Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Kruton

17. 2. 2010 19:11
neoliberalismus x marxismus

Každá ideologie má své principy, myšlenky, základní postoje, takže není důvod proč vypichovat tyto naprosto rozdílné. Marxismus - uměle stvořený a pouze násilně prosaditelný systém založený na naprostém podřízení individua společnosti. Je naprosto netolerantní k jakékoli jiné ideologii a žádný z politických systémů vzniklých z marxových myšlenek se nebyl schopen se obejít bez brutálního násilí na lidech. Neolibralismus - demokratická ideologie, která v rámci liberální demokracie se snaží prosadit myšlenky založené na svobodě individua, minimálnímu zasahování státu do života lidí. Podle nl. neexistuje žádná idea dokonalého státu, je to jen zoufalá obrana svobody před socialistickým tsunami, které po válce ničilo nejen ekonomiky, ale i lidské svobody. Pokud autor tyto rozdíly nechápe, pak já nechápu, že o tom píše.....

0 0
možnosti
DK

Bertiik

17. 2. 2010 19:14
Re: neoliberalismus x marxismus

Juj!

R^ Takhle nějak bych to napsal, kdybych to uměl! R^

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 2. 2010 18:41
A co tedy místo konceptu diktatury?

Existuje snad nějaký stát bez násilí, jen na základě dobrovolnosti?

0 0
možnosti
DK

Bertiik

17. 2. 2010 19:09
Re: A co tedy místo konceptu diktatury?

Ano! Komunismus nebo Utopia! Ale muselo by to být fšude!

0 0
možnosti
A

Alergik71

17. 2. 2010 18:13
:((((

Hodinky jako holinky ;-D oboje se natahuje ;-D

On nám tady Klaus zavedl neoliberalismus? Kdy a kde? Pokud si toto myslíte tak zřejmě nemáte nejmenší představu co to slovo znamená:-/

0 0
možnosti
DK

Bertiik

17. 2. 2010 18:07
Obávám se,

že směšujete filosofii (marxismus) s ekonomií (neoliberalismus). Ve jménu neoliberalismu se neprovádějí státní převraty, ani nezakládají gulagy. Proto, pokud se nalezne něco lepšího, dojde k poměrně snadné výměně neoliberalismu za to lepší ekonomickou variantu.

Marxismus coby filosofie se bude bránit zuby nehty (i atomovými bombami) před výměnou, i kdyby něco lepšího již bylo k dispozici (kapitalismus se základními sociálními prvky).

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik