Saganovo zbabělé vítězství

Pokud sledujete cyklistiku a dívali jste se v neděli na přímý přenos 1. etapy z Tour de France, tak jste na vlastní oči viděli vítězství mladého slovenského cyklisty Petera Sagana. Byl by to obrovský úspěch, kdyby to bylo férové vítězství a nezanechalo po sobě hořkou pachuť. Zvítězit takovým způsobem, jak to předvedl Peter Sagan, je prostě zbabělost. To říkám s plnou vážností i když novináři oslavuji Sagana jako nějakou hvězdu. Tak se prostě hvězdy nechovají!

A zazlívám všem novinářům, televizním komentátorům a dokonce i trenérům a bývalým cyklistům, kteří působí jako spolukomentátoři, že způsob jeho vítězství neodsoudili.

A nyní co se tedy stalo. Dva kilometry před koncem etapy se o únik pokusil suverénní vítěz úvodní časovky Cancellara, Sagan se však za něj včas pověsil. Celou dobu jel v závěsu, vůbec nestřídal i když ho k tomu Cancellara vyzýval. Nechával soupeře určovat tempo až do posledních chvil a čekal až se co nejvíce vyčerpá. Několik metrů před cílem ho pak zbaběle předjel.

Pokud někdo nestřídá a veze se jen v závěsu, nemá morální právo předjet v závěru svého soupeře, který vlastně všechno odpracuje a vydá se ze všech sil. Tak zní nepsaná gentlemanská dohoda mezi cyklisty. Toto by skutečné hvězdy, např. Armstrong, Contador, Evans, nikdy neudělaly. Pokud někdo nedodržuje pravidla fair play tak se mu to musí dát jasně najevo a ne ho ještě oslavovat.

Fair play - Wikipedie
Hra (hrát) fair play je základním předpokladem sportovního zápolení, které obsahuje dodržování pravidel, sportovní chování, pomoc druhému závodníkovi atd.

Zklamal mne i závěrečný ceremoniál vyhlašování vítěze. Čekal jsem jak se zachovají bývalé superhvězdy Hinault a Merx, jestli Saganovi něco vytknou, ale nestalo se. Já, být na jejich místě, bych mu ruku nepodal.

Samotný Sagan nemůže mít z takových vítězství radost a až dospěje tak se musí dodatečně stydět (možná). Určitě to není něco s čím by se mohl chlubit.

Všem slovenským fanouškům, kteří mne tady budou kamenovat, bych doporučil ať si tento článek přečtou znovu. 

 

Autor: Drahomír Škubna | pondělí 2.7.2012 11:45 | karma článku: 29,05 | přečteno: 4252x
  • Další články autora

Drahomír Škubna

Možnost volby

3.9.2012 v 16:54 | Karma: 15,87

Drahomír Škubna

Jágr dopoval !!!

27.8.2012 v 16:18 | Karma: 25,43

Drahomír Škubna

Jak jsem byl nakupovat

27.8.2012 v 8:50 | Karma: 17,74