv politika, i demokratická, je boj o moc. Nic jiného. Boj o moc v demokratické společnosti se však od jiných poněkud liší. Je uskutčňován pomocí zjišťování většinové vůle občanů (referendum) a pomocí svobodných voleb, které ovšem musí vždy vyústit ve vládu většiny. Skutečné přímé většiny a nikoliv nějaké "většiny" jakkoliv přepočítané či jinak matematicky znásilněné. V systému zastupitelské demokracie musí volby vygenerovat zástupce většiny (50%+1 hlas nejméně). Přímo zvolené zástupce, nikoliv přes jakékoliv prostředníky, tvořené nějakými sdruženími těchto občanů. Tato sdružení mají svou opodstatněnost pouze v tom, že mají navrhovat kandidáty do většinových, přímých a svobodných voleb. Tím má jejich úloha v demokratickém systému končit a v žádném případě tato uskupení nesmí získat moc, poněvadž takto vygenerovaná moc nikdy nemůže být demokratickou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik