Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pilinazlenina

24. 2. 2010 20:12
autor je vedle

mafiáni a jiní zločinci a polozločinci zahnízdění nejen ve státní správě jsou důsledkem dnešního posametového socialismu s lidskou tváří.

Neoliberalismus možná kdysi dávno sliboval Klaus ale skutek utek.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

24. 2. 2010 17:31
Dále

Je dobré lidem odhalovat skutečnosti, o kterých se ve vyspělé Evropě na západ od nás normálně mluví, viz tento dokument  "Základní příjem".  http://mustwatch.hztz.cz/film/zakladni-prijem-grundeinkommen/

0 0
možnosti
K

kaktusak

24. 2. 2010 20:32
Re: Dále

Nemají pravdu, když tam tvrdí, že za komunismu by někdo někoho nutil do práce. To co tam navrhují, to se blíží komunismu. Ještě hodně dlouho ale potrvá, než bude něco podobného fungovat. Ekonomika je stále ještě málo vyspělá.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

24. 2. 2010 17:28
Co to

znamená být napravo z pohledu voliče dobře rozebral profesor Keller. http://www.zvedavec.org/komentare_3516.htm  Je to podrobný, detailní a hlavně správný rozbor problému. :-)

0 0
možnosti
O

oslik

24. 2. 2010 18:45
Re: Co to

No - myslím, že vzhlédnuto k našim reáliím je nutné uvědomit si několik skutečností:

Za posledních 20 tu nikdy nevládla pravice - ODS je - měřenou praktickou politikou - vlastně sociálně demokratická, s občasnými a velmi mírnými pravicovými výstřelky. ČSSD je populistická silně levicová strana. Komunisti - jsou tak akorát na odstřel.

Co se týká zatížení odvody na financování chodu systému, nepostřehl jsem významné rozdíly (jsa někde ve střední vrstvě), ať vládla ČSSD, nebo ODS. Ale postřehl jsem dost velké rozdíly v možnosti přístupu ke zdrojům - za vlády ČSSD jsem měl tyto možnosti výrazně horší.

Mno - abych byl podrobnější, ČSSD mi zvedla daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění (jsem OSVČ), na druhé straně zvedla i paušální náklady, takže suma sumárum se to v mém případě nějak vykompenzovalo. Zato vlády ČSSD mi odebíraly legální možnosti podnikání, což jim nemohu zapomenout.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

24. 2. 2010 16:41
Příklad k zamyšlení

Autor článku mi opět mluví z duše. Koncem šedesátých se na západě začali zabývat tzv. human relations - vztahy mezi lidmi (na pracovištích). Neb se přišlo na to, že správně sestavený tým i z lidí meně zdatných, kteří si rozumějí, má lepší pracovní výsledky, než tým sestavený sice ze špičkových pracovníků, ale kteří si jdou vzájemně na nervy. Čili se zjistilo, že na ekonomiku mají vliv věci, které nejdou jednoduše vyčíslit a vyjádřit v penězích. Již moudrá Marie Terezie zavedla povinné školství (hrůza!), neb věděla, že bez vzdělaného národa se nikam vývoj nehne. Jiný moudrý muž, jménem Baťa, se zase staral, aby jeho zaměstnanci byli zdraví, vzdělaní a spokojení.

A teď zkuste, vážení komentátoři, zapřemýšlet, co je lepší. Zda se má každý starat o sebe (o své zdraví a vzdělání), nebo jestli má na to dohlížet stát (společnost), anebo zaměstnavatelé. A tak se můžete rozdělit na pravici a levici. Kdežto moudrý politik národohospodář navrhne takový systém, který dá nejoptimálnější výsledky.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

24. 2. 2010 17:00
Re: Příklad k zamyšlení

Pokračování: A tady nejde jen o zdraví a vzdělání, ale i o pocit spokojenosti se společenským prostředím. Nemyslím tím tzv. sociální jistoty (když podpora v nezaměstnanosti je vyšší než běžné platy na dolní hranici, nebo když si do práce jdeme jen v den výplaty). Společenské prostředí vytváří: pocit bezpečenosti (policie), spravedlnosti (právníci a soudci), zřetelný zájem státu o občana (úřady), kultura (media a jejich úroveň), architektura a urbanistika, příroda atd. Jak se s tímhle vypořádá pravice a levice?

Podle Bati nejde o krizi ekonomickou, ale o krizi hodnot a morálky. Protože společenské prostředí u nás není nejlepší. A kdo za to může? Pravice, nebo levice? Nebo nějaký ten střed?

Omlouvám se za velké zjednodušení, ale nemáte dojem, že lepší, než dělit lidi na pravici a levici by bylo lepší dělit je na ty, co to dělají dobře, a na ty, kteří nikoliv?

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

24. 2. 2010 15:52
Stačí jeden idiot a výsledky jsou nedozírné

Jen nevím, kdo je horší : Hitler nebo Klaus ;-D

0 0
možnosti
O

oslik

24. 2. 2010 18:55
Re: Stačí jeden idiot a výsledky jsou nedozírné

Hitler je už po smrti, takže Paroubek.

0 0
možnosti
MC

sualk

24. 2. 2010 15:52
Bohužel trochu to máte zmatené!

Pokud podle Vás ekonomie není společenská věda a filosofa bez základního ekonomického vzdělání necháte říit věci veřejné dostanete se slepých uliček lásky. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik