Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Nemecky problem saha do roku 1918, stejne tak v tomto roce zacaly i problemy ceske a moravske, ktere se v budoucnu budou krute vracet pokud se nebudou resit dnes.   Tento proces nejde zastavit.

0 0
možnosti
VS

Holt tisíc let sousedství ( jednou dobře, jednou špatně) se prostě jedním desetiletím vymazat nedá. A máme s Němci společného víc, než si někdy dokážeme přiznat.

1 0
možnosti
PK

Sudetští Němci se nikdy s tímto státem neidentifikovali, Praha nebyla jejich hlavní město. Je to něco úplně jiného než Němci v USA, ze kterých jsou hrdí Američané. Do 1.republiky nechtěli - buď k Rakousku či Německu nebo do 2 samostatnějších útvarů - Reichenberg a Troppau. V politickém životě nemůžete mít všechno - skvělé Sudety a bez Němců, jen s "novousedlíky", často zlatokopy a nebo ze "Slovače" včetně tisíců Romů.

I když nikoho nehodnotím podle vzhledu či jinak zjednodušeně - Posselt nevzbuzuje kladné pocity a je otázka je-li to štěstí či smůla.

0 0
možnosti
AS

A88d64a93m 20S26t29a51v56a

7. 5. 2014 20:48

Opět. Nejhorší a nejhloupější roli tu hraje Česká televize!´Událostech... ve 22 hod bude beseda s prezidentem Gauckem, Schwarzenbergem a tím zapšklým sudeťáckým politikem, bránícím staré časy, Posseltem. A dnes prezident Zeman po rozhovorech s prezidentem Gauckem prohlásil, že odsun již není politická záležitost, nýbrž historie a toto téma se má přenechat historikům! A ČT si zve toho pleticháře Posselta, kterého kritizuje i Svaz Němců v Čechách. /teď nevím přesně jak se nazývají/ . Po prezidentských volbách se vyjádřil k nárokům na jakýsi majetek, že jeho familie už zájem nemá, ale alibisticky prohlásil, že nemůže mluvit za ostatní exsudeťáky. A to je  jeho licoměrný alibismus, za který ho dnešní čeští sudečtí Němci kritizují, protože všem je jasné, že o sudeťácký majetek žádat nemá nikdo právo. Vystupování Posselta v ČT dnes je hanbou! a politickou ignorancí a nekvalifikovaností politické redakce ČT!!

0 0
možnosti
JH

Pěkné soudit už se znalostí pozdějšího vývoje. Jenže v roce 1945 bylo Německo a Němci obecně - nejen u nás - považováno za hrozbu míru, zvláště pak německé menšiny v jiných státech. Právě opatření, která se po válce podnikla, měla přispět k budoucímu míru, i když krutosti z české strany během odsunu byly neomluvitelné už tehdy.

Ostatně, v NDR byli skoro samí Němci a přesto je to před komunismem neochránilo. Devastaci nejen pohraničí zapříčinil rovněž socík, stačí koneckonců srovnat východní a západní Německo.

3 0
možnosti
BS

Přece jen to bylo trochu jinak. Spojenci dali souhlas k odsnunu Němců víceméně ještě za války, ale jakmile se "uklidnili", začali naopak Německo podporovat. Realizovali tak myšlenku, kterou Masaryk hlásal snad jako jediný už po první světové válce, že Německu je třeba pomoci, hlavně jeho demokratickým silám. Kdyby se to stalo, druhá by zřejme ani nevznikla. Po dobrém se prostě dosáhne víc než po zlém, a my jsme šli na Němce po zlém. Masaryk by Němce, jsem si tím skoro jistý, nikdy nevyhnal.

0 1
možnosti
Foto

Jako pomocnou literaturu doporučuji od Neffa Srpnovští páni.

0 0
možnosti
Foto

Tytéž otázky, jako jsou na konci blogu, si kladu také.

Je zajímavé, že proti Němcům (sudetským) se více vymezovali středočeši, než obyvatelé z pohraniční části. Od rodičů i prarodičů jsem nikdy neslyšel, že by např. zde na Liberecku docházelo za první republiky (i za Rakouska) k nějakým zásadním rozepřím - dokud nepřišel Hitler a Henlein.

1 0
možnosti
MK

Ono hlavně je třeba si položit otázku do jaké míry to, že SN (ne všichni) horovali pro Hitlera bylo zaviněno národnostní politikou Masaryka a Beneše. Pravdou totiž je, že Němci byli za První republiky dost diskriminovaná menšina v prosazovaném koncetu jednoho československého národa. Což ostatně bylo příčinou i toho, že Slováci byli velice rychle po vzniku republiky rozčarováni a začalo docházet k separatistickým tendencím.

2 1
možnosti
MR

bod 2. ano byvalo tomu tak, dnes je to ale anglictina. Bod 3, mozna, kez by tomu tak byvalo. bod 4. PRAVDA, podlehli, alespon hodne lidi, dnes podlehli Putinovi, je to to same. 5. to zpustnuti pohranici je vecna skoda. 6. ano, ale tezko to videt dnesnima ocima, driv to byla otevrena rana. To je jako kdyz clovek udela neco co je v dane situaci dobre i moralni, ale pak vi ze se to stat nemelo, jelikoz me to pak poskodilo. Ale uvedomuji si ze bych tak udelal zase.

Jinak vynikajici rozbor R^R^R^

1 0
možnosti
BS

Jak to píše Kundera: člověk v životě stále dělá kroky do neznáma, nemůže si je předem odzkoušet. Je mi jasné, že dělám generála po bitvě, ale snad to zamyšlení...

0 0
možnosti
Foto

..a snad tedˇ ještě nějakej M.ZEMAN:,,historii nechme historikům, současní politici by se měli dívat spíše dopředu";-)

0 0
možnosti
MR

tezko, to je jako ridit bez zpetneho zrcatka.

1 0
možnosti
JP

J38a95n 43P28i45r82k51l

7. 5. 2014 17:13

Kdyby zde sudetští Němci zůstali, tak by to dnes již bylo součástí Německa. Kdyby Hitler vyhrál tak jsme dnes již byli všichni Němci, nebo vyletěli komínem, či "lyžovali" na Sibiři.

1 1
možnosti