Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

iacobau

7. 2. 2012 14:25
Váš článek je příkladem,

jak lze vést věcnou polemiku s křesťanstvím, aniž by bylo třeba urážet konkrétní osoby (zmínky o osobách v textu za urážky nepovažuji). Váš názor sice nesdílím, ale oceňuji váš přístup.

Řekl bych, že se dopouštíte jedné zásadní a dosti rozšířené chyby. Křesťanské církve chápou samy sebe jako společenství lidí jedné víry, účastnících se oběti. Z hlediska věrouky je tedy institucionální podoba církve více technicko-organizačním prvkem, než klíčovou strukturou moci. Toto tvrzení lze dobře doložit známým faktem, že duchovní bohatství církví (různá hnutí, řády, teologické směry i samotní velcí učitelé) vycházelo takřka vždy odspoda, zcela mimo oficiální struktury (byť jimi mohlo být následně legitimizováno).

Dále nemohu souhlasit s tvrzením o smyslu křesťanství jako nástroje eliminujícím (aniticipační) úzkosti. Jistě nelze popřít, že i tento efekt zde může být přítomen, pokud však člověk pouze věří, potud i pochybuje (na rozdíl od fanatického "majitele pravdy").

2 0
možnosti
OK

iacobau

7. 2. 2012 14:28
Re: Váš článek je příkladem,

Pokračování:

Konečně křesťanství není nějakou berličkou (za niž ji mnozí považují), neboť jeho věrouka nedává člověku nějaké jistoty bez přívlastku, nýbrž na člověka klade velké nároky na jedné straně a dává mu "pouze" naději na straně druhé. Co však křesťanská víra skutečně člověku dává a co zde nezmiňujete je SMYSL. Ten nejvyšší, absolutní smysl života člověka.

1 0
možnosti
MM

venenum

7. 2. 2012 11:21
velice zajímavé

a přehledné

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik