Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

16. 4. 2012 16:41
Poslanecká imunita je součástí demokracie

Chrání poslance před šikanózními obviněními na objednávku (i když jim úplně nezabrání - příkladem je první imunity zbavený /zcela účelově/ poslanec Sládek).  Je to důležitý institut.

   Jiná věc je, jak velká má být tato imunita. Měla by platit jen po dobu trvání mandátu (pak už je nedůvodná) a po dobu imunity by měl být zastaven běh lhůt. Ani v tomto případě by neměla být možnost zbavení imunity sněmovnou.

0 0
možnosti
MBI

nebolševik

16. 4. 2012 14:54
autor patří

mezi onu podivnou sortu lidí, kteří s chutí a pilně mluví a píší o věcech, o kterých nemají ani páru. Nejsem si jist, zda byla nebožka k. u. k.  rakouská monarchie demokracií, nicméně parlament měla. A jeho poslanci měli, světe div se, také poslaneckou imunitu. Ono je to celkem logické, protože bez ní by svou práci, světe div se podruhé protože ona je to práce jako každá jiná, i když  je trochu jiná, vůbec nemohli dělat. Stejně jako mnozí jiní, kupříkladu policisté; u těch se tomu ovšem neříká imunita.

1 0
možnosti
BS

boblanek

16. 4. 2012 14:59
Re: autor patří

...protože bez ní by svou práci, pokud je špinavá, vůbec nemohl dělat....

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 4. 2012 14:46
je to paradox

Ale i komunisté poslaneckou imunitu "svým způsobem" uznávali a ctili. I pro ně, kteří  pohrdali jakýmikoliv zásadami demokracie a občanských práv, bylo jasné, že "poslanec má imunitu, a nemůže být tedy přímo podroben trestnímu  stíhání. Když v roce 1951 STB zatkla  Rudolfa Slánského, toho času poslance , nechala si od něj "alespoň podepsat", že se  poslaneckého mandátu sám právě a dobrovolně vzdává.

Takže, prosím zůstaňme u toho, že poslanec má svou imunitu, a že je v moci parlamentu, aby - když je o to požádán vyšetřovacími orgány, sám zvážil zda jsou důvody ke stíhání trestní či politické. Pokud parlament - či jen vládní koalice svou převahou při hlasování  určí že vydat být nedá, je to na ní, že chce mít mezi sebou zločince...

0 0
možnosti
HW

Horace Wimp

16. 4. 2012 14:49
Re: je to paradox

R^ ale vykládejte to militantním černozadelníkům

0 0
možnosti
PV

Pytlík

16. 4. 2012 14:45
Autor se mýlí

Poslanecká imunita je důležitým institutem demokracie a nesmí být zrušena.

Poslanec reprezentuje určité množství občanů a po dobu výkonu své funkce nemluví a nejedná (no, nepřehánějme: neměl by) sám za sebe, ale za všechny občany volebního obvodu, za který byl zvolen, tlumočí tedy ne své názory, ale názory svých voličů. Nesmí a nemůže být tedy za vyjádření těchto nároků trestán. Tato imunita musí být doživotní, aby byl zbaven nátlaku obav z možných následků - musí mít možnost politického boje s vládnoucí garniturou, aniž by riskoval svobodu či život.

Další věcí je imunita za činy kriminálního charakteru. Za ty musí nést plnou odpovědnost, ale ne v době vykonávání svého úřadu (kromě speciálních, sněmovnou řešených případů). Tím se zabrání zneužívání obvinění z kriminálních činů za účelem odstavení nepohodlného soka. Tato imunita nesmí být doživotní, podle mého by mělo být soudní řízení , resp. zatčení, odsunuto do konce funkčního období a poté obnoveno.

1 0
možnosti
HW

Horace Wimp

16. 4. 2012 14:48
Re: Autor se mýlí

R^

0 0
možnosti

Bára33

16. 4. 2012 14:30
dá se to zneužít - oběma směry

Tak si zkuste představit pár situací, jak by mholo být trestní stíhání poslanců zneužito: 1. Vládní koalice je - jako obvykle - závislá na několika málo hlasech. Před důležitým hlasování je několik poslanců obviněno z čehokoliv a je na ně uvalena vazba... 2. Za několika poslanci přijdou "lobisté" s tím, že pokud nebudou hlasovat tak a tak, budou obviněni z trestného činu pro který si dotyční již vyrobili "důkazy"). atd. Ovšem jsem pro poslaneckou imunty pouze po dobu trvání poslaneckého mandátu

0 0
možnosti
BS

boblanek

16. 4. 2012 14:38
Re: dá se to zneužít - oběma směry

Těžko zneužitelné za přítomnosti médií - jak by měly zřejmě všechny procesy s politiky probíhat.

0 0
možnosti
OK

iacobau

16. 4. 2012 14:28
Imunita v rozumné míře význam má

Je snadné bez imunity paralyzovat opozici snůškou trestních oznámení na poslance či senátory. Byla by to další zneužitelná politická zbraň. Imunitu by měli mít poslanci jen ve věcech jako jsou pomluvy, šíření poplašných zpráv či zneužití pravomocí apod.

0 0
možnosti
VC

Velkej chytrak

16. 4. 2012 14:31
Re: Imunita v rozumné míře význam má

to je o politické kultuře - takto můžeme snůškou trestních oznámení paralyzovat i vládní politiky - takže Váš argument neberu ...

0 0
možnosti
HW

Horace Wimp

16. 4. 2012 14:24
Bohušu, kdo toto nepochopí, nepochopí nic...

:-P

0 0
možnosti
VC

Velkej chytrak

16. 4. 2012 14:13
mě též není jasný institut poslanecké imunity

jestli se poslanci před nějakým zákonem bojí - nechť jej změní . Pakliže ale mluvíme o rovnosti před zákonem,tak musí platit pro všechny - bez vyjímky.

Takto s poslaneckou imunitou poslanci jasně deklarují,že se zákoností v této zemi není něco v pořádku - proč by se jinak měli vyčleňovat ?

0 0
možnosti
VC

Velkej chytrak

16. 4. 2012 14:14
Re: mě též není jasný institut poslanecké imunity

opravuji - mně není jasný ...

0 0
možnosti