Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

2. 4. 2012 8:40
ovšem to podstatné tam vlastně nebylo

Toto všechno "totiž, proč by měli vést revoluci vlastně Češi"..A Češi, v té době možná ani neměli silný důvod k tomu aby vedli revoluci, neměli dostatečnou armádu (ani lidovou) aby mohli bojovat proti rakouským (a uherským armádám) ,které by sem vtrhly, neměli dostatek kvalitních politiků, kteří by byli ochotni se postavit, jak do čela revoluce a války, a potom do čela nového státu.Neměli v té době ani silnou zahraniční podporu a ohlas aby mohli legitimizovat  samostatný stát.Nakonec,neuplynulo ani pár měsíců a revoluční výbuchy roku 1848 byly uhašeny po celé Evropě a nikde nedošlo k nějakému trvalém osvobození porobených národů.

V tom měli tehdejší čeští střízliví politici v podstatě pravdu,dlouho se domnívali že pro český národ bude jistější a lepší si vydobýt důstojné postavení v rámci habsburské říše-jenže, přecenili vlastní sílu i to se povedlo,a to právě díky silnému politickému tlaku,později Maďarům.Ale když našli politici nedokázali ani to, jakou šanci mohla mít revoluce?

0 0
možnosti
LJ

Ladislav Jílek

31. 3. 2012 11:54
Všechny vítězné revoluce

měly dosti podobný průběh: Veliké nadšení mas, po vítězství bylo vidět rozpaky, co dál, ty přecházejí v hádky (a někdy i střílení) mezi vítězi, nedaří se splnit, co bylo ideálem revoluce, lidé začínají být zklamaní, to přechází ve všeobecnou naštvanost a pomalu nazrávají podmínky pro další revoluci.

0 0
možnosti
JSS

strasil

31. 3. 2012 10:00
splněno

Pane doktore,

           Havlíčkovy předpoklady k  odporu: zákonný, zjevný a veřejný projev jsou manifestacemi z 15.3.2012 splněny.

           To jen pro Havránky a další, kteří mají precisní plány na přeměnu amoralistických 22 let nalinkovány bez jakýchkoli kompromisů. Ať se tito nebojí, že na takové vykydání  nebudou prostředky a lidé.... Jen  se nesmí dít kotrmelci, které jsme si za právě minulých 22 let zažili  na několik století !

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik