Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Souhlas. Jen bych tak přikře nehodnotil papeže Františka. Začíná teprve konat. ;-)

0 0
možnosti
JV

:-/ Taky názor. Buďte rád, že dnes ho už u nás můžete klidně zveřejnit a žádný postih vás za to nečeká!

0 0
možnosti
VS

Trpíte zmatením pojmů mezi monarchii a teokracií. U nás totiž teokracie nikdy nebyla. Katolická církev je mystické tělo Kristovo, a proto také nikdy nezanikne. Můžete se vztekat a podivovat se nad tím, ale to je všechno co s tím můžete dělat.

"Ten, kdo říká, že miluje Ježíše, ale nenávidí církev, je lhář." otec James Manjackal

4 0
možnosti
KD

K60a21r26e35l 19D62r42d27a

17. 8. 2014 20:36

Co je myšleno "českým Islandem"? Nerozumím.

  Havlíček se často mýlil a uměl otočit o 180 stupňů. Za to ho uznávám. Jako rusofil navštívil Rusko, aby se stal rusofobem.

  S katolickou církví to měl podobné. Nicméně, i zde je jasný spor katolického R-U a českého nacionálního státu. O tom je náš vztah s katolickou církví.

  Podle mě je třeba české dějiny chápat stejně hodnotné jak levicové a antikatolické v období vzniku ČsR, občanské války ve Španělsku a v období nacismu, tak v období prokatolického odporu proti komunistické totalitě a obnovy demokracie.

  Na naší prosperitě, existenci a budoucnosti si katolíci (a jezuité) mohou připsat mnohé skvělé zásluhy. Nelze je jen "neznale" zatracovat. I jim vděčíme za to co jsme. Svým způsobem je Česko názorově pluralitní zemí, patrně v tomto zcela jedinečnou a mimořádnou.

2 0
možnosti
ZS

Národem neznabohů jsme se stali především díky kvalitní bolševické propagandě. Pro komunistické náboženství bylo jakékoli jiné konkurencí, která byla nebezpečná a nemohla se tolerovat.

3 0
možnosti
Foto

Autore, nikdo Vám Váš ateismus nebere. 

Žijete v době, kdy si můžete vybrat - buď žít ve spiritualitě a to jakékoliv denominace, nebo být agnostik či ateista. Nikdo Vás nesleduje, jestli chodíte na bohoslužby či naopak na ně nechodíte.

Říká se tomu svobodná společnost a podstatná část národa je vděčná, že se nemusí se svým vyznáním skrývat či dokonce prchat ze země, jak tomu bylo kdysi.

Nicméně, nepoložil jste si někdy otázku, jaký je vývoj a konec zcela ateistické společnosti? Pokusil se o to kdysi Enver Hodža v Albánii a nelze říci, že by ta země byla v čele jakéhokoliv pokroku či že by jiní dychtili se tam přestěhovat.

Poukazovat na chyby církve je sice možné, ale zcela neproduktivní. Chyby dělal Masaryk, Beneš, a možná koneckonců i Přemysl Otakar II. Pokud chcete hledat na každém hnidy, nejspíše je najdete.

Na rozdíl do Vás si myslím, že mladá generace se už nespokojuje jen s materiálními hodnotami, jak je tomu v generaci naší /dle Vaší foto jsme nejspíše stejně staří/. Hodně lidí hledá cosi více a daří se jim to nacházet.

Víra s inteligencí nemá co dělat, mnoho špičkových světových vědců byli hluboce věřící.

Pěknou neděli přeji.

11 0
možnosti
VS

Autor by si mohl také položit otázku, proč je popisovaný úkaz jenom v ČR a nikoliv jinde v okolních státech. Pak by ovšem musel trochu pozměnit argumentaci.

0 0
možnosti
FD

Snůška polopravd.Zmetek.

0 3
možnosti
Foto

Promiňte drobnou češtinářskou poznámku, tím titulkem jste mě překvapil. Snad neznabohů - neznají boha? Sice se druhý tvar též používá a prý je odvozen od slova bezbožný, ale pak by z toho bylo asi slovo bezbohů a nebyl by důvod tam mít ta písmena N a A, která vyplývají ze slova nezNAt...

3 2
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik