Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hanuman

23. 3. 2012 15:04
Informace z iDnes

Na i.Dnes jsem se dočetla, když jsem si klikla na "Důchody ve Švýcarsku" zcela jiné informace. Je krásná teorie, že tam jsou mzdy i důchody vzhledem k těm našim o hodně vyšší, ale při tomto tvrzení je důležité, srovnávat především životní náklady. Vyšší mzdy nic neříkají, když nevíme, jak vysoké náklady tam mají. V blogu se třeba nepíše, že důchodci ve Švýcarsku platí daně. Doporučuji si tento článek přečíst. Důchodci se tam sice mají lépe, než my, ale musejí pro to také něco udělat, peníze investovat a na důchod si šetřit už od mládí, už od první výplaty ,sloupy tam mají také tři. Nechce to nechávat až na stáří.

0 0
možnosti

charles wiener

12. 2. 2012 16:40
srovnavat srovnatelne

* "V České republice je minimální mzda 8 000 Kč, ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000 Kč !!!" - je pozadavek, ale soucasna minimalni mzda je daleko nizsi.

* Pokud se komodita kupuje na svetovem trhu, ceny jsou stejne pro vsechny. Cenu ropy v Evrope se urcuje v Rotterdamu. Pricemz dane tvori nejvetsi cast ceny benzinu. Vemte si cenu mistnich brambor. Urcete podil na pohonne latky, mzdy, atd. a porovnejte s cenou brambor v CH..

* Clanek mlci o jinych nakladech. Napriklad bydleni. Zdravotni pojisteni a dane, ktere v CZ penzista neplati, na rozdil od CH. Srovnat nutno vse.

"Švýcarský důchodce zaplatí náklady ... a zůstane mu zhruba 30 000 Kč na osobní potřeby" neni vzdy  pravda. Ma jen statni penze nebo take podnikovou, v CH povinnou?

* Ten clanek je v podstate vykrikem. Ovsem ...Cesi nechteji "druhy pilir" a srovnani s CH je naprosto demagogicke. Nominalni a realne ceny nejsou stejne. A hlavne treba ocekavat napravu od sebe a nenechat rozkradat. Politiky si volite!

0 0
možnosti

Alka1

20. 12. 2011 9:19
Před 20ti lety

nám politici tvrdili, že za dvacet let na tom budeme jako v Německu. Svůj slib z poloviny jistě splnili... Ceny jako v Německu (bývalé západní Evropě) již máme. Bohužel tenhle  z poloviny splněný slib asi nikoho nenadchne.

Velký problém vidím i v tom, že stát neumí vybírat daně. Toto zvyšování (jak DPH, tak např. daně z benzínu a nafty) vede k tomu, že fyzické nepodnikající osoby toto zvýšení nemají jak "promítnout" do svých nákladů a musejí zaplatit. Tedy, pokud na to mají. Pokud nemají a jsou hloupí, půjčí si (jako stát), pokud nemají a nechtějí si půjčovat, omezí spotřebu. Tím i výběr zvýšené daně nepřinese zvýšený výnos. Obecně totiž, ekonomické systémy v krajních situacích nefungují standardní (očekávaným) způsobem. Výsledkem pak je ochuzení občana s mizivým přínosem pro stát.Rv

0 0
možnosti

belgian chocolate

20. 12. 2011 8:59
Nojo, ale zase jste v EU!

Každá sranda něco stojí.

0 0
možnosti

carolusI

19. 12. 2011 15:10
Mnozí se ohánějí

produktivitou práce. Tak doufám že máme desetkrát nižší produktivitu než Švýcaři. To není dobré vysvědčení pro kapitány našeho průmyslu. Nebo je to snad jinak a zase nám někdo lže? A jak vlastně tu produktivitu počítají?  Jakou produktivitu třeba přisuzují davům úředníků či úžerníků?  A jakou produktivitu přisoudí dělníkovi, který dře jako mezek za mizernou mzdu, ale jeho šéf zisky firmy vyvádí téměř legálně do daňových rájů. Je to špatná produktivita u dělníka, nebo u úřadů, které to trpí? Je to hodně otázek, ale pravdu se nedozvíme. To by totiž mohlo dělníky hodně naštvat ....

0 0
možnosti

Delfínek

19. 12. 2011 15:19
Re: Mnozí se ohánějí

Produktivita práce je o vyprodukované hodnotě pracovníkem. Čím vyšší hodnotu vyprodukuje, tím vyšší je jeho produktivita. Produktivita tedy nemusí přímo souviset s pracovitostí konkrétního člověka, ale s jeho vyprodukovanou přidanou hodnotou.

0 0
možnosti

arnie_rimmer

19. 12. 2011 14:54
Švýcarský důchodce

si na svůj důchod celý život spoří, nečeká co mu milostivě dá stát (dal by mu to samé minimum jako musí dávat všem důchodcům u nás-protože naspořeno na důchod tu nemá nikdo a pomřeli by hlady)

0 0
možnosti

pedr64

19. 12. 2011 14:23
včera jsem koukal na jakýsi cestopis

a bylo tam: . Venezuela....za 20Kč 100 litrů benzínu(snad jsem se nepřeslechl). Jistě, je to producent, ale proč ji prodává tak levně? A obdobně u nás. Ne všechny ceny může stát ovlivnit, ale třeba u těch PHM nebo energií by mohl stanovit spotřební daně nebo ceny za distribuci tak, aby nebyly dražšíi než v zemích s násobně vyšší životní úrovní.

0 0
možnosti

Stará kára

19. 12. 2011 14:44
Re: včera jsem koukal na jakýsi cestopis

Na poznámku dvě odpovědi:

1. Ve Venezuele se benzín asi 1/2 roku prodává pod cenou. Rozhodl tak, z politických důvosů, prezident. Samozřejmě, že stát musí ty peníze (alespoň na pokrytí nákladů) získat jinak. Z lidí. Tedy z těch, kteří mají "tak laciné" pohonné hmoty.

2.  Ale můžeme snížit spotřební daň. Jen musíme zvážit, na které dani ty peníze dostaneme zpět.

0 0
možnosti

Stará kára

19. 12. 2011 14:20
Průměrná mzda ve Švýcarsku je necelých 36.000 € ročně

Tedy 3.000 € měsíčně.  Tj. v kurzovém přepočtu cca 75.000 Kč.  Nechápu, jak může být průměrná mzda nižší, než mzda minimální. Snad to autor vysvětlí.

Kurzový přepočet je ovšem blbost.  Když jste v roce 2000 vydělávali 20.000 Kč, bylo to ("ubohých") 500 $.   Dnes by to bylo ("krásných") 1.050 $.   Stoupla snad ta česká mzda více než 2x?  Ne. Změnil se kurz. Nahodile. Pokud porovnáváte (nesmyslně) s Američanem, tak - ačkoliv jeho postavení se nezhoršilo a vaše nezlepšilo - jste na tom dvakrát lépe. Ale jen v tom porovnání. Stejně je to v porovnání se Švýcarem, či kýmkoliv jiným.

Máte například představu o nákladech na bydlení?

0 0
možnosti

Stará kára

19. 12. 2011 14:07
Nejlepší je psát o těch pohonných hmotách

On nám někdo zřejmě prodá ropu za desetinu ceny.

0 0
možnosti

Boridoj

19. 12. 2011 14:09
Re: Nejlepší je psát o těch pohonných hmotách

A jak to, že ji prodá Švýcarům?

0 0
možnosti

Sidonie_11

19. 12. 2011 13:36
Ano

Pokud srovnávají ceny, ať srovnávají i platy! Je krásné, že platíme za energie stejně, jako třeba Němci nebo Švýcaři, ale přesně jak píšete - bereme mnohem nižší platy. Jenže o tom se radši mlčí... :-P Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2561x
Obyčejný muž, který vždycky tvrdil, že chlapi nepláčou. Ale časy se mění.
Oblíbený citát:
„Pes není zvíře, pes je přítel“
Psí prosba
www.skubna.eu
Blog skubna.eu

Seznam rubrik

Oblíbené články