Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DH

čarovná rybí kostička

27. 10. 2012 9:37
Človíčku, vy jste totálně mimo

Čo také si predstavujete pod pojmem "předáním médií do soukromých rukou"? Máte-li dostatek financí, kliďánko si nějaký ten časopísek či noviny založte. A pište si tam, co Vám libo jest. Vy jste totalitní a velice nemoudrý člověk, může-li se vám vůbec v lebce vylíhnout představa, že by veřejnoprávní média byla zárukou čehokoli.

Váš článek je jako obvykle sumou obecně známých fakt (hloupost  a klamavost reklam, ne ovšem ve smyslu, jak vy hloupě vypčítáváte xnásobné zvýšení kvalit pracích prášků;-D) a kritických pohledů bez jakékoli vize. Tak ji raději předestřete naplno: zakazovat a přikazovat pro "blaho lidu", svět řízený radou moudrých, mezi něž byste bezesporu zařadil sám sebe. Nelíbíte se mi.Rv

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

26. 10. 2012 22:39
Ty tři hlavní zdroje Marxismu-Leninismu jsou

marxistická filozofie, politická ekonomie a věděcký komunismus, není-liž pravda ?

1 0
možnosti
BS

boblanek

27. 10. 2012 0:15
Re: Ty tři hlavní zdroje Marxismu-Leninismu jsou

Jo, jo, bejvávalo...

0 0
možnosti

Bára33

26. 10. 2012 19:50
Cenzura tu byla do r. 89

A ještě jedna demagogie (nebo lež?). Přímá cenzura do r. 89 existovala a vykonávaly ji stranické výbory. Než šly jakékoli noviny do tisku, obtahy musel vidět pověřený funcionář KSČ. Např. u okresních novin se obtahy nosily na OV KSČ, u podnikových šéfovi místní stranické organizace atd. A pokud se jim něco nelíbilo, do tisku to nešlo.  Možná jste to nenašel v žádných oficiálních odkumentech, ale zkuste se zeptat lidí, co v novinách pracovali, ti vám to potvrdí

0 0
možnosti
PJS

pes jitrničku sežral

26. 10. 2012 20:04
Re: Cenzura tu byla do r. 89

U denniho tisku by cenzura skrze obtah znamenala bile misto. Technicky to proste neslo jinak, presazet text znovu by se nestihlo, tiskovy valec se proste odbrousi a je tam bile misto se smouhami. I u tisku ktery nespecha by presazeni a vyhozeni stareho valce prislo na poradne penize.

Autocenzura byla mnohem levnejsi a ucinejsi.

Ted je to jinak, diky pocitacove sazbe se da nepohodlny text vyradit kdykoliv a nezustane sebemensi stopa.

1 0
možnosti

Bára33

26. 10. 2012 19:35
Demagogie horší než cenzura

Ještě horší než cenzura může být demagogie - jejímž "zdařilým" příkladem je váš článek. Kdybyste znal aspoň trochu poměry v médiích, tak byste věděl, že nejcenzurovanější je právě to médium, které do soukromých rukou předáno nebylo - tedy Česká televize. Protože pluralita názorů je vždy lepší, když jsou média v různých rukou - různé majitelé mají většinou různé názory (asi nepochybujete, že soukromé Právo je víc levicové a soukromé Lidovky víc v pravo, že...). Reklama - jo, je to otrava, jenže bez ní byste v TV viděl tak filmy pro pamětníky a fotbal z Horní Dolní - na víc by nebyly peníze. A rozesmál mě bod 3 - kdo a jak prosím "potlačuje názory moudrých lidí"... ale hlavně, kdo určš, kdo to ten "moudrý a znalý" člověk je? Pro někoho je to Klaus, pro jiného Zeman, pro jiné nějaký lékař s levicovými a pro jiného lékař s pravicovými názory.... Kdo není blb, nečte Blesk a nekouká na jen na Novu, ten si názory inteligentních lidí najde....

2 0
možnosti
BS

boblanek

26. 10. 2012 19:46
Re: Demagogie horší než cenzura

Kdo není blb, nečte Blesk a nekouká na jen na Novu... pak jsme ale národ blbů: jsou téměř nejčtenější-nejsledovanější.

0 0
možnosti
AP

AlesPresler

26. 10. 2012 18:31
Autor má pravdu,

do roku 1989 cenzura jako taková neexistovala. Sládek seděl na úřadě, kde noviny četli ex post a když se jim něco nelíbilo, tak si povolali šéfredaktora a vynadali mu. Takže existovala autocenzura, kdy se autor a odpovědní redaktoři činili, aby k tomu předvolání nedošlo. Jinak Sládek dělal na onom úřadě poskoka, rozhodovací pravomoc neměl žádnou. S novodobou cenzurou jsem se setkal v jisté televizi v roce 1994, kdy mi bylo řečeno, že se můžu pustit do jakéhokoli politika zleva či zprava, ovšem pokud se nehezky zmíním o jedné pojišťovně (hlavní inzerent a akcionář), letím na minutu z místa!

