Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

11. 2. 2012 1:59
Nemůžete přece věřit Svobodné Evropě.

Lehký průmysl byl v krizi už za první republiky. Vlastně proto se nespokojení Němci dali k nacistům.

Za socialismu lehký průmysl dál fungoval, vyráběli jsme hlavně pro sebe. Ale je dobře, že se do něj přehnaně neinvestovalo, byly by to vyhozené peníze. Vždyť v celé Evropě v podstatě zanikl a přestěhoval se do Asie.

Těžký průmysl byl potřeba, už jen z důvodu obranyschopnosti. Stejně tak byla správná pomoc zaostalým oblastem státu. Stěhovalo se, ale hlavně se tam budovaly nové továrny.

V poválečné době docházelo v celém světě ke koncentraci výroby a slučování firem. Malá země už prostě nemohla vyrábět všechno, tak jako za první republiky. Proto byly některé výroby předány do zahraničí.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

10. 2. 2012 13:35
Moc nerozumím, co si předstaujete pod pojmy

"...Přesto se část průmyslu udržela a je dnes možno skoro se divit, na jaké úrovni...." Pokud to srovnáváte dle "sběratelské hodnoty" tak je to možná jasnější. Stačí když porovnáte ceny nových Mercedesů a ceny prvních výrobků Daimler Benz. A kterépak z nich byste raději užíval pro denní potřeby?;-D

0 0
možnosti
FS

aroneček

10. 2. 2012 13:14
Nu v některých věcech se

s autorem shodnu.Každému je jasné,že jsme byli pozadu za západem,ale věřte mi,že za těch dvaadvacet roků by tu nebyly taky jenom staré výrobky a kuchyňské roboty.Tomu se říká evoluce.Jinak můžu říci,že jsme mnohdy naletěli hezkému balení a výrobek byl šmejd.A buďme si k sobě upřimní,kdyby u nás a vůbec ve východním bloku nebyl pád "komunismu" a západ měl najednou zase spoustu trhů pro své výrobky,tak už by byl jeho průmysl dávno v recesi a skončil by v dluzích mnohem dřív.

1 0
možnosti
K

kaktusak

11. 2. 2012 1:46
Re: Nu v některých věcech se

ČR je stále pozadu za Západem.

0 0
možnosti
PK

dolch

10. 2. 2012 13:01
My měli taky gramofon Tesla

pak jsme si asi v roce 1986 pořídili gramofon JVC, a ten poslech se nějak nedal vůbec ani srovnávat. Možná, že gramofon byl dobrý, špatný byl jen zesilovač a reprosoustava :-)

0 0
možnosti
X

xs123

10. 2. 2012 12:44
A přístroje?

No, jako muž jste nejspíše nikdy žádný "domácí" stroj neměl v ruce. Vrtačky, sekačky, pily, brusky a další věci nebyly k mání, pobněvadž to byly výrobní prostředky, maximálně sem tam někdo vrtačku ukradl z práce, a takové věci jako pračka, vysavač a domácí robot nebyla pro muže. Automatickou pračku jsme neměli, a vysavač více "řval" než vysával a domácí robot - no, ten jsem měla nový v r.1989 a používala jsem ho až do r.1999, a to byl naprostý děs. děti vždycky oprchly z kuchyně a když bylo těsto husté, tak se tam nedalo jenom tak přilít mlíhko, to se rozkymácel na všechny strany a hrpzila katastrofa. Musela jsem to mlíko vždycky ručně "předzadělat" a potom teprve zapnout znovu robot. Zlatý Bosch. Vlastně normální domásnost žádné stroje ani neměla s výjimkou toho gramofonu.

0 0
možnosti
X

xs123

10. 2. 2012 12:49
Re: Sběratelská cena

je většinou dána vzácností kusu. Takže těch gramofonů Tesla se jednak vyrábělo málo ve srovnání se zahraničními značkami, a jednak nevydržely, takže se dochovalo pouze pár kusů a ty jsou potom drahé. Např. jednou ze sběratelsky nejhodnotnějších mincí je jakýsi hliníkový peníz z 50 let, který se razil pouze krátce před měnovou reformou. Skutečnost je jaksi jiná než jak si představujete, že bylo, když jste byl mladý. My ženské míváme lepší paměť na to, co se kdy stalo a jak to bylo.

0 0
možnosti
X

xs123

10. 2. 2012 12:38
Proč skončil "těžký"průmysl?

Protože výrobky těžkého průmyslu vesměs končily v Sovětském svazu( lokomotivy, tanky, rakety) nebo v rozvojových revolučních zemích (tanky , rakety) a ti nám jaksi za to nikdy nezaplatili. Vždyť byl i vtip: Z Ruska nám pošlou vlak hnědelu(nejhorší železná ruda), my nakopáme uhlí a vytavíme ocel. Tu pošleme do Ruska, a oni nám to zaplatí dalším vlakem hnědelu.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

10. 2. 2012 12:04
jely(píšu a nemyslím)

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

10. 2. 2012 12:04
Má na mysli továrny, které dříve jeli na směny,

a dnes mají vytlučená a v lepším případě nerozsvícená okna. Vysvětlení je jednoduché. Nestačili držet krok cenou. Třeba proto, že neměli svědomí, snížit s cenou kvalitu na úroveň dovážené konkurence. Pracoval jsem v nábytkářství a to zlikvidoval polský subvencovaný nábytkářský průmysl.

1 0
možnosti
JS

jiruna

10. 2. 2012 11:56
Pane Slámo

on Klaus snad někomu zakazoval něco vyrábět? Pokud vím banky poskytovaly úvěry za nadstandartních podmínek každému, kdo o to požádal. Potíž byla v tom, že jich valná část neměla se seriozním podnikáním nic společného. A ti, kterým se otevírala kudla v kapse a znali na vše recept do toho prostě nešli.:-/:-/

2 0
možnosti
BS

boblanek

10. 2. 2012 12:03
Re: Pane Slámo

Vůbec nevidíte širší soubislosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik