Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I

IoannesBaptist

26. 12. 2010 12:52
Je zajímavé,

kolik nekatolíků přesně ví, co by měla katolická církev dělat pro svou záchranu a přežití. Modernizovat se, zrušit celibát... Je ale více než jisté, že všem těmto radilům, tak jako mnoha jejich předchůdcům, se bude katolická církev dívat do hrobu.

0 0
možnosti
AR

Don don

26. 12. 2010 15:54
Re: Je zajímavé,

R^skvělý postřeh

0 0
možnosti
PH

petrph

26. 12. 2010 9:41
Ten hlavní problém katolické církve

Je právě v tom že mediálně míchá  míchá dohromady ateismus a protestanství jakožto společné nepřátele. Že protestanti jsou stejně hluboce věřící křesťané jako ona (možná že více), radši nepřipomíná

Zato  tím vychází sama vlastní katolická církev  čistá jako padlý sníh, a její nepřátele musí být pronásledováni a zničeni..

Takže se vlastně nemusí nic měnit.  A že se do takové "církve" radši nikdo  moc nehrne, i kdyby věřil v Boha sebevíc,vlastně ani není divu..

0 0
možnosti
PK

repanak

25. 12. 2010 22:24
Blogger má v jedné věci pravdu,

Čechům ale i celé klasické Evropě chybějí vize. Podotýkám, že za vizi nepovažuji vysoký růst HDP nebo snižování zadluženosti. Těžko se vizí, které jsou těsně svázány s morálkou, dočkáme od politického spektra, i když ono by je mělo "dodávat" k diskuzi podobně jako církve, vědecká fronta v čele s filozofy. Asi už Evropa nemá sílu reprodukovat se vlastními silami - životní styl, úprk od reprodukce a rodiny, zdravotní důvody, neochota bránit své hodnoty a prostor.

0 0
možnosti
PK

repanak

25. 12. 2010 22:35
Re: Blogger má v jedné věci pravdu,

Katolická církev, pokud by chtěla více zachránit Evropu, musela by se zásadně změnit, modernizovat. Osobně miluji církevní stavby, ale uvnitř musí převažovat filozofický přístup (žádné pozlátko), mluvené slovo (kázání) být úplně jiné,dále přinést do chrámů více kultury, povolit sňatky kněžím, aby též žili rodinným životem.

0 0
možnosti
E

ELAPHURUS

25. 12. 2010 22:19
Člověk který koná jeden dobrý skutek

za druhým, nemusí mít s kostelem ani mešitou nic společného.... A naopak, to, že jsem každou neděli v chrámu, nečiní ze mě cnostného člověka.....

0 0
možnosti
MP

Vrah

26. 12. 2010 13:16
Re: Člověk který koná jeden dobrý skutek

To máte sice bezpochyby pravdu, ale není mi jasné, proti čemu se vymezujete.

On snad někdo tvrdí, že člověk, který koná dobré věci, musí být věřící? A on snad někdo tvrdí, že pravidelná účast na bohoslužbách z někoho automaticky udělá ctnostného člověka?

Jestliže to opravdu někdo tvrdí, zajímalo by mě, kdo, protože se očividně mýlí.

A jestli to naopak nikdo netvrdí, pak nechápu, proč jste svůj příspěvek vůbec psal.

0 0
možnosti
I

Ignatio

25. 12. 2010 22:19
Protestantismus?

Text blogera Hrebenara, na který odkazujete, je tedy neskutečný blábol, raději pod ním diskuse není. Krásně by se vyjímal v Rudém právu 50. let. Jinak není divu, že ateistická část národa má blíže protestantismu. Menšině upřímně věřících protestantů se omlouvám, ale tato víra je pouze jakousi přestupní stanicí k ateismu. Viz i zmíněný případ Masaryk. Viz církev československá, za 1. republiky se početně blížila katolíkům, dnes jsou jejich kostely prázdné. I autor zmiňuje přímou linku protestantismus-osvícenství-ateismus. Protestantismus totiž neuznává žádnou autoritu ohledně víry, kromě Bible, kterou si ovšem každý vykládá, jak chce. Třeba mnozí anglikáni to pochopili a dnes se houfně vracejí zpět ke katolíkům. Máte pravdu že katolicismus je dnes jedinou silou, která může zachránit západní civilizaci, pokud ovšem nebude zahnána do podzemí, jak se čím dál více děje. Zákazy křížů, církevních škol, slavení Vánoc ve Španělsku, Británii, politika EU apod.   

0 0
možnosti
BS

boblanek

25. 12. 2010 22:34
Re: Protestantismus?

Na druhé straně protestantské země (severoevropské, Anglie, do značné míry USA, dnes i Německo) jsou u stále na špičce. Takovým Finům, přestože mají hned vedle sebe Rusy, můžeme jen závidět. Katolické země jsou, mimo jiné i co s týče morálky, spíše na opačném konci - a jakého ducha vyexportovaly do Jižní Ameriky, to je hrůza.

   

0 0
možnosti
AR

Don don

25. 12. 2010 21:36
no

psi štěkají a karavana jede dál. Ale článek je hanebný a autor neznalý, či tendenční:-/

0 0
možnosti
ZK

SID09

26. 12. 2010 0:06
Re: no

taky to tak vidím !!

0 0
možnosti
MP

Vrah

25. 12. 2010 21:36
Češi nejsou ateisti

nýbrž „něcisti“ (věří v „něco nad námi“) – je to pohodlná „víra“, ktrá nemá na život takto věřícího prakticky žádný dopad.

Jestli něco Čechy spojuje, není to ateismus, ale nechuť k „organizovanému křesťanství“, tedy k církvím, především k církvi římskokatolické.

Nesouhlasím ale s tím, že by Češi (přesněji řečeno Českani – takto obyvatelé Česka) byli atheisti. Spíš než co jsou začasté agnostiky a synkretiky, kteří uvěří kdejaké ptákovině, od léčivých kamenů po věštění z ruky po telefonu… Ostatně něco v tom smyslu řekl Chesterton (neznám doslovnou citaci): když lidé přestanou věřit v Boha, není problém, že by nevěřili v nic, ale že jsou schopni uvěřit čemukoli.

0 0
možnosti
F

Faustino

25. 12. 2010 21:43
Re: Češi nejsou ateisti

Čarodějnické knize věříte?:

Gen 30,37 Jákob si nabral čerstvé pruty topolové, mandloňové a platanové a sloupal z nich na některých místech pruhy kůry až do běla.

Pruty, z nichž sloupal kůru, nakladl do napájecích žlabů, k nimž ovce a kozy přicházely pít, přímo před ně. I běhaly se, když přicházely pít.

Ovce a kozy se běhaly při pohledu na pruty a vrhaly pruhovaná, skvrnitá a strakatá mláďata.

0 0
možnosti
D

dampfer

25. 12. 2010 21:30
Samozřejmě

občas klepnete na hlavičku, většinou ve vzdělání velmi tápete, nebo předstíráte tápání, abyste se zavděčil pohanům. Jistěže mravný pohan má větší váhu než nemravný křesťan. Čsl.církev husitská by zabrala více řádků, katolický kněz Farský chtěl z nadšení ze vzniku ČSR 1918, vytvořit obdobu anglikánské církve, kde šéfem je král(ovna), u nás pak TG Masaryk, napůl Slovák a napůl Němec, který stranil americ církvi své choti Garrigue a velet Farského kastě odmítl, pak se odmítl vůbec k otázkám víry v Boha jakkoli vyjadřovat, což se mu v českých podmínkách nelze ani divit. Rozhodně pohanství není výkon, kterým by se měl člověk vytahovat, je to smutné, jak hluboko lze klesnout v tom našem krátkém člověčenství.

0 0
možnosti
BS

boblanek

25. 12. 2010 21:44
Re: Samozřejmě

Když už jsme u toho tápání: Masaryk byl napůl Slovák napůl Čech, neboť jeho matka byla rozená Kropáčková a a toto jméno se v její rodině vysykytuje po několik generací zpět. Navíc to vůbec není podstatné ani důležité. K otázkám víry v Boha se nikdy vyjadřovat nepřestal - až (podle mne) neúměrně dlouhé pasáže v Hovorech s TGM sepsané na konci jeho života to dokládají více než jasně.

0 0
možnosti
DD

ducks_quack

25. 12. 2010 20:51
Velmi pěkný text

jste poslední větou zcela znehodnotil. Kdo si na pana Michálka vzpomene za půl roku?

0 0
možnosti
BS

boblanek

25. 12. 2010 21:09
Re: Velmi pěkný text

Rád bych věřil, že někdo ano. Rád bych dokonce věřil, že jeho čin je malým historickým obratem...  Neznám ho, ale ať už je jakýkoli, v tom českém b.... nebetyčně ční, bezpochyby přinejmenším relativně.... Moje naivita a někdy jistě přehnaná "schopnost" pro někoho nebo pro něco se nadchnout je možná v dvaašedesáti letech směšná, na druhé straně můj kdysi přítel Polívka jednou řekl, že chlap má být do smrti tak trochu klukem...

0 0
možnosti
ML

marlow

25. 12. 2010 20:42
no nevim

Poslanim cirkve bylo sirit zvest o zivote jezise. Jenze clenove cirkve si z toho tak trochu udelali soukromy byznys s razitkem na pravdu. Protestanti se tomu vzepreli aby posleze zacali delat to same. Byl jsem na pulnocni kde farar s bibli nad hlavou zvestoval prichod spasitele lidem kteri maji tu bibli doma a prectenou. Nedivim se ze Krestany a Zidy oznacoval Mohamed za "nabozenstvi knihy". To neni propagace Islamu, muslimove se velice rychle poucili a dnes na tom nejsou o nic lepe. Klani se kameni a Koran je pro ne nedotknutelny... A co na to Buh? Zajima to nekoho? Me ano.

0 0
možnosti