3 0
možnosti
G

grandaunt

26. 10. 2012 18:38
Re: Autor má pravdu,

OK, ideální situace nemůže být nikdy, soukromé zájmy, lidský faktor, to všechno bude vždycky fungovat. Ale cenzurou je předvším zásah státní moci. Pokud jste se mohl pustit do jakéhokoli politiku, ale nechat na pokoji pojišťovnu (do níž se určitě mohli pustit jiníá média), je to pořád menší zlo, než když tzv. "nezávislá" televizní stanice ve vládních rukou vyrábí "dokumenty typu Anatomie spiknutí, nebo jak se to jmenuje, a na základě toho se berou oppoziční politici do vazby. Mluvím samozřejmě o Rusku, kde je formální demokracie, pluralitní systém, formálně svobodné volby, tržní prostředí, ale média v rukou stýátní moci z toho dělají karikaturu.

0 0
možnosti
JS

Jan Sedláček

26. 10. 2012 18:18
Výborný článek

I když část toho, co jste popisoval, bych nenazýval cenzurou, ale spíše vymýváním mozků. Na tu pravou cenzuru si budeme muset ještě pár let počkat. Pokud budeme i nadále členem EU, brzy zde bude nastolena tvrdá diktatura, ve které cenzura jistě pokvete

1 0
možnosti
G

grandaunt

26. 10. 2012 18:20
Re: Výborný článek

Další paranoik ;-D;-D;-D

2 0
možnosti

rezjir rezjir

26. 10. 2012 18:17
Záhadou zůstává

proč nám pan blogger tají, že cenzura existovala také mezi léty 1918- 1938. Podotýkám, že nebyl vybílen pouze komunisický a fašistický, ale také např. sociálně demokraticky tisk.

2 0
možnosti
BS

boblanek

26. 10. 2012 18:23
Re: Záhadou zůstává

O vybílení sociálně demokratického tisku nic nevím. K sociální demokracii měla velmi blízko Charlotta Masaryková a Edvard Beneš. Publikovali i naši němečtí sociální demokraté.

0 0
možnosti
G

grandaunt

26. 10. 2012 18:08
Nesmysly

Zajímalo by mě, co si autor vlastně představuje pod pojmem cenzura. Oblbovací reklama? Konzumní obsah programů komerčních televizí? To je cenzura?

Za prvé - v čem byla cenzura do roku 1989 nepřímá? Byla přímá a naprosto otevřená.

To o té oblbovací reklamě a komerčních televizí jsou prostě nesmysly. Nemusí se mi to líbit a nelíbí, ale jde o vyhovění poptávce. Reklama je způsob financování médií. Až bude mít umělecký maďarský film větší sledovanost než americký akčňák nebo Ordinace v růžové zahradě, pak mluvte o cenzuře, zatím je to jen obchod.

Média v soukromých rukou jsou naopak garancí co největší svobody slova, což neznamená, že situace je tam ideální a že vlastník nebo šéfredaktor nemůže zneužít svůj vliv. Ale pořád lepší, než média ovládaná státem.

Politická korektnost je spíš autocenzura novinářů, u nichž převládá určítý politický názor. Představa, že nějaký Bilderberg ukládá soukromým novinám, kolik mají psát o Natálce a kolik o Patrikovi, je paranoia.

2 0
možnosti
BS

boblanek

26. 10. 2012 18:14
Re: Nesmysly

Nepřímá cenzura do roku 1989 spočívala v tom, že  neměla úřad, že klasičtí cenzoři už neexitovali. To ostatní: nezlobte se, ale nejste právě Vy vychován polistopadovým režimem, případně jeho předlistopadovou konzumní overturou?

1 0
možnosti
AT

Antek

26. 10. 2012 17:59
Cenzura

Běda jestli se někdo jenom zmíní o "neviditených",hned začne fungovat cenzura.Dokonce tady jsem se dočetl jejich nový název-NEDOTKNUTELNÍ. O Natálce nás média informovaly 25 hodin denně,o Patrikovi,mačetářích,atd.-ticho po pěšině.

2 0
možnosti
BM

sallyna

26. 10. 2012 17:49
Až na toho Klause máte pravdu.....

Proto Vám dám karmu R^

0 0
možnosti
BS

boblanek

26. 10. 2012 18:03
Re: Až na toho Klause máte pravdu.....

Díky - Klaus by byl na dlouhé lokte. Podle mne "nejsofistikovanější a tudíž...

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik