Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

23. 4. 2010 12:25
škoda že jste ten citát neuvedl celý

Ono se tam zpívá "teď dumej o právu, Havíčku, Havle", a zpíval jí Hutka, jak díte za dob normalizace. Takže si připomeňme, že Havlíčka, i přes jeho politickou  bojovnost a neústupnost a vystupování proti rakouským úřadům, žádný tehdejší soud na našem území nedokázal odsoudit, ba dokonce byl jednu dobu poslancem říšského sněmu a pak vydával vlastní noviny  Nakonec  rakouským policejním úřadům nezbylo nic jiného, než ho  téměř ilegálně odvézt do Brixenu. Ano, "a podle litéry, paragraf, šavle"...Tedy spíše té šavle, když i tehdejší paragrafy byly na Havlíčkově straně. No a kolik si odseděl Václav Havel za totality podle "tehdy platných paragrafů", a kde mohly tehdy  svobodně vycházet jeho názory , se dá lehce dohledat. A když už vzpomínáme Havlíčkovo zklamání po návratu do Čech, snad  jiný příznačný citát "no a lidi zas museli ohnout záda...".Nezapominejme na to.

0 0
možnosti
BS

boblanek

23. 4. 2010 12:29
Re: škoda že jste ten citát neuvedl celý

Taky bravo!

0 0
možnosti
KT

Ježikača

23. 4. 2010 12:08
žijete ve světě

romantických hrdinů. vlastně vám to závidím. ale Havlíček by se myslím cítil hrubě uražen. už proto, že jeho psaní bylo na nesrovnatelně vyšší úrovni. to samé platí o čtenosti a oblibě jeho textů mezi Čechy.

0 0
možnosti
BS

boblanek

23. 4. 2010 12:26
Re: žijete ve světě

Havlíčka dnes zřejmě beremu mimo jiné proto, že už je časově vzdálen, že není tak "achich ouvej" jako Masaryk a Havel. Jinak máte ale asi pravdu: rád se před Havlíčkem - po všech stránkách - skláním.

0 0
možnosti
JV

Jan Vrana

23. 4. 2010 12:02
Spriznene duse

Vy dva jste vlastne spriznene duse. Oba to myslite dobre a nevite jak na to. Karla Havlicka Borovskeho bych do toho netahal. Ten nebyl odtrzen od reality.

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik