Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LZ

generallz

8. 4. 2012 2:02
Co je ve skutečnosti demokracie

Demokracie je, když dva vlci a jedna ovce hlasují, co bude k obědu.

3 0
možnosti
.A

.45 ACP

8. 4. 2012 7:23
Re: Co je ve skutečnosti demokracie

A svoboda je dobře vyzbrojená ovce, zpochybňující výsledek demokratického hlasování :-P Já osobně jsem pro svobodu, protože demokracie byla odsouzena k zániku už v okamžiku, kdy politici zjistili, že mohou uplatit voliče jeho vlastními penězi ...

1 0
možnosti

KarelSind

7. 4. 2012 21:38
Karma

Dobré argumenty, dobré myšlenky, i když budu oponovat. Sám se považuji za liberála, ovšem vnímám to hlavně jako zásadu "svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého." Platí pro svobodu osobní i ekonomickou. Svobodu vnímám jako závazek, vedoucí k odpovědnosti - jak za sebe, tak za celek. Tato svoboda je (a musí být) omezena lidskými právy.

Demokracie musí mít přívlastky - jinak by šlo o přímou demokracii, uskutečnitelnou v obci o několika tisících obyvatel (sešli se na náměstí v Athénách), ale nikoli v obci o 10mil. obyvatel. Naše demokracie je demokracií zastupitelskou.

1 0
možnosti

studánka

7. 4. 2012 18:04
Slovo "demokracie" nesnáší přívlastky.

Konečně jedna velká pravda. Jakmile se ke slovu "demokracie" začaly dávat přívlastky, zejména takové, které znásilňovaly a potíraly slovo "demokracie", jednalo se  v  ž  d  y  o ohlupování občanů za účelem vytvoření něčeho skrytého, nikoliv však demokracie. A tak jsme se nadáli  lidové demokracie (nesmysl, lidová vláda občanů - nedává to žádný smysl), socialistická demokracie, občanská demokracie (opět nesmysl, občanská vláda občanů), parlamentní demokracie, liberální demokracie atd. Tyto přívlastky   v  ž  d  y  mění význam pojmu "demokracie" a to tak, že se v konečném důsledku o žádnou demokracii nejedná. Konkrétně pojem "parlamentní demokracie" ve spojení se systémem v ČR nevyjadřuje žádnou demokracii, ale socialismus stříknutý anarchií.

1 0
možnosti
LA

lord Acton

7. 4. 2012 18:13
Re: Slovo

tak bych se rád zeptal, když tomu tak rozumíte, jak vypadá taková demokracie bez přívlastků.. Nezajímá mě nějaký nesplnitelný ideál, ale systém, kde lidé vládnou bez prostředníka. Jak to asi vypadá? To mi není nikdo z fandů schopen vysvětlit. Kopeček mluvil o praxi, nějaké nepochopitelné politické fantasmagorie asi jako akademik řešit nebude. Díky za odpověď.

0 0
možnosti
D

DlouhousekLihoslav

7. 4. 2012 17:41
karma bez debat

a kdyz vidim kdo s vami nesouhlasi tak tim spis to potvrzuje ze mate pravdu. ;-D

1 0
možnosti
LA

lord Acton

7. 4. 2012 18:02
Re: karma bez debat

máte pravdu soudruhu!

0 0
možnosti
FS

aroneček

7. 4. 2012 16:50
Autor má naprostou pravdu.

Teď se na něj (myslím i na mne),vrhne několik modrých nedouků a budou psát svá moudra.Kopeček se ukázal jako člověk,který zkresluje minulost a lže.Stačí jeho prohlášení o volební povinnosti.Je to účelový lhář.

1 0
možnosti
LA

lord Acton

7. 4. 2012 17:03
Re: Autor má naprostou pravdu.

máte pravdu soudruhu!

0 0
možnosti

svarcz

7. 4. 2012 15:22
I vy popleto!! Kruton to vystihl!!!

Slovo liberální ve spojení s demokracii především znamená, že (latinsky liber=svobodný), že se jedná o vládu lidu, ale nikoli, že si většina odhlasuje, že někoho zbavíme života nebo majetku a podobně. Tzn. že se jedná o zaručenou SVOBODU pro všechny stejně v určitých otázkách a právech a je nepřípustné, aby o nich rozhodovalo hlasováni a vůle většiny. Takže jste to trochu popletl.;-DRvRvRv

4 0
možnosti

studánka

7. 4. 2012 18:16
Re: I vy popleto!! Kruton to vystihl!!!

Vážený pane Svarczi, je vidět, že nevíte, o čem zde píšete. Demokracie jako taková, předpokládá svobodu, jinak nemůže existovat. Pozor! Svoboda bez demokracie ano.Slovo "liberální" ve spojení se slovem "demokracie" znamená nesmysl.  Svobodná vláda občanů. Necítíte to?  Nesvobodná být vláda občanů nemůže, protože by se nejednalo o vládu občanů. Pakliže nechcete připustit, že vůle většiny občanů musí být naplněna, nechcete demokracii, ale anarchii. Ujasněte si pojmy. Anarchie ještě nikde na světě nebyla nikdy nastolena, poněvadž je to stejný nesmysl jako komunismus. Jde o uměle vymyšlený systém nějakými fantasty, který není uskutečnitelný ve společnosti lidí.Podívejte se na příklad Švýcarska a Lichtenštejnska.  Tam vládne většinová vůle občanů a mají se tam snad občané špatně? Stěžují si na svůj systém? Nikoliv. jsou na něj hrdí. Zato my se za ten náš můžeme leda stydět. Liberální demoékracie je pouze suchý skelet filosofické abstrakce.

0 0
možnosti
ZJ

James Bond

7. 4. 2012 14:42
Vážený autore.

Jestli Vy jste  .....log, tak já šefkonstrukter kosmických korábů. Zkuste někdy napsat, jaké máte životní zkušenosti s vytvářením hodnot a následným placením povinných odvodů na "spravedlivou demokracii".

Ty různé řeči o přímé, či jiné demokracii, jsou kavárenské řečičky intelektuálů. Placených ovšem z daní vybraných od jiných.

Na rozdíl od Vás si myslím, že o rozdělování peněz ze státní kasičky by měli rozhodovat především ti, co do ní sypou.  To by ovšem již nebyla "opravdová demokracie".

1 0
možnosti
RH

Kruton

7. 4. 2012 13:10
Vy truhlíku!

Liberální demokracie neznamená, že je pod vlivem liberalismu, ale že kromě rozhodování lidí jsou zde zaručena ústavou určitá nezpochybnitelná práva jedince, která zamezuje teroru většiny, protože demokraticky lze odhlasovat i vraždění menšin. Demokracie bez přívlastků by byla diktátem většiny pomocí hlasování. Pište raději o něčem, o čem něco víte. Máte častou nemoc zdejších blogerů, která spočívá v tom, že málo čtete a hodně píšete, ovšem ten vědomostní deficit se pak projeví...... Rv

4 0
možnosti

svarcz

7. 4. 2012 15:15
Re: Vy truhlíku!

Přesně tak!!!

0 0
možnosti
LA

lord Acton

7. 4. 2012 13:05
Lubomír Kopeček je odborník na demokracii

a to uznávaný. Vy ani nevíte, co to slovo znamená. Parlamentní demokracie je jediná forma demokracie, která je v našem světě realizovatelná. Zaklínat se nějakou "skutečnou demokracií" nebo "přímou demokracií" jsou další přívlastky, tentokrát ovšem bezobsažné a nerealizovatelné. Pozná se to, že celá ta konstrukce této "vopravdovské" demokracie stojí pevně jen v tom názvu, dál už chytrolíni tápou. Představovat si demokracii jako vládu všech lidí je totání hloupost, která nikdy v dějinách neexistovala a nikdy existovat nebude... Rv

5 0
možnosti
JR

vypsanafixa

7. 4. 2012 12:39
Přívlastků je třeba

Demokracie sama o sobě je jen prázdná, děravá slupka. Je ttřeba ji naplnit živým obsahem a o něm mohou mluvit ty přívlastky.  Je ale samozřejmě rozdíl mezi živým přívlastkem a prázdnou frází. Doporučuji si přečíst knihu Demokracie v lokálním politickém prostoru. Nebo také mrknout na http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_demokracie

1 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik