Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DL

d. Lilly

12. 1. 2011 20:24
Dle mého názoru byl

T. Halík v pohodě, myslím si, že je to jeden z nejvstřícnějších a nejpokrovějších lidí církve dalek polského a slovenského katolictví.

0 0
možnosti
MS

Michal007

12. 1. 2011 19:36
Jeden Halíkův citát

"Co se muselo stát s křesťanstvím, když Ludwig Feuerbach, zakladatel humanistického ateismu, mohl vidět křesťanského Boha jako orwellovského Velkého bratra, který je konkurentem svobody, pravdy a skutečnosti člověka?"

Kdybyste jeho texty aspoň trochu znal, věděl byste, že kritikou mnoha jevů i v současném křesťanství včetně katolocizmu nešetří. Ale není to autor, jehož styl sedne každému.

Jako psycholog jste se víceméně demaskoval sám. U Sekala jde víceméně o princip "kdo chce psa bít, hůl si najde", a tento článek je v podobném duchu.

0 0
možnosti
PP

časy jsou zlé, kamile

12. 1. 2011 17:10
no to je teda objev

"když mluvil o katolické církvi, mluvil výhradně o jejích kladech" - a co má jako katolický duchovní dělat? Od házení špíny na církev tu máme jiné.

0 0
možnosti
FH

Bouše

12. 1. 2011 13:58
Věci víry jdou zcela mimo mě,

docela si ovšem dovedu představit pana Halíka jako představitele Lucifera v nějaké filmové pohádce. :-)

0 0
možnosti
D

duhacenzor

12. 1. 2011 13:50
Náplní práce katolického kněze

by mělo být ponechat tradiční, nudný, dva tisíce let se neustále opakující nenávistný podřev proti katolíkům Ďáblu a jeho věrným pacholkům, což Halík splňuje.

Někteří se tu oháníte Husem - i tohle byl pravda katolický kněz...smutné..na druhé straně obliba Husa a husitství u komunistů mne alepoň pomohla lépe se orientovat v problematice. Vraždychtivé kreatury typu Jana Husa nikdy nebyly a ani dnes nejsou k ničemu potřeba, ani Bohu, ani Církvi, ani člověku, ať katolíkovi, nebo komukoliv jinému. Halíkové nejsou dokonalí, ale právě a jen oni posunují lidstvo vpřed.

0 0
možnosti
OK

iacobau

12. 1. 2011 13:56
Re: Náplní práce katolického kněze

Hus byl katolík, ale vystoupil s řadou podnětných, ale i nepřijatelných požadavků, na kterých zarytě trval. Dnes by byl takový kněz nejspíš suspendován, možná i exkomunikován. Husovo upálení samozřejmě byla blbost, která se ihned obrátila proti církvi tím, že došlo ke zbytečnému krveprolévání a občasnké válce. Hus se jistě musel v hrobě obracet, protože je otázka, kolik mělo tehdejší husitství společného s Husem a jeho učením.

0 0
možnosti
OK

iacobau

12. 1. 2011 12:43
Kdo je demagog

Mons. Halík rozh. nepatří mezi demagogické obhájce katolické církve. Z jednoho televizního vystoupení (které jsem neviděl) to jistě nemusí být zřejmé, ale mezi katolíky je naopak znám svou kritičností do vlastních řad, díky čemuž má zde hodně nepřátel.

Mám pocit, že Halík spíše hájí katolickou církev jako "projekt", nikoli jako ne vždy ideální realitu.

Na téma krize jsem od TH slyšel úvahy, které se dotýkaly morálky. Nevím, zda pan autor od TH něco četl nebo slyšel alespoň pár jeho přednášek. Jinak taková diskuse asi nemá smysl.

0 0
možnosti
BS

boblanek

12. 1. 2011 12:56
Re: Kdo je demagog

V tom všem je právě Halík "mistr mazanosti": přesně odhaduje hranice, co si může dovolit, aby si proti sobě nepopudil žádnou z (přirozeně) různých stran. Ale katolickou církev tím hájí tím nejlepším způsobem: budí různá zdání, přesto je však jejím nejpřednějším bojovníjkem. Oni vědí, proč si ho drží.

0 0
možnosti
AC

Agatha Christie

12. 1. 2011 12:24
Halík nikdy nepřekročí svůj stín.

Není to Jan Hus, aby riskoval exkomunikaci a smrt. Navíc nejsme ve středověku, kdy by Halíka církev jenom zbavila hodností a upálila. Dneska by ho odstřihla od finančních prostředků a takovou statečnost po něm nikdo nemůže chtít.

0 0
možnosti
B

bilyhavran

12. 1. 2011 12:30
Re: Halík nikdy nepřekročí svůj stín.

Chcete snad říct že církev Husa upálila???? ?????

IMHO kdyby dnes Halík vystoupil či byl exkomunikován z řím-kat církve, jistě by se měl při svém věhlasu možnost dostat k mnohem více finančním prostředkům, než má možnost nyní, protože poskytovat finanční prostředky na cokoli co má něco společného s řím-kat církví není dnes v tomto státě ani trochu "v módě".

0 0
možnosti
SN

kuča

12. 1. 2011 12:17
Měl jste jenom napsat....

:-) nemám rád Halíka! Myslím, že mu svým rozhledem, jeho aktivitami doslova v celém světě a hlavně sociálním cítěním, nesaháte po kotníky! Pěkný den! ;-O

0 0
možnosti
BS

boblanek

12. 1. 2011 12:28
Re: Měl jste jenom napsat....

Mám k němu ambivalentní neboli dvojaký postoj: na jedné straně ho uznávám a klaním se před ním, na druhé straně špatně snážím pokrytce.

0 0
možnosti
B

bilyhavran

12. 1. 2011 12:02
Ad Halík

Osobně se přiznávám, že některé názory prof. Halíka taky moc nemusím. Po přečtení Vašeho článku je mi ale mnohem sympatičtější. Proto Vám za tento článek děkuji.

P.S.: Nechcete někdy v budoucnu napsat článek na téma: "Je třeba demaskovat Masaryka"?

0 0
možnosti
T

tudse

12. 1. 2011 12:05
Re: Ad Halík

R^

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

12. 1. 2011 12:01
Jinak normální?

Autore, navštívil jste už psychiatra? Nejste nebezpečný i sám sobě?

0 0
možnosti
A

asako

12. 1. 2011 12:03
Re: Jinak normální?

Není nadto, vyjadřovat se k tématu.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